Wie is de man achter Apple’s grote overnames?

Adrian Perica is de man achter Apple's grote bedrijfsovernames. Perica is voormalig militair, spion en bankier en heeft een team van 100 man bij Apple.

spy-cameras-flickrIn april werd bekend dat Apple in de voorgaande anderhalf jaar maar liefst 24 bedrijven had overgenomen. Tim Cook onthulde de overnames tijdens het bekendmaken van de kwartaalcijfers. Van een aantal bedrijven kennen we de naam (Beats, Testflight), andere worden pas na maanden ontdekt omdat Apple er geen ruchtbaarheid aan geeft (BroadMap, Embark, HopStop, Locationary, WiFiSlam, PrimeSense, Novauris, AuthenTec, SnappyLabs, Burstly). Maar wie is de man die bij Apple verantwoordelijk is voor al die overnames? Het blijkt Adrian Perica te zijn, hoofd mergers and acquisitions bij Apple. Hij kwam eind 2009 in dienst, nadat Apple een overnamestrijd van Google verloor om het bedrijf AdMob. Sindsdien heeft Perica de werkwijze bij Apple radicaal omgegooid.


Voorheen vonden overnames bij Apple vooral plaats op basis van de beslissingen van één man: Steve Jobs. Als Jobs besloot dat hij een bedrijf wilde hebben, moest alles daarvoor wijken. Perica heeft nu een team van meer dan 100 medewerkers, waarvan velen voorheen op Wall Street werkten. Er zitten voormalige investment bankers in het team en mensen die al bij grote overnames betrokken zijn geweest. Dat zorgt ervoor dat Apple grote overnames kan doen, zonder dure banken zoals Goldman Sachs en gespecialiseerde advocatenkantoren in te huren.

Adrian Perica is een 41-jarige ex-militair. Hij studeerde af op de prestigieuze militaire academie West Point en werkte daarna als intelligence-medewerker in het leger. Vervolgens ging hij als consultant aan de slag bij Deloitte, haalde een MBA bij Massachusetts Institute of Technology (MIT) en werd vervolgens bankier bij Goldman Sachs. Onder Cook heeft Perica nog meer zeggenschap gekregen. Met 151 miljard dollar aan cash heeft Apple armslag genoeg om allerlei bedrijven op te kopen. Foto’s van Perica zijn er uiteraard niet en Perica’s Linkedin-profiel blijft beperkt tot het hoogst noodzakelijke. Hij lijkt niet rond te hangen in de Silicon Valley-scene, maar wordt wel eens gesignaleerd bij basketbal-wedstrijden, in stoeltjes die normaal gereserveerd zijn voor Eddy Cue.

Ook al doet Apple die overnames zelf, het leidt niet tot amateurisme, aldus Fred Wang. Hij was investeerder van WifiSlam, een bedrijf dat vorig jaar werd overgenomen door Apple. “Vergeleken met andere publieke bedrijven, was het een professioneler en gestroomlijnder proces”, blikt Wang terug. Bij Apple heeft Perica inmiddels 29 grote overnames geleid. In totaal nam Apple 52 bedrijven over, sinds Steve Jobs in 1997 bij Apple terugkeerde. De overname van Beats Electronics en Beats Music is daarbij de grootste.

Perica ontmoet graag in het geheim de oprichters van bedrijven die Apple wil kopen, vaak in een onopvallend gebouw naast het Apple-hoofdkwartier in Cupertino. Dat leidt al snel tot speculaties: in februari had Perica een ontmoeting met Elon Musk, oprichter van Tesla Motors. Het werd opgevat als interesse van Apple om autofabrikant Tesla te kopen.

Lees ook: Betaalt Apple teveel voor Beats? De cijfers op een rij

Informatie

Laatst bijgewerkt
30 mei 2014 om 10:43
Onderwerpen
,
Categorie
Apple

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.