Intel Cannon Lake processor

Intel Cannon Lake-processors zijn klaar voor de Mac… van eind 2019

Intel is klaar met de 10 nanometer Cannon Lake-chips voor de Mac. Deze week heeft het bedrijf ook meer informatie geven over de beschikbaarheid van deze nieuwe processors, die gebruikt zullen worden in toekomstige Macs.

De nieuwe MacBook Pro’s liggen nog maar net in de winkel en presteren beter dan voorheen. Apple was daarbij gedwongen om de 14 nanometer Coffee Lake-processors te gebruiken. De opvolgers zijn nog niet klaar. Mede daarom overweegt Apple om eigen Mac-processors te ontwikkelen om Intel buitenspel te zetten. Inmiddels weten we meer over de 10 nanometer Cannon Lake CPU’s die Intel aan het ontwikkelen is. Tijdens de bespreking van de kwartaalcijfers gaf Intel wat meer details over de ontwikkelingen.

Mac met Cannon Lake in 2019 (of 2020?)

Cannon Lake zou eigenlijk al in 2016 verschijnen, maar Intel kreeg tegenslagen te verwerken en was gedwongen om ze uit te stellen. Vorig kwartaal vertelde toenmalig CEO Brian Krzanich dat het bedrijf moeite had om voldoende stuks van de juiste kwaliteit te produceren. De introductie zou daarom moeten doorschuiven naar 2019. Nu zegt interim CEO Bob Swan dat alles op schema ligt en dat de Cannon Lake CPU’s eind 2019 gaan verschijnen, op tijd voor de feestdagen.

Onderstaande tabel laat de verschillende generaties zien. De opvolger Ice Lake zal ongetwijfeld ook opschuiven en op z’n vroegst in 2020-2021 verschijnen.

Intel processorfamilies

Betekent het nu dat je de aankoop van je nieuwe Mac met nog ruim een jaar moet uitstellen? Niet per se. Er zijn altijd wel weer nieuwe ontwikkelingen en je kunt niet eindeloos blijven wachten. Eind 2019 zullen er alweer nieuwe processors in ontwikkeling zijn en mogelijk heeft Apple dan al een eerste versie van de eigen Mac-processor af.

Intel Cannon Lake processor

Onzekerheden
Wat de 10nm Cannon Lake-chips betreft is het nog onzeker of er voldoende voorraad voor de fabrikanten is om ook daadwerkelijk voldoende producten uit te brengen. Sommige fabrikanten zullen moeten wachten tot 2020. Toch belooft CEO Swan dat de eerste producten voor de kerst in de winkel liggen, al blijft het bedrijf nog een slag om de arm houden. Wat concrete producten betreft zullen de iMac en MacBook Pro van 2019 waarschijnlijk als eerste aan de beurt zijn voor de 10nm Cannon Lake-processor.

Voor Apple is het uitstel hoe dan ook onhandig, want zij zijn sterk afhankelijk van Intel’s releaseschema en specs. En dat is onhandig, want bij de Coffee Lake CPU’s zat Apple vast aan het maximum van 16GB LPDDR 3 RAM. Met een aparte chip lukte het om dit op te schroeven naar maximaal 32GB DDR4 werkgeheugen, maar dat verbruikt meer energie waardoor er een grotere batterij nodig is. Echt ideaal is het niet. Vandaar dat Apple erop gebrand is om in navolging van de A-chips in de iPhones ook eigen MacBook-chips te ontwikkelen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 juli 2018, 10:30
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen intel, macbook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.