Met Itsme kunnen Belgische gebruikers nu inloggen bij overheidsdiensten

Identificeren bij Belgische overheidsdiensten kan nu met de Itsme-app. Je hebt daardoor geen aparte kaartlezers meer nodig, want inloggen doe je gewoon met je iPhone.

Met de Itsme-app kunnen Belgen zichzelf identificeren bij diensten van de overheid. Je krijgt daardoor makkelijker toegang tot diensten van bijvoorbeeld je gemeente. De app weet wie jij bent en zorgt er zo voor dat je veilig kunt inloggen. Eerder kon je met Itsme al inloggen bij allerlei andere instanties, waaronder banken.

Itsme voor Belgische overheidsdiensten

De Itsme-app werd vorig jaar geïntroduceerd om je eenvoudiger te laten identificeren bij allerlei diensten, bijvooorbeeld bij banken. Het is daardoor vergelijkbaar met het Nederlandse iDIN, waarmee je jezelf met de inloggegevens van je bank kunt identificeren bij partijen die ook iDIN ondersteunen. Toen Itsme voor het eerst verscheen, sloot ook de Belgische overheid zich aan bij dit initiatief, maar de mogelijkheid om in te loggen was er nog niet. Tot vandaag.

Belgische gebruikers die de Itsme-app geïnstalleerd hebben, hebben daarom geen kaartlezer meer nodig om in te loggen bij diensten van de overheid. Het gaat dan om diensten als MyPension en Tax-on-web. Belgische gebruikers kunnen met de Itsme-app dus ook hun belastingaangifte nakijken, waardoor de vroegere eID-lezer overbodig is. De Itsme-app is in totaal zo’n 125.000 gedownload.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

In Nederland wordt DigiD gebruikt om in te loggen bij diensten van de overheid en andere instanties, waaronder zorgverzekeraars. DigiD is er ook als app, waardoor je daarmee kunt inloggen.

Bekijk ook

DigiD-app laat je nu inloggen bij alle organisaties

De DigiD-app is een stuk bruikbaarder geworden, want je kan nu bij elke DigiD-organisatie met de aparte app inloggen. De app vervangt je huidige DigiD-wachtwoord en werkt via je iPhone.

De eerste reacties op de Itsme-app waren in het begin niet heel positief, omdat uit ervaringen bleek dat registreren niet mogelijk was, de synchronisatie niet goed verliep en er andere problemen speelden. Interessant om te weten is dat Itsme ontstaan is uit een eerdere flop genaamd Sixdots.

Bekijk ook

Belgische banken introduceren Itsme-app voor online identificatie

De Belgische Itsme-app is van start gegaan. Hiermee kun je jezelf online identificeren bij online aankopen en andere transacties.

Reacties: 12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.