Jony Ive en Naomi Campbell.

Jony Ive over slapen in de iPhone-fabriek: ‘Ik ben maanden op plekken waar we producten maken’

Jony Ive is Apple's hoofdontwerper en daar komt meer bij kijken dan alleen het maken van schetsen. In een interview met modeblad Vogue legt Jony uit dat je als ontwerper van begin tot eind betrokken blijft bij een product. Dat betekent dus ook dat je moet overnachten op hele speciale plekken.

Jony Ive staat bekend als de ontwerper van de iPhone, iPad en als voice-over van de onthullingsvideo’s van nieuwe Apple-producten. Bij het ontwerpen van nieuwe producten komt heel wat kijken en doe je eigenlijk de hele dag door. Voor Vogue spraken Jony Ive en model en actrice Naomi Campbell met elkaar in Apple Park, Jony’s nieuwste creatie. Ze spraken daar onder andere over geheimhouding en de betrokkenheid van Jony in het hele ontwikkelproces.

Slapen in de fabriek
Het gerucht gaat dat Jony Ive zo betrokken was bij het ontwerpen van de allereerste iPhone, dat hij op de fabrieksvloer sliep. Hoewel Jony Ive dit tegenover Campbell niet direct bevestigt, lijkt er wel een kern van waarheid in te zitten. “Eén van de belangrijkste onderdelen van hoe wij werken is de betrokkenheid bij wat je maakt. Je kan niet zomaar iets heel abstract ontwerpen en het dan door iemand anders laten maken”, legt Jony uit. “Ik verbleef maanden in plekken waar we de producten maken. Ik zou niet weten hoe je een goede ontwerper kan zijn zonder dat te doen.”

Een ander belangrijk onderdeel van het hele proces, en één van de speerpunten van Apple, is geheimhouding. Hoe moeilijk is het voor Jony om geheim te houden waar hij mee bezig is? “Ik zie het niet echt als geheimhouding. Als ik aan iets werk wat nog niet af is, wil ik het gewoon nog aan niemand laten zien. Dat heeft ook te maken met de kwetsbaarheid van een idee. Je moet het idee dan beschermen en een belangrijk onderdeel daarvan is dat je voorzichtig moet zijn aan wie je het aan zien”, aldus Jony. “Vroege kritiek kan iets ontzettend naar beneden halen, terwijl het juist misschien wat meer tijd nodig heeft.” Jony vertelt bijvoorbeeld ook niet aan zijn vrouw waar hij precies aan werkt. Ze weet ongeveer waar hij mee bezig is, maar niet tot in detail.

Jony Ive en Naomi Campbell.

Jony over Steve Jobs
Jony praat in het interview ook over Steve Jobs en de band die hij met hem had. Ive bewondert bijvoorbeeld de manier van denken en hoe je een bedrijf met zoveel mensen kan runnen. “In 1997 werkten we voor het eerst samen en hij was opmerkelijk. Hoe langer het geleden is, hoe meer ik hem waardeer en hoe meer ik hem mis. Het wordt ook steeds duidelijker hoe buitengewoon hij was. Het is heel zeldzaam hoe hij het creatieve proces begrijpt, terwijl hij ook wist hoe je een bedrijf met veel mensen moest runnen.”

In het volledige interview praat Jony ook nog over zijn jeugd, bijvoorbeeld hoe hij uiteindelijk tot dit beroep kwam. Het speelde bijvoorbeeld mee dat hij in maar weinig dingen goed was, behalve tekenen en het maken van dingen. Ook zijn vader speelde hierin een rol, die van beroep zilversmid was. Ook praten ze nog over de Franse modeontwerper Azzedine Alaïa en het moment dat Jony voor het eerst in een vliegtuig zat. Het volledige interview lees je op de website van Vogue.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 april 2018, 9:56
Bron Bron Vogue
Categorie Achtergrond
Onderwerp jony ive

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.