MacBook webcam

CamHatch voorkomt dat mensen meekijken via je webcam

Zeker weten dat niemand via je webcam kan meekijken? De CamHatch voorkomt dit en is tijdelijk met 50% korting te bestellen.
Eveline Meijer - · Laatst bijgewerkt:

Alles kan gehackt worden, dus ook je webcam. En er is weinig vervelender dan dat iemand via jouw webcam naar je kijkt, zonder dat je dit doorhebt. Het is de reden dat veel mensen de camera afschermen met bijvoorbeeld een pleister of plakketje, maar CamHatch heeft een betere oplossing voor je iPad of MacBook.


MacBook webcam

Meegluren via webcams

Internet staat vol met video’s van mensen die niet doorhebben dat ze via hun webcam gefilmd zijn door kwaadwillenden. Deze mensen klikten over het algemeen op een link, waarna er malware geïnstalleerd werd op hun computer. De video’s worden vervolgens gebruikt om het slachtoffer te chanteren, belachelijk te maken of ze te bespioneren.

CamHatch schuifjeEen simpele zoekopdracht zien dat er ongelofelijk veel video’s circuleren van mensen die stiekem zijn gefilmd. Bijna iedere cyber security-organisatie raadt mensen dan ook aan om de webcam af te dekken, zodat er niets te zien is als ze toch je computer binnenkomen.

CamHatch

De post-it of pleister op je webcam is prima als tijdelijke oplossing, maar op de lange termijn wil je misschien toch een betere oplossing om je privacy te beschermen. De CamHatch kan dan een uitkomst zijn. Dit schuifje past over iedere webcam heen, ongeacht het soort webcam je gebruikt of welke malware er geïnstalleerd is.

De CamHatch is in feite weinig meer dan een eenvoudig schuifje, waarmee je je webcam op ieder gewenst moment kunt bedekken. Voordeel is dat hij bijna niet opvalt, omdat hij slechts 0,7mm dik is. Bovendien is de CamHatch niet alleen op je MacBook of iMac te gebruiken, maar ook op iedere tablet en smartphone. Het schuifje is voor €9,99 te verkrijgen, alleen in de kleur zwart. Voor iPhones met camerabult lijkt de CamHatch minder geschikt.

Korting voor het goede doel
Studenten Raïs Lall Mohamed, Evert Sanders Neval Gürcan en Rick Lamers vonden de CamHatch zo’n handig product, dat ze met twee medestudenten het idee opvatten om het product korte tijd zelf te gaan verkopen. De studenten doen dit als opdracht voor de opleiding Bedrijfskunde aan de Rotterdamse RSM. Raïs en zijn medestudenten sloten een samenwerking met de maker van CamHatch, waardoor ze het schuifje tot en met zondag 8 mei met vijftig procent korting mogen aanbieden. Je betaalt dus 5 euro voor de CamHatch. “Het is niet alleen een goed product, maar ook iets dat eigenlijk iedereen moet hebben. Of ze er nu bewust over nagedacht hebben of niet”, vertelt Raïs enthousiast over de samenwerking.

CamHatch op de iPad

Alle opbrengsten gaan naar een goed doel, al weten de studenten nog niet welke. Dit wordt na de sluiting van de actie bekendgemaakt. De CamHatch met korting bestellen kan via een webformulier van de studenten. Betalingen gaan via PayPal of door het geld over te maken. “Het is een studentenproject, waardoor een integratie met iDEAL te duur was”, legt Raïs uit. Daarnaast zijn er twee mogelijkheden om het schuifje in ontvangst te nemen: je kunt zelf ophalen in Rotterdam, of thuis laten bezorgen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

26 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.