iPhone wordt 5 euro duurder door thuiskopieheffing

De iPhone wordt vijf euro duurder door de thuiskopieheffing. In 2013 moet voor smartphones met 16GB opslag en meer 5 euro extra worden betaald aan de winkelier, die afrekent met de Stichting Thuiskopie.

fred teevenVanaf 2013 geldt er een nieuwe thuiskopieheffing, waardoor smartphones zoals de iPhone 5 euro duurder worden. De thuiskopieheffing geldt ook voor tablets, pc’s, laptops en andere apparaten. Smartphones vallen onder de duurste categorie apparaten, terwijl externe opslagschijven waar je veel meer muziekalbums en tv-series mee kunt opslaan slechts 1 euro duurder worden. De regeling is zojuist bekendgemaakt door staatssecretaris Teeven. Voor smartphones met minder dan 16GB opslag betaal je straks €2,50 heffing, terwijl smartphones met meer dan 16GB opslag (de meeste iPhones) voor 5 euro op de lijst staan.

Het gaat om een tijdelijke heffing die een jaar zal gelden. De heffing lijkt vooral bedoeld als compensatie voor verlies van inkomsten uit muziek, terwijl Apple nou juist heeft laten zien dat je mensen via iTunes best bereid zijn om voor muziek te betalen.

De regeling gaat gelden voor zo’n 250 fabrikanten en importeurs die aan de Stichting Thuiskopie moeten doorgeven hoeveel apparaten ze hebben geïmporteerd en verkocht. Retailers moeten ook hun verkoopcijfers doorgeven. De tarieven zijn bepaald in het SONT-overleg, waar de bedrijven ook inspraakmogelijkheden hadden. Ze protesteerden wel tegen de regeling, maar hebben volgens Teeven nauwelijks gebruik gemaakt van inspraak. De partijen moeten voor aanstaande 1 januari 2013 nadere afspraken maken over de invoering van de heffing.

Thuiskopieheffing tabel

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 oktober 2012, 13:07
Categorie iDevices
Onderwerpen apple, heffing, itunes, thuiskopie

iTunes

Lees alles over iTunes, de software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? Apple is in 2019 gestopt iTunes, maar er zijn opvolgers!

iTunes

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.