Logitech Crayon

Zo werkt de Logitech Crayon

Alleen voor studenten

Logitech heeft samen met Apple een speciale stylus voor de iPad ontwikkeld: de Logitech Crayon. Hij is speciaal bedoeld voor gebruik op scholen en kost slechts $49. Wat is er zo bijzonder aan de Logitech Crayon en is het een goed alternatief voor Apple's veel duurdere Pencil?

Logitech Crayon

De Logitech Crayon werkt samen met de nieuwe 2018 iPad die Apple tijdens het onderwijs-event in maart 2018 aankondigde. Hoe werkt de Crayon en wat kun je ermee? In dit artikel geven we antwoord op alle veelgestelde vragen!

Wat kost de Logitech Crayon?

De Logitech Crayon is aangekondigd voor een prijs van $49. Deze prijs geldt voor de VS en is de helft van de prijs die je voor een Apple Pencil betaalt. Een Europese prijs is nog niet bekendgemaakt maar zal in de richting van €50-60 liggen.

De Logitech Crayon zal vanaf deze zomer verkocht worden aan scholen met een minimum bestelling van 10 stuks. Werk je in het onderwijs dan kun je via Apple’s onderwijskanaal bestellen, samen met de Rugged Combo 2 iPad-case. De kans is aanwezig dat Logitech de Crayon ook los gaat verkopen, maar daarover is nog niets bekendgemaakt.

Met welke iPads werkt de Crayon?

De Logitech Crayon werkt alleen met de 9,7-inch iPad 2018. Dit komt omdat er gebruik wordt gemaakt van een speciale verbinding. Je kunt de Crayon dus niet op de iPad Pro gebruiken. Dit heeft niets te maken met software of schermtechnologie, maar met de verbinding.

Hoe koppel je een Crayon?

Logitech maakt voor het koppelen van de Crayon met een iPad gebruik van een speciale verbinding. Dit werkt niet met Bluetooth, maar met zogenaamde single-frequency pairing: een signaal op een heel specifieke frequentie. Dit moet ervoor zorgen dat 30 kinderen in een klaslokaal tegelijk hun Crayon kunnen gebruiken, zonder dat er onderling storing optreedt.

Er zit een knopje aan de bovenkant van de Crayon, die je twee seconden indrukt om te koppelen met de iPad. Dat is alles. Dit werkt een stuk makkelijker dan met Bluetooth.

Logitech Crayon opladen

Hoe kun je de Crayon opladen?

Aan de bovenkant van de stylus vind je een afneembaar oranje dopje waarin een Lightning-poort is verwerkt. Dit werkt dus anders dan de Apple Pencil, die een omgekeerde Lightning-connector heeft. Het oranje dopje zit vast aan de Crayon, zodat je het niet kwijtraakt. Ook dit is een voordeel ten opzichte van Apple’s tekenpen, waarvan je het dopje gemakkelijk kwijtraakt.

De Crayon gaat 8 uur mee en schakelt automatisch uit na 30 minuten inactiviteit. Gaat de batterij leeg, dan kun je de tekenpen supersnel weer opladen: met 90 seconden laden kun je weer 1,5 uur vooruit.

Hoe werkt de Crayon met iPad-apps?

De Logitech Crayon werkt samen met alle apps die voor de Apple Pencil zijn geoptimaliseerd. Je kunt het gebruiken voor tekenen, notities maken en navigeren door apps. De vertraging is minimaal, je kunt gewoon met je handpalm op het scherm rusten en je kunt de stylus kantelen om dikkere lijnen te trekken.

Schrijven met Logitech Crayon

Wat echter niet werkt is de drukgevoeligheid . Je krijgt geen dikkere lijn door harder te drukken. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de kosten, maar het kan er ook mee te maken hebben dat Apple niet alle functies beschikbaar wilde stellen aan een externe partij.

Hoe robuust is de Crayon?

De Crayon is bedoeld voor het onderwijs en is daarom wat robuuster uitgevoerd dan Apple’s eigen Pencil. Een van de pluspunten is dat de pen is afgeplat en dus niet van de tafel rolt. De behuizing is gemaakt van aluminium en rubber. De schrijfpunt gaat 2 kilometer aan schrijfactiviteiten mee en is beveiligd zodat je de schrijfpunt niet zomaar eruit kunt trekken. Dit is belangrijk, omdat kinderen graag dingen in hun mond stoppen en er vervolgens in zouden kunnen stikken.

Ook het dopje kun je niet opeten: die zit vast aan de bovenkant van de stylus. Je kunt de Crayon opladen met een standaard Lightning-kabel. Hij hoeft dus niet uit de Lightning-poort van een iPad te steken, waardoor je er gemakkelijk tegenaan zou kunnen stoten. Mocht je toch onderdelen kwijtraken, dan kun je vervangende schrijfpunten en dopjes aanschaffen.

Logitech Crayon

Verschillen Logitech Crayon vs. Apple Pencil

De Logitech Crayon heeft dus meerdere pluspunten ten opzichte van de Apple Pencil, al ziet hij er wel wat minder stijlvol uit. Dit zijn de belangrijkste voordelen:

  • De Crayon is 50% goedkoper.
  • De Crayon is plat en rolt niet weg.
  • Je kunt het dopje van de Crayon minder makkelijk kwijtraken.
  • Het werkt met meerdere iPads tegelijk.
  • Opladen is gemakkelijker te doen met een normale Lightning-kabel.

Er zijn ook een paar nadelen:

  • Smaken verschillen, maar wij vinden de Crayon er iets minder stijlvol uitzien.
  • De Crayon zal moeilijk verkrijgbaar zijn als je niet in het onderwijs zit.
  • Het werkt alleen werkt met de nieuwste 9,7-inch iPads.
  • De Crayon is niet drukgevoelig.

De Crayon is voorlopig de eerste en enige MFi-goedgekeurde stylus voor de iPad.

Logitech Rugged Combo 2

Logitech introduceert naast de stylus ook een stevige iPad-case (99 dollar in de VS) met toetsenbord voor de iPad 2018: de Logitech Rugged Combo 2. Een speciale kickstand aan de achterkant zorgt ervoor dat je de iPad rechtop kunt zetten en de hoes beschermt de iPad als je hem laat vallen. Bovenop zit een lusje waarin je de Crayon (of een Apple Pencil) kunt bewaren.

Logitech Rugged Combo 2

Deze hoes ziet er wat minder aantrekkelijk uit voor gewone gebruikers: het maakt nogal een lompe indruk. Je kunt de iPad niet zomaar uit de hoes halen, maar dat is met opzet gedaan. Het moet voorkomen dat kinderen de iPad uit de hoes halen en kapot maken.

Speciale connector
Bijzonder is dat deze hoes gebruik maakt van een heel speciale connector aan de zijkant, die door Logitech zelf is ontwikkeld. Hiermee kun je de iPad opladen. Het toetsenbord maakt via deze connector ook verbinding met de Lightning-poort. Deze oplossing voorkomt dat Logitech voor het toetsenbord gebruik moest maken van een Bluetooth-verbinding, wat iets lastiger te koppelen is.

Het toetsenbord zit met een magneet vast aan de hoes en is verwijderbaar. Je kunt het toetsenbord ook vervangen door een simpele klep.

Ook deze hoes zal net als de Crayon exclusief door Apple aan het onderwijs worden verkocht.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 maart 2018, 14:52
Categorie Accessoires
Onderwerpen ipad, logitech, stylus
Device iPad 2018
2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.