Eerste indruk iPhone X

iPhone X was wereldwijd #1 bestverkochte smartphone tijdens feestdagen

Met 29 miljoen stuks is de iPhone X de bestverkochte smartphone tijdens het feestdagenkwartaal. Wereldwijd werden er meer van verkocht dan van de iPhone 8 en toestellen van andere merken.

iPhone X 29 miljoen keer verkocht

Het zou volgens analisten slecht gaan met de verkoop van de iPhone X. De verwachte ‘supercycle’ bleef uit en daarom zou Apple in 2018 alweer willen stoppen met de iPhone X. Maar cijfers van Canalys laten iets anders zien: de iPhone X was met 29 miljoen verkochte exemplaren de bestverkochte smartphone van het kwartaal. Voor Apple mag 29 miljoen misschien weinig zijn, maar vergeleken met andere fabrikanten is het een verkoopsucces. Van die 29 miljoen werden er 7 miljoen verkocht in China.


Eerder dachten analisten dat de iPhone X het minder goed zou doen in China, vanwege het prijskaartje. Maar uit cijfers van RBC Capital Markets blijkt dat er juist extra belangstelling was voor Apple’s duurste toestel. Volgens Canalys-analist Ben Stanton zien consumenten steeds vaker de restwaarde van hun oude toestel en kiezen ze voor inruil, waardoor ze goedkoper kunnen upgraden. Bij Re/code denken ze echter dat mensen meer vergroeid raken met hun smartphone, waardoor ze vaker voor duurdere modellen met meer functies zoals dubbele camera’s kiezen.

Canalys iPhone X

De cijfers van Canalys laten zien dat de iPhone X een belangrijk aandeel had in de totale verkoopcijfers van Apple, maar dat ook andere toestellen goed verkocht worden. In het feestdagenkwartaal van 2016 verkocht Apple in totaal 78,3 miljoen iPhones. Blijft dat cijfer op hetzelfde niveau, dan is de iPhone X goed voor nog geen 40% van het totale aantal verkochte toestellen. Volgens Canalys deden de iPhone 8 en iPhone 8 Plus het ook goed tijdens de kerstdagen. Daarnaast worden toestellen zoals de iPhone SE en iPhone 6s ook nog goed verkocht. De belangrijkste reden om die te nemen is uiteraard de prijs.

Volgens Kantar Worldpanel ging de iPhone X ook aan kop in Japan en Groot-Brittannië, maar in de VS deed de iPhone 8 het beter. Begin volgende maand op 1 februari om 22:30 uur Nederlandse tijd maakt Apple nieuwe kwartaalcijfers bekend. En hoewel Apple geen afsplitsing maakt naar modellen krijgen we wel het totale aantal verkochte toestellen te horen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iPhone X

De iPhone X (iPhone 10) was Apple's toptoestel voor 2017, met onder andere Face ID gezichtsherkenning, een OLED-scherm en een vrijwel randloos scherm. Is dit toestel nog steeds een goede keuze? Je leest het hier. De iPhone X is in 2018 opgevolgd door de iPhone XS.

iPhone X
11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.