Reacties voor: Microsoft en Adobe reageren op open brief Steve Jobs over Flash

Microsoft en Adobe reageren op de open brief van Steve Jobs, waarin de topman tekst en uitleg geeft over de motieven van Apple om Flash te weigeren.
Michel Lusthof -

Reacties: 57 reacties

  1. Precies de verwachte reactie van Adobe.
    Er worden geen argumenten gegeven in tegenstelling tot de brief van jobs.

    Ik vind het wel jammer dat er geen flash op de iPhone is, maar lig er niet van wakker.

  2. Steve Jobs kwam met argumenten, die Shantanu Narayen komt met teksten als ‘pertinent onwaar’ en ‘rookgordijn’. Misschien moeten ze ff iemand inhuren bij Adobe die wel zinnige reacties kan schrijven, want dit slappe gedoe slaat natuurlijk nergens op.

    Het is een feit dat Flash op een Mac gewoon niet lekker loopt, en het enige wat ze kunnen verzinnen bij Adobe is ‘apple laat flash crashen’. Echt niet normaal hoe kinderachtig dat is zeg.

  3. Bitchfight!
    Bitchfight!

    Pak je zak paprika chips en cola maar.

  4. Steve Jobs mag dan wel geniaal zijn als het op management aan komt en ook welke richting hij Apple wilt insturen, maar tegemoet te komen naar de eindgebruiker en zo de compatibiliteit van hun producten met andere op grote schaal toegepaste technieken vind ik dat ze een soort van communistisch regime uitstralen.
    Als Flash de reden is van crashende mac’s, dan ligt dat toch ergens bij Apple, toch als je naar het Windows platform kijkt, daar loopt alles wel lekker.

    Ik persoonlijk vind dat Apple flash wel kan integreren in hun bestuursysteem, maar dat het aan de eindgebruiker is om deze in of uit te schakelen, zoals je bij veel browsers ook kan doen. Ook denk ik dat Apple schrik heeft dat flash in de vaarwateren van hun App store zal komen te zitten door applicaties via de browser aan te bieden, zoals wij op de PC ook we gewoon zijn om kleine flashgames te spelen.

    Wat als Adobe zich volledig terugtrekt met de ontwikkeling van grafische programma’s voor Mac’s als tegenantwoord op Apple’s beslissing omtrent flash, dan zal de verkoop ook wel sterk dalen omdat foto en videobewerking en andere multimediatoepassingen niet meer op de mac gemaakt kunnen worden.

    Steve komt soms toch wel over als een paranoia persoon die denkt dat alles en iedereen Apple wil kelderen.

  5. Open content is echt wat anders dan Adobes gesloten gelicenceerde software..

    En Adobe beweert al jaren dat flash naar mobiele telefoons komen en nog steeds is het er niet, het had er al lang moeten zijn, met hun ‘we ondersteunen alle platformen’

    Derde punt: waarom crashed Mac OS en Safari dan voornamelijk bij flash en niet bij de andere plug-ins of software? Ik kan niet geloven dat Apple dat expres doet om haar klanten een slechte gebruikerservaring van Mac OS X te geven..

  6. Ik vind het zeker jammer! Zie gamekings, die kan ik nu bv niet kijken. Helaas…

  7. Origineel geplaatst door FDJ
    Echt niet normaal hoe kinderachtig dat is zeg.

    Laten we niet beginnen over wie er kinderachtig is, want wie er is begonnen lijkt mij wel duidelijk. Het argument van Adobe dat ze, dankzij de gesloten omgeving van de iPhone, niet de ruimte krijgen om te innoveren is er eentje die ruimschoots alle argumenten van Apple naar de prullenbak verwijzen. Want daar is het allemaal mee begonnen.

    Dat er veranderingen komen in de toekomst, dat gaat al eeuwen zo en dat HTML5 het overneemt van Flash is inmiddels ook wel duidelijk. Maar om Adobe kinderachtig te noemen, sorry, dat gaat mij wat te ver. Ze hebben geprobeerd tegemoet te komen naar de gebruikers en developers van de iphone door middel van de ACS. En wat is Apple zijn reactie daarop….wij gaan in de toekomst alle apps weigeren die daarmee gemaakt zijn en de apps in een native app veranderen.

    Hoe kinderachtig is dat?

  8. Flash is not the problem in the mac os its the os itself thats the problem as apple cant fix its bugs its easier to blame another product.
    apples itunes around the world accounts for over 45% of crashes on windows 7 , does this mean microsoft should block apples poor itunes software ? no
    Its all down to the control freek steve jobs who does not want anyone messing about with his os or iphones os , with apple killing the mac os within 5 years to only have the ipad and iphone os its a big gamble .
    finally steve jobs on cnbc says his next generation iphone will be jailbreak free , thats the biggest joke this year

  9. Flash is gemaakt om met een muis te werken… Zo zijn de meeste Flash applicaties niet geschikt voor de iPhone bijvoorbeeld ‘druk op spatie’…

  10. Apple is een bedrijf gericht op innovatie. Dat heeft nu eenmaal als consequentie dat ze gebruik maken van standaarden die elders nog niet worden gebruikt. Neem bijvoorbeeld DisplayPort en FireWire. Microsoft is niet primair een innovatief bedrijf en heeft combinability hoog staan, dus wel flash ook al is het crappy (of niet). In dit geval heb ik liever de benadering van Microsoft eigenlijk, hoewel ik op lange termijn denk dat Apple het aan het juiste eind heeft.

    Wel interresant dit 🙂

  11. @Thumper_uk: …and why does Microsoft agrees with Jobs?

  12. Origineel geplaatst door Alex
    Hoe kinderachtig is dat?

    Er zit meer geschiedenis achter… KLIK

  13. Origineel geplaatst door Stephan
    Origineel geplaatst door AlexHoe kinderachtig is dat?Er zit meer geschiedenis achter… KLIK

    Kinderachtig dus…een persoonlijke vete tussen twee bedrijven waar de consument de dupe van is. Tevens klopt het verhaal niet helemaal met het heden. Het gaat daar om de OS X, terwijl adobe al vanaf begin af aan zich wel heeft gericht op de iPhone OS. Of tenminste, dat wilden ze.

    Maar omdat Apple het besluit van toentertijd niet heeft kunnen verkroppen, schuilen ze zich nu maar achter het HTML5 verhaal om zo Adobe Flash een langzame dood toe te wensen. Uiteraard is dit een gewaagde poging, want als Android het in de toekomst voor elkaar krijgt de souplesse van de iphone OS te evenaren, dan zou het zelfs wel eens de doodsteek kunnen zijn voor de aandeelhouders van Apple.

    Ok, beetje toekomstmuziek en wellicht volledig van het padje af als HTML5 alles overneemt, maar voor Adobe wel des te meer redenen zijn krachten te bundelen met bedrijven die nu ook een trap na krijgen van Apple (zoals Google). Het is gewoon gefit heen en weer en de consument is er de dupe van. End of story is het gewoon kinderachtig en imo de schuld van Apple ondanks jouw link.

  14. Origineel geplaatst door thumper_uk
    Flash is not the problem in the mac os its the os itself thats the problem as apple cant fix its bugs its easier to blame another product. apples itunes around the world accounts for over 45% of crashes on windows 7 , does this mean microsoft should block apples poor itunes software ? no Its all down to the control freek steve jobs who does not want anyone messing about with his os or iphones os , with apple killing the mac os within 5 years to only have the ipad and iphone os its a big gamble . finally steve jobs on cnbc says his next generation iphone will be jailbreak free , thats the biggest joke this year

    All non-windows OSs have problems with Flash. Flash is simply optimized for windows.
    I really don’t see why anyone would prefer Flash over HTML5. Personally I HATE having to use an external plugin, which will ALWAYS cause security risks. Here we have these great Operating Systems (Windows 7 and Mac OS X), and yet we have to download some external piece of software. How stupid is that? Not to mention the fact that to develop flash websites, you will have to use Adobe’s (expensive) software, while no doubt soon enough there will be scores of free/cheap software to help you write HTML5.
    I can totally understand both Apple and Microsoft want to get rid of flash. By the way, at some point in the near future Microsoft will completely turn against flash, although their motivation is somewhat different; they want you to use their Silverlight. For now they don’t drop flash completely because they like buyers to believe their phone needs flash, something Apple doesn’t offer.
    Flash is dead, like it or not.

  15. Origineel geplaatst door Alex
    Origineel geplaatst door StephanOrigineel geplaatst door AlexHoe kinderachtig is dat?Er zit meer geschiedenis achter… KLIKKinderachtig dus…een persoonlijke vete tussen twee bedrijven waar de consument de dupe van is. Tevens klopt het verhaal niet helemaal met het heden. Het gaat daar om de OS X, terwijl adobe al vanaf begin af aan zich wel heeft gericht op de iPhone OS. Of tenminste, dat wilden ze.Maar omdat Apple het besluit van toentertijd niet heeft kunnen verkroppen, schuilen ze zich nu maar achter het HTML5 verhaal om zo Adobe Flash een langzame dood toe te wensen. Uiteraard is dit een gewaagde poging, want als Android het in de toekomst voor elkaar krijgt de souplesse van de iphone OS te evenaren, dan zou het zelfs wel eens de doodsteek kunnen zijn voor de aandeelhouders van Apple.Ok, beetje toekomstmuziek en wellicht volledig van het padje af als HTML5 alles overneemt, maar voor Adobe wel des te meer redenen zijn krachten te bundelen met bedrijven die nu ook een trap na krijgen van Apple (zoals Google). Het is gewoon gefit heen en weer en de consument is er de dupe van. End of story is het gewoon kinderachtig en imo de schuld van Apple ondanks jouw link.

    Hoezo is de consument de dupe?? Ik heb geen behoefte aan flash op mijn iPhone.. had ik dat wel, dan kocht ik wel een andere. En dat geldt voor iedere consument.
    Zo zal de markt uitmaken wie gelijk heeft. Maar ik zou mijn geld niet inzetten op Adobe als Apple EN Microsoft flash laten vallen.. 😉

  16. Het meest vervelende aan deze situatie is dat Jobs met zijn houding ook de consument schaadt. Het is allemaal leuk en aardig om te zien hoe machtig HTML5 gaat worden en wat het allemaal zal kunnen — maar voordat het überhaupt gebruikt kan worden moeten nog jaren(!) vergaan. Ik wed dat Flash ook in 2015 nog een groot marktaandeel heeft. Op dit moment heeft de Internet Explorer geen ondersteuning, en zelfs WebKit laat nog sterk te wensen over.

    Tot die tijd moeten Apple-consumenten er maar mee leren leven, want Jobs weet kennelijk weer wat het beste voor ons is. Mij hangt deze houding gewoon echt de keel uit. Anticiperen op nieuwe technologie is geweldig, maar houd daarbij ook in de gaten dat deze nog niet door de brede massa ondersteund wordt.

  17. Origineel geplaatst door Peter
    Hoezo is de consument de dupe?? Ik heb geen behoefte aan flash op mijn iPhone.. had ik dat wel, dan kocht ik wel een andere. En dat geldt voor iedere consument. Zo zal de markt uitmaken wie gelijk heeft. Maar ik zou mijn geld niet inzetten op Adobe als Apple EN Microsoft flash laten vallen..

    Ow, vandaar alle geklaag over geen flash op de apple apparaten? En Microsoft praat alleen maar zo omdat ze met Silverlight bezig zijn, dus niet relevant.

    Ook een beetje raar dat als jij geen behoefte aan flash hebt, dat je schijnbaar voor iedereen spreekt.

  18. @Runaque: Op windows loopt flash lekker? als jou internet explorer crashed waardoor komt dit dan 9 van de 10 keer? Waarom komt flash bijna elke maand met een nieuwe update op windows? omdat het vol zit met lekken en bugs. Kijk ook eens in je Taakbeheer dan kan je zien wat flash voor een enorme procesor kracht slurpt. flash is gewoon op geen enkel platform perfect…

  19. Origineel geplaatst door Alex
    Ook een beetje raar dat als jij geen behoefte aan flash hebt, dat je schijnbaar voor iedereen spreekt.

    lezen blijft moeilijk. Hij zegt toch duidelijk dat de markt bepaald wie uiteindelijk wint. Flash is altijd al een probleemkindje geweest, ook op windows. Totdat Adobe flashplayer 10 ofzo uitbracht. flash op windows mobile heeft nooit lekker gewerkt. Als je flashplayer wilt hebben koop je geen iPhone. Je weet het standpunt van Apple….

  20. Ik ben hè eens met dat html5 gewoon nog niet klaar is

    dit gaat nog leuk worden als Adobe straks zichezelf terug trekt van Apple (ook met Photoshop etc) aangezien veel van dat soort grafische dingen op Macs word gedaan:O

  21. Origineel geplaatst door Ukkie86
    lezen blijft moeilijk. .

    Klopt, dat geldt voor jou…

    En dat geldt voor iedere consument.

  22. We zullen het binnen enkele maanden zien of flash op mobiele devices mogelijk is. Is dat niet zo dan heeft Jobs gelijk, is dat wel zo dan zal Jobs een ander verhaal moeten vertellen.

    Ik vraag me wel af of het nog problemen op gaat leveren als er bij HTML5 ook verschillende standaarden zijn van een standaard. Dat zal het dan ook niet gaan worden.

  23. Flash op iPhone of niet, dat is Jobs’ eigen keuze. Niemand kan hem verplichten om andermans software op zijn platform te laten draaien. Alleen Microsoft kan daartoe verplicht worden, ha!

    Maar dat enkel Apple’s eigen programmeertaal en -platform mag gebruikt worden om native apps te maken, dat is zo ongeveer hetzelfde als eisen dat je enkel en alleen Photoshop mag gebruiken om foto’s te bewerken.

    Wat maakt het wie dan ook uit met welke tools een app gemaakt is, als die app goed is en zich goed gedraagt? En kom nu niet af met “apps die met Adobe-tools gemaakt zijn zullen altijd trager en slechter zijn dan apps die met Apple’s tools gemaakt zijn”. De stapels bagger in de Store die met Apple’s gerief gemaakt zijn, zijn niet te overzien.

    Cross-platform is enkel toegelaten als het Apple zelf is, blijkbaar. En blijkbaar zijn ze ervan overtuigd dat iedereen die cross-platform gaat, het even slecht zal doen als zijzelf — iTunes, iemand?

    Dat Jobs er tenminste gewoon voor uitkomt: hij wil een monopolie voor app-distributie, en Flash en andere cross-platform toestanden kunnen dat in de weg zitten.

  24. Ik sprak in oktober 2007 met de manager die binnen Adobe verantwoordelijk was voor Flash over Flash Lite3 (dat toen nog uit moest komen) over gebruik van Flash op onze nieuwe generatie STB’s voor TV. Binnen een half jaar zou er een lichte versie Flash voor mobiel zijn die ook op apparaten als STB’s goed zou werken. We wachten er nog steeds op. Wij hebben uiteindelijk ook gekozen voor een andere oplossing omdat ons hele geheugen vol zou lopen met Flash en alles vreselijk zou vertragen. Ik snap Jobs wel: wij hebben precies dezelfde gevoelens.

  25. “…en is van mening dat gebruikers het laatste woord hebben.”

    Ligt er wel een beetje aan welke “gebruikers” hij dan bedoeld. Het is al gebleken dat de gebruikers van de iPhone hoog en laag kunnen springen wat ze willen, het komt er niet.

    Als ‘ie met de “gebruikers” de webmasters bedoeld die het uiteindelijk implementeren in hun sites dan denk ik dat het toch wel een teken aan de wand is dat er nu al een aantal grote sites geschikt is gemaakt voor de iPhone, dus met nu nog een alternatief voor Flash, maar over een tijdje misschien wel een vervanger daarvoor.

  26. Er zijn ook mensen die gewoon hun werk moeten doen inplaats gezever over SDK related proprietary optimized crossplatform closed open standards.
    Op commerciële sites vaak met Flash.
    First finish that html5 standard before getting smart, Steve.

  27. @Thomas:
    lijkt me sterk. Ongeveer 40% van de Adobe markt gaat naar Apple gebruikers

  28. Jeetje, wat zijn sommige mensen toch weer slecht geinformeerd. Met html5 kun je in Opera, FireFox (Nightly build, Minefield) en Safari inmiddels al zo’n beetje alles wat je met Flash kan, maar dan wel multi-platform en veel sneller. -webkit-transitions (CSS3) werken op de iPod bijvoorbeeld gewoon net zo soepel als een native-app met CoreAnimation (QuartzCore)!
    Hoop dat html5 dat hele Flash de grond in stampt!

  29. flash draait niet eens lekker op een pc, drama programma

  30. Het gaat erom dat flash niet gemaakt is om video af te spelen, voorheen ging dat met en windows media player plugin. Dat was bagger, daarom ging men flash gebruiken? Het werkte beter, maar nog steeds met een plugin. Nu is er eindelijk een goede standaart om video af te spelen zonder plugins die alles vertragen. Html is DE toekomst. Je zal eraan moeten geloven.

    Ik zeg hier niet dat flash verleden tijd is, want het is onmisbaar bij spelletjes op internet. Daar is het ook voor gemaakt. En die spelletjes bedien je met een muis, flash is alleen relevant voor op een computer en alleen als je het zelf ook echt wil. Niet iedereen is verslaaft aan online flashgames. Flash op apparaten met touchscreen, dat past gewoon niet.

    HTML5 -> Video
    Flash -> Flashgames

  31. Deze gebruiker’s laatste woord is alvast: “Open standaarden voor het web. Flash heeft zijn tijd gehad en heeft teveel nadelen. Adobe concentreer je gewoon op een degelijk HTML5-editor.”

  32. Steve Jobs gaat ongelooflijk af als Flash op Android wel werkt.

    Ik ben vanaf vandaag helemaal klaar met T-Mobile en ook met de iPhone. Vandaag in Amsterdam geen enkel gesprek kunnen voeren en sms’jes ontving ik pas thuis. Dat terwijl vrienden met t-mobile wel bereik hadden. Ik heb niet kunnen afspreken met vrienden omdat ik telkens zag ‘zoeken’. Echt zo slecht. Ik ben klaar met deze over gehypte telefoon en crappy service van T-Mobile. Echt niet tof als je bij je vrienden net de iPhone de hemel in prijst en vervolgens niemand kan bellen of sms’en en je vrienden lachen: haha met mijn simpele Nokia lukt het wel hoor, wil je hem even lenen?’.

  33. Dat ligt aan t-mobile. Ik heb nog een old-skool iPhone (mijn 3GS is gejat) en met KPN nooit geen problemen

  34. No problems with my 3gs on vodafone , steve jobs wont give up on his flash attack and hes very busy sending emails to people who send him questions , i even got a reply today which was a suprise even if it was one word

  35. OPEN en dan beginnen over de Creative Suites LOL . CS5 kost 599 dollar voor de upgrade en 1699 dollar voor een “nieuwe” versie. Ja lekker open 😀 .

  36. Origineel geplaatst door WvB22
    Steve Jobs gaat ongelooflijk af als Flash op Android wel werkt.Ik ben vanaf vandaag helemaal klaar met T-Mobile en ook met de iPhone. Vandaag in Amsterdam geen enkel gesprek kunnen voeren en sms’jes ontving ik pas thuis. Dat terwijl vrienden met t-mobile wel bereik hadden. Ik heb niet kunnen afspreken met vrienden omdat ik telkens zag ‘zoeken’. Echt zo slecht. Ik ben klaar met deze over gehypte telefoon en crappy service van T-Mobile. Echt niet tof als je bij je vrienden net de iPhone de hemel in prijst en vervolgens niemand kan bellen of sms’en en je vrienden lachen: haha met mijn simpele Nokia lukt het wel hoor, wil je hem even lenen?’.

    dat is je provider

  37. De tijd van flash is bijna voorbij. Die CEO van adobe moet dat maar accepteren. Hoewel ik vind dat ze met HTML5 wel wat mogen opschieten. Want op het moment leven we in 2010 en nog moeten jailbreakers ervoor zorgen dat ik YT video’s via safari kan streamen. (Imobilecinema)

  38. @Alex: Je weet dat de mensen die klagen het snelst alles op internet zetten. Heel veel mensen vinden het niet erg dat flash niet ondersteund wordt op het iPhone OS platform, het overgrote deel! Zie maar de grote verkoopsuccessen van de iPod touch, iPhone en iPad! En met de nieuwe iPhone in aantocht wordt het marktaandeel van het iPhone OS alleen maar massaler ! We weten dat Apple dit gaat winnen! Zie: iTunes, computermuis, het weghalen van floppy disc, multitouch enz. Ik denk zelfs dat Apple op het moment de machtigste technologie bedrijf ter wereld is. Geloof mij HTML5 wordt de standaard. Is het niet morgen over een week, maand of jaar het wordt de standaard op het net. En geloof mij veel heel veel mensen vinden flash klote! En de software van Adobe die mensen op het werk gebruiken vinden de software ook klote! Niet gebruiksvriendelijk zeggen ze dan en meer.

  39. JAHAAAA
    Flash IS vodde daar GAAT het toch niet om !
    Je hebt het nodig omdat zowat alle auto, restaurant, media, thuiswinkel, promotie, toeristen, sport, distributie, industrial, en reis-websites ermee werken.
    En fijn, heerlijk, krachtig, werelds, superstabiel dat er dat er ook html5,6,7 aankomt maar die blauwe legosteen bij 95% van deze sites hebben Nokia, HTC, RIM gewoon NIET. ZIJ hebben dus het Internet in hun pocket en wij een inter-subnet.
    Applaus voor Jobs visie maar graag eerst het heden, dan de toekomst.
    (bv. hoe fixen 20+ millioen mensen straks die vastgelaste batterij die aan het eind van zijn cyclus raakt, lijkt me wat zorgelijker dan dat-tie zo snel opraakt want dat weten we nu wel, maar bedankt voor de waarschuwing, zeg)

  40. Origineel geplaatst door Alex
    Origineel geplaatst door PeterHoezo is de consument de dupe?? Ik heb geen behoefte aan flash op mijn iPhone.. had ik dat wel, dan kocht ik wel een andere. En dat geldt voor iedere consument. Zo zal de markt uitmaken wie gelijk heeft. Maar ik zou mijn geld niet inzetten op Adobe als Apple EN Microsoft flash laten vallen..Ow, vandaar alle geklaag over geen flash op de apple apparaten? En Microsoft praat alleen maar zo omdat ze met Silverlight bezig zijn, dus niet relevant.Ook een beetje raar dat als jij geen behoefte aan flash hebt, dat je schijnbaar voor iedereen spreekt.

    Ik zeg alleen maar dat de markt uiteindelijk bepaalt of flash nodig is ja of nee. En kennelijk niet, omdat zowel de iPhone, de iPad als de iPod touch (waarvan zelfs de meest a-technische consument ondertussen wel weet dat flash niet werkt) verkopen als een gek en hebben ondertussen een ongelofelijk sterke positie hebben op de markt. En ik gaf mezelf als voorbeeld: Ik mis het niet, dus ik juich het alleen maar toe als er eindelijk een ECHTE standaard komt i.p.v. een proprietary plugin die de de-facto standaard is geworden dankzij gebrek aan alternatieven.
    Dat Microsoft flash zal laten vallen is WEL relevant, natuurlijk hebben zij hun eigen agenda (lees: Silverlight) maar dat betekent wel dat de steun aan flash zal komen te vervallen, wat weinig goeds betekent voor Adobe. En des te belangrijker is het dus dat er een goed, open alernatief komt.. anders zijn we voortaan overgeleverd aan Microsoft, wat niet per definitie een verbetering zal zijn.
    Persoonlijk heb ik heel wat ervaring met Adobe software, maar eerlijk gezegd ben ik de bedenkelijke kwaliteit en belachelijke prijs meer dan zat. Ik juich iedere concurrentie alleen maar toe. Zelfs nu al zie je dat Adobe eindelijk wat meer zijn best lijkt te doen kwalitatief beter flash players voor bijv. Mac OS X af te leveren, dus in dat opzicht doet de concurrentie nu al zijn werk…

  41. Origineel geplaatst door Tim van Elsloo
    Jeetje, wat zijn sommige mensen toch weer slecht geinformeerd. Met html5 kun je in Opera, FireFox (Nightly build, Minefield) en Safari inmiddels al zo’n beetje alles wat je met Flash kan, maar dan wel multi-platform en veel sneller. -webkit-transitions (CSS3) werken op de iPod bijvoorbeeld gewoon net zo soepel als een native-app met CoreAnimation (QuartzCore)! Hoop dat html5 dat hele Flash de grond in stampt!

    Precies! HTML5 is nu al een serieuze concurrent. Iedereen die de laatste keynote van Jobs heeft gezien waarin een demo werd gegevens van iAds moet toegeven dat er al veel, heel veel mogelijk is in HTML.
    Flash is dood, lang leve de vooruitgang.

  42. Baghwans van de Blauwe Legosteen:
    Ik begrijp dat u Zijn Woord heiligt, en wsch. de benzineauto ook al vaarwel gezegd heeft, maar de economie draait er nog wel op.

  43. One day in the future flash as it is will be dead but not in a short time , i do not see the whole internet world changing just for a few iphones and ipads sorry , jobs should allow us to get flash through the app store ( if you really want it ) You could see steves problem to flash if we had flash and it did cause the iphone to crash , and all this battery power problems i find a joke 3 hours max streaming on 3g and your iphone is dead and very hot as well , with a crappy nokia i get 6 hours streaming , i myself feel it should be upto the end user to choose ,the same way it is with apps and games you choose to click on the buy button and are not forced into it , flash can like the 18 games have a warning if jobs is scared it will work perfectly , and what about silverlight ?

  44. Deze hele discussie doet me denken aan de lancering van de iMac in 1997/8; Wát!? Geen floppydrive!?!?!?!

    Flash is hartstikke ten dode opgeschreven. Punt.

  45. Dat er geen floppiues meer gebrukt worden ligt niet alleen aan Apple, dat je geen ruk aan een opslagmedium hebt waar maar een paar Mb op opgeslagen kan worden zal ook een niet onbelangrijke factor zijn.

  46. Nou, dan lag jij in 1998 zeker nog in de wieg. Toen had je nog 36k-modems, geen adsl en alleen duur internetkabel. Alleen met floppies kon je data meenemen of je moest cd’s-branden. Apple was de eerste die die stap maakte en het duurde nog jaren voordat pc’s de floppydrive achterwege lieten.

    In 1998 was het weglaten van een floppy drive een big deal.

    In perspectief denk ik dan ook dat in 2022 he-le-maal niemand flash zal missen.

  47. mijn mening is dat flash ook genoeg crasht in windows ie8 dus denk niet zo zeer dat dat aan mac’s ligt

  48. Die argumenten van die kerel van Adobe zijn echt zeer mager. Een totaal besturingssysteem crasht door een kleine plugin (en verder crasht dat besturingssysteem heel erg weinig) en dan zou het aan het besturingssysteem liggen? Daarnaast werkt Flash óók niet lekker op Linux heb ik van enkele gebruikers gelezen, dus ligt dat natuurlijk aan Linux? Kom op zeg!

    Ik vond die brief van Jobs zeer goed geschreven, met doordachte argumenten (heb de hele brief gelezen). De reactie van Adobe laat wel zien dat er weinig argumenten zijn die Jobs argumenten kunnen weerstaan..

  49. Origineel geplaatst door Runaque
    Als Flash de reden is van crashende mac’s, dan ligt dat toch ergens bij Apple, toch als je naar het Windows platform kijkt, daar loopt alles wel lekker.

    En dat is dus nou exact wat Microsoft nou tegenspreekt, ook zij zien dezelfde problemen op hun OS als dat Apple ziet en Linux users al geruime tijd zien (en daar ook flink pissed off over zijn). Men vergeet hier echter ook even volledig dat Flash niet per definitie op het OS draait maar voornamelijk als plugin in diverse webbrowsers zoals Opera, Safari, Firefox en Internet Explorer. Het is staat in dat geval volledig los van het OS en dat is te merken want iedere browser kan onderuit getrokken worden door Flash. Juist dat gegeven is de reden waarom Google in Chrome de processen uit elkaar is gaan trekken zodat een plugin die crasht niet meteen de gehele browser om zeep helpt. Safari is hetzelfde gaan doen sinds Snow Leopard en ook Mozilla is druk bezig om Firefox op deze manier in te richten (3.6.4 welke halverwege mei komt zal deze techniek hebben).

    Technisch gezien klopt het verhaal van Adobe totaal niet, ze lullen compleet uit hun nek. Deze technische problemen liggen absoluut niet bij welk OS dan ook (het OS crasht niet, de webbrowser knalt er alleen uit), het ligt puur en alleen bij Flash wat echter al jaren lang zo is. Adobe blijft pertinent weigeren om er wat aan te doen, ze blijven domweg op hun luie reet zitten. Daardoor is er op Linux ook de situatie ontstaan dat ze het maar met Flash 7 moesten doen terwijl de rest van Flash 8 en Flash 9 gebruik kon maken. Linux gebruikers hebben daardoor een tijd lang voor geen meter fatsoenlijk Flash spul af kunnen spelen. De grote reden waarom in dat wereldje er een enorme haat richting Flash bestaat. Het is gewoon van de zotte dat webbrowser bouwers nu iets gaan lopen implementeren omdat 1 plugin bagger is. Beetje het probleem van een ander oplossen, maar ja ze moeten wel omdat ze anders gebruikers verliezen.

    En dan zijn er nog diverse andere problemen zoals performance en security waar het OS wel hinder van kan ondervinden. Wat die Adobe gast vertelt is dan ook maar een summier stukje van het complete verhaal.

  50. Origineel geplaatst door Maccew
    Open content is echt wat anders dan Adobes gesloten gelicenceerde software..En Adobe beweert al jaren dat flash naar mobiele telefoons komen en nog steeds is het er niet, het had er al lang moeten zijn, met hun ‘we ondersteunen alle platformen’Derde punt: waarom crashed Mac OS en Safari dan voornamelijk bij flash en niet bij de andere plug-ins of software? Ik kan niet geloven dat Apple dat expres doet om haar klanten een slechte gebruikerservaring van Mac OS X te geven..

    ik ben het niet eens met jou flash draait al jaren op sybian en windows mobile hoe kan ik anders met mun nokia fash site’s openen

  51. Origineel geplaatst door Runaque
    Als Flash de reden is van crashende mac’s, dan ligt dat toch ergens bij Apple, toch als je naar het Windows platform kijkt, daar loopt alles wel lekker.

    Heb je wel eens gekeken hoeveel CPU Flash trekt op Windows?

  52. Jobs haalt een paar dingen ( bewust?) door elkaar.
    Open content en Open source.
    Alle content op de ipod/pad/phone zijn gesloten.
    Sterker nog, Apple heeft onlangs honderden apps uit de store gehaald. Content creators zijn dus afhankelijk van Jobs humeur van de dag.
    Als ik Adobe was zou ik CS van de markt halen voor OSX. Zien hoe alle creatives dan hun plaatjes gaan maken, met Gimp? Of gaat Apple dan Paint weer van stal halen?
    Er is wel degelijk een verschil tussen een app en een webpagina.

    Misschien zijn ze er bij Apple wel achter dat het niet zoveel uitmaakt of je nu 10.000.000 of 10.000.000.000 apps in je store hebt, je verkoopt er niet meer door. Sterker nog, je kan beter 1.000.000 goede apps hebben dan 10x meer slechte, en de kans dat jan-en-alleman z’n flashje ( via gekraakte flash ) naar ipod poort is natuurlijk groot. Wat dat betreft snap ik wel dat Jobs middle ware wil, maar zeg dat dan gewoon. Kom niet met prietpraat over open source en dat iphone meer apps heeft dan een ander platform. Want ps3 heeft echt veel meer goede spellen en het internet heeft echt veel meer flash-apps dan de iphone. Afijn. Dat het op de frontpage moet zegt wel iets.

  53. Ik heb Flash 10.1 op de bèta van de volgende Android getest en het werkt feilloos. Echt een droomcombinatie. Dus het argument van de bugs en zware systeembelasting, … is achterhaald wanneer er samengewerkt wordt. Reden dat Flash op Mac niet soepel draait is omdat het al te vaak eenrichtingsverkeer is geweest met weinig inbreng van Apple. Verschil is ook dat Flash op dat moment geen plugin meer moet zijn, maar een deel uitmaakt van de browser/OS, wat veel stabieler is.

    Waarom gaat het trouwens steeds over video wanneer er over Flash gesproken wordt? Uiteraard zal HTML5 dit voor zijn rekening nemen (binnen 10 jaar misschien, eerst IE6 er uit krijgen). Maar Flash is zoveel meer. Interactieve PDF’s die voor een groot deel de toekomst van een iPad zouden kunnen opwaarderen, Flex-applicaties die voor veel enterprise toepassingen een meer waarde kunnen zijn, besturing van home-entertainment/domotica, …

    Flash heeft een mooie toekomst als één van de tools om de gebruikservaring te verbeteren. HTML5 heeft dit ook, net zoals Silverlight.

    Het feit dat Apple nu alle succesvolle en goeddraaiende apps die gemaakt zijn in Flash gaat blokkeren heeft totaal geen waarde. Ze willen gewoon geen cross-toestel applicaties. Vreemde beslissing die veel bedrijven op kosten zal jagen (apps 2 keer ontwikkelen). En alle investeringen die door ontwikkelaars gemaakt zijn (Unity3D) zijn dus nutteloos geweest. Ik hoop dat oa Unity3D een zware rechtspraak aanspant voor broodroof en dat ze het zullen winnen.

    Als je ziet hoeveel % van de kostprijs naar Apple gaat en hoeveel naar de ontwikkelaars dan kan je wel spreken van uitbuiting trouwens. Ik ben een fan van Apple-producten maar ook een zeer zware tegenstander van hun gesloten houding.

  54. Het feit dat het grootste gedeelte van de filmpjes op notabene iphoneclub.nl NIET op de iphone bekeken kunnen worden lijkt mij bet beste argument dat jobs momenteel met html5 ongelijk heeft. Je kunt het vergelijken met de elektrische auto. Dat is zeker ook de toekomst, maar het zou absurd zijn nu alle benzinepompen weg te halen. Pas als de overstap gemaakt is kun ne het oide volledig laten vallen. Nu is bet alleen arrogantie van apple om flash hoe dan ook uot te sluiten…

  55. phoe, wat een matige reactie van adobe zeg….

  56. Dit is een heel interessant artikel. Trouwens de rest van de site ook:

    http://www.zdnet.com/blog/bott/how-secure-is-flash-heres-what-adobe-wont-tell-you/2152

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.