Reacties voor: Nieuwe Mac-malware treft vooral onoplettende gebruikers

Mac-gebruikers die het programma Advanced Mac Cleaner downloaden, lopen de kans om getroffen te worden door malware. Door deze software worden er ongevraagd allerlei extra apps gedownload.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl -

Reacties: 15 reacties

  1. Kwestie van goed opletten dus. Helaas hebben veel computergebruikers geen kaas gegeten van dit soort zaken. Die zien dan die opdringerige reclame, en omdat hun computer misschien wat traag aanvoelt denken ze “Laat ik dat eens proberen”.

    Ik let zelf uiterst goed op zulke zaken. Want ook een iSheep zal moeten durven toegeven dat een Mac niet 100% bestand is tegen malware. Zeker omdat dit door de gebruiker zelf binnen kan dringen. Moet je echt zo goed mee uitkijken.

  2. De meeste malware “treft” onoplettende gebruikers

  3. En dan een advertentie van CleanMyMac er onder plaatsen. Niet erg handig.

  4. Met CleanMyMac is dan ook niets mis

  5. Ik heb een paar jaar geleden CleanMyMac gekocht. Na veelvuldig gebruik merkte ik dat m’n MacBook Pro trager werd omdat CleanMyMac op de achtergrond draait. Tevens begon toen ook de ellende met het strandballetje. Het bleef maar draaien en draaien, bijna bij elke muisklik. Ik werd er helemaal ziek van.

    Sinds ik 2 maanden geleden CleanMyMac van m’n MacBook Pro heb verwijdert (vrienden vertelden dat beter helemaal geen Malware moet installeren) heb ik ook geen last meer van het strandballetje en is ie ook weer sneller met o.a. openen van programma’s. Gelukkig zou ik zeggen!

  6. Ik snap sowieso niet dat mensen progamma’s die op zo’n aggressieve manier aan de man worden gebracht installeren op hun Mac… en er dan geen rekening mee houden dat ze eigenlijk helemaal niet weten wát ze installeren. Da’s vragen om problemen, volgens mij.

  7. @robert declercq: Cleanmymac draait op de achter ja, dit kun je echter heel simpel uit zetten.
    Dit heet even verder kijken dan je neus lang is, even je verdiepen in een programma en na de instellingen kijken enzo.

    Ccleaner op windows doet sinds een tijdje precies zelfde, draait ook standaard op de achtergrond.

  8. Origineel geplaatst door Dennis
    @robert declercq:
    Cleanmymac draait op de achter ja, dit kun je echter heel simpel uit zetten.
    Dit heet even verder kijken dan je neus lang is, even je verdiepen in een programma en na de instellingen kijken enzo.
    Ccleaner op windows doet sinds een tijdje precies zelfde, draait ook standaard op de achtergrond.

    Ik gebruik CleanMyMac al jaren, nooit problemen gehad. En zo snel is m’n 2010 MBP niet.

  9. stukje achtergrond info op eerdere comments:

    Hetgene dat ‘cleanup’ programma’s doen is voornamelijk ‘caches’ legen. Caches worden automatisch aangemaakt/bijgewerkt met als doel snelheidswinst te behalen.

    Stel: je gaat een uur lang facebooken. Het facebook logo bovenin staat op elke pagina. Door deze te cachen, ofwel offline op je pc op te slaan, hoeft je browser deze niet elke keer opnieuw in te laden. Scheelt tijd en MB’s (vooral nuttig voor mobiel).

    Nadeel is dat caches vaak blijven groeien, soms ook als de gecachte inhoud al heel lang niet is bezocht. Die programma’s gooien dan je caches leeg, om harde schijf ruimte vrij te maken (soms/vaak scheelt het niet eens zo bijzonder veel).

    “Nadeel” van OSX is dat het bijzonder veel Caches gebruikt voor het besturingssysteem zelf. Als zo’n cache leeg is, gaat hij deze dan ook zelf aanvullen. Dit is vaak de reden (voornamelijk op oudere hardware) dat door het opnieuw opbouwen van die caches, je mac in praktijk langzamer gaat draaien (in het begin).

    Dan gaan mensen weer cleanen omdat de caches ‘vol’ zijn. Wash, rince, repeat.

  10. @Rowan: Ik gebruik het 1 keer per jaar als er een nieuw osx uit komt, ik update hem dan daarna doe ik een goeie opruim actie met cleanmymac.
    Daarna timecapsule backup maken dat ik een schone backup heb, verder gebruik ik cleanmymac alleen om applicaties goed te kunnen verwijderen.

  11. Ik begrijp sowieso niet waarom mensen zomaar software installeren die op zo’n aggressieve manier aan de man wordt gebracht. Je weet niet wie er achter zit en dus ook niet wát je installeert. Dat is vragen om problemen volgens mij…

  12. Echte Pros zorgen dat er weinig te cleanen valt voor dit soort programma’s.
    Zo nu een dan een schone install als er weer een nieuwe OSX versie is. Alle programma’s opnieuw installeren. Duurt een avondje maar met een pilsje erbij en de nieuwe functies van de nieuwe OSX uitvogelen voelt het alsof je weer een nieuwe Macbook hebt gekregen haha.

  13. Origineel geplaatst door Gabor
    Echte Pros zorgen dat er weinig te cleanen valt voor dit soort programma’s.

    Maar hoeveel echte Pros zijn er naast jou??

  14. Origineel geplaatst door RudolfM

    Origineel geplaatst door Gabor
    Echte Pros zorgen dat er weinig te cleanen valt voor dit soort programma’s.

    Maar hoeveel echte Pros zijn er naast jou??

    Voor mijn iPhone doe ik dit elk jaar met elke grote iOS update, dus van 8 naar 9 en van 9 naar 10.

    Geen Back-up terug zetten helemaal schoon beginnen, geen apps een whatsapp geschiedenis meer(die Back-up sowieso niet), geen foto’s niks.

  15. Origineel geplaatst door Oscar

    Ik gebruik CleanMyMac al jaren, nooit problemen gehad. En zo snel is m’n 2010 MBP niet.

    Ik heb CleanMyMac nog nooit gebruikt en mijn 2010 MPB doet het prima.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.