Phablets zorgen voor minder verkochte iPads

De opkomst van phablets zorgt ervoor dat minder tablets worden verkocht, aldus IDC. Ook kopen mensen minder snel een nieuwe tablet.

ipad mini 2 retinaMisschien heb je wel eens vrienden in de weer gezien met en phablet, een grotere smartphone met een scherm tussen de 5 en 7 inch. Je snapt dan ook meteen waarom zo iemand niet snel een iPad mini zal kopen: het scherm van een phablet is al zo groot, dat een kleine tablet weinig meer toevoegt. Dat effect is te merken aan de verkoop van tablets, aldus onderzoeksbureau IDC. Er worden dit jaar minder tablets verkocht dan verwacht en de markt zal nog maar met 12,1 procent groeien. Vorig jaar lag de groei nog op bijna 52 procent. Behalve de phablet zijn er ook nog een twee andere factoren die de groei van de tabletmarkt belemmeren (en die we eerder bij iCulture hebben besproken): mensen vervangen hun tablet minder snel en ze geven hun oude tablet vaker door aan een familielid.


Click here to display content from datawrapper.dwcdn.net


Diagram niet zichtbaar? Gebruik deze directe link.

Dat de phablet inmiddels vaste voet aan de grond heeft gekregen, kun je overal om je heen zien. Zelfs mensen die je niet tot de early adopters zou rekenen, lopen rond met zo’n oversized smartphone. Omdat je het scherm makkelijk zonder leesbril kunt aflezen, of omdat dit de grootste was dit je gratis bij een abonnement kon krijgen. Volgens IDC zijn de phablets al goed voor 10,5% van de smartphonemarkt. In Nederland heeft al 21% van de smartphonegebruikers een toestel met een schermdiameter tussen 5 en 7 inch, bleek onlangs uit gelekte cijfers van GfK. Een schermdiameter van 5 tot 5,5 inch is daarbij (18%) het meest populair, de bijna iPad mini-achtige phablets doen het niet zo goed bij de Nederlanders.

Lees ook ons dossier iPhone 6

Als de geruchten kloppen gaat Apple ook meedoen aan de phablet-hype: naast een 4,7-inch iPhone (die net niet aan de definitie van een phablet voldoet) is er ook een heuse 5,5-inch iPhone in de maak. Die verschijnt volgens de geruchten iets later dan gebruikelijk, pas in het vierde kwartaal van dit jaar.

Op basis van de cijfers heeft IDC de voorspellingen voor dit jaar bijgesteld. In plaats van 261 miljoen tablets verwachten ze dat er wereldwijd nog maar 245 miljoen tablets zullen worden verkocht.

Informatie

Laatst bijgewerkt
30 mei 2014 om 9:13
Onderwerpen
,
Categorie
Apple

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.