Touch ID op iPhone

Rechter beveelt vrouw om iPhone te ontgrendelen met vingerafdruk

Een rechter in Los Angelos heeft een vrouw bevolen haar iPhone te ontgrendelen met haar vingerafdruk. Het is voor het eerst dat dit gebeurt in een federale rechtszaak.
Eveline Meijer - · Laatst bijgewerkt:

Een rechter in Los Angeles heeft een vrouw opgedragen haar iPhone te ontgrendelen met haar vingerafdruk, bericht Engadget. Het is voor het eerst dat dit gebeurt in een federale rechtszaak.

Touch ID op iPhone

De FBI had de eigenaresse van de iPhone, Paytsar Bkhchadzhyan, opgepakt op verdenking van identiteitsfraude. Bkhchadzhyan werd slechts 45 minuten na haar arrest gevraagd haar iPhone met Touch ID te openen. Waar de FBI naar zocht, is niet bekend, maar de verdachte protesteerde niet tegen de beschuldigingen.

Mag dit wel?
Of een overheidsinstantie je daadwerkelijk mag dwingen om een iPhone te ontgrendelen, is nog altijd niet duidelijk. In dit geval lijkt de rechter het bevel te hebben gegeven op basis van een mix van eerdere juridische beslissingen. Zo heeft het hooggerechtshof al eens besloten dat de politie je telefoon mag doorzoeken als ze hier een bevel voor hebben, en dat ze je kunnen dwingen om je vingerafdruk te geven zonder dat een rechter hier toestemming voor heeft gegeven. Het is echter niet zeker of je deze twee beslissingen ook mag combineren. Ook in Nederland is hier geen specifieke regelgeving over.

Het is de vraag of het gebruik van je vingerafdruk om je telefoon te ontgrendelen geen overtreding is van het Vijfde Amendement op de Amerikaanse grondwet, die je beschermt tegen zelfbeschuldiging. Dit amendement gaat in het algemeen over getuigen en een vingerafdruk is zeker niet hetzelfde, maar je smartphone zou wel op eenzelfde manier gebruikt kunnen worden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 mei 2016, 11:05
Categorieën Achtergrond, iDevices
Onderwerpen iPhone, rechtszaak, touch id, vingerafdruk

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.