iPhone opladen Lightning

‘iOS 11.4 schakelt Lightning-aansluiting uit als iPhone een week niet gebruikt is’

Extra beveiligingsmaatregel voor iPhone en iPad

Apple voegt in iOS 11.4 een belangrijke beveiligingsmaatregel toe. Met de USB Restricted Mode zorgt het bedrijf ervoor dat communicatie en data-uitwisseling via de Lightning-aansluiting wordt uitgeschakeld als de iPhone gedurende 7 dagen of langer niet ontgrendeld is.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

USB Restricted Mode in iOS 11.4
Apple voegt in iOS-updates regelmatig beveiligingsmaatregelen toe en dat is in iOS 11.4 ook het geval. De nieuwe USB Restricted Mode zorgt ervoor dat de Lightning-poort geblokkeerd wordt voor communicatie als een toestel gedurende zeven dagen of langer niet ontgrendeld is. Je kunt dan geen accessoires meer aansluiten en gebruiken. De USB Restricted Mode is ontdekt door Elcomsoft, een Russisch softwarebedrijf.

Update 10 juli: De USB Restricted Mode is toegevoegd in iOS 11.4.1. In onze tip over deze blokkering lees je er meer over.

Communicatie via Lightning-poort uitgeschakeld

Deze beveiligingsmaatregel is vooral van invloed op overheden en instanties die iPhone-data willen uitlezen na een misdrijf. Het zorgt ervoor dat hackmethoden zoals de GrayKey na 7 dagen niet meer gebruikt kunnen worden. De maatregel wordt echter niet ingeschakeld als de GrayKey binnen zeven dagen verbinding maakt. Door de USB Restricted Mode kunnen overheden en instanties na zeven dagen geen gegevens meer uitlezen via de Lightning-poort. De aansluiting is alleen nog maar te gebruiken om op te laden. Pas na het ontgrendelen van het toestel is het weer mogelijk om data uit te lezen en accessoires te gebruiken.

Het lijkt erop dat Apple de USB Restricted Mode opzettelijk heeft ingevoerd, nadat GrayKey in het nieuws kwam. Dit kastje kan met een brute force-aanval de toegangscode van een iPhone raden en gebruikt daarbij een beveiligingslek waardoor alle mogelijke combinaties geprobeerd kunnen worden. GrayKey heeft als nadeel dat het erg lang kan duren voordat de juiste code geraden wordt. Ben je bang dat je toestel in handen van geheime diensten of politiediensten komt, dan kun je het beste een lange alfanumerieke toegangscode instellen, bij voorkeur een passphrase. Het raden van de toegangscode zal dan meerdere weken in beslag nemen.

De USB Restricted Mode zat ook al in een betaversie van iOS 11.3, maar heeft het uiteindelijk niet gehaald. Het is dus goed mogelijk dat Apple deze maatregel wel beschikbaar stelt zodra iOS 11.4 voor iedereen te downloaden is. Naast deze extra beveiliging bevat iOS 11.4 meer nieuwe functies, zoals AirPlay 2 en iMessage in iCloud. iOS 11.4 moet ergens de komende weken verschijnen, waardoor we ook dan pas weten welke functies het uiteindelijk gered hebben.

Met dank aan iCulture-lezer @tombalfoort!

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 10 juli: Artikel bijgewerkt met toevoeging over USB Restricted Mode in iOS 11.4.1.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 juli 2018, 11:33
Categorie iDevices
Onderwerpen beveiliging, hack, lightning
Devices iPad, iPhone
34 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.