iPhone 2020

Gerucht: ‘iPhones van 2020 hebben ultrasone vingerscanner onder scherm’

Apple is in onderhandeling om een ultrasone vingerscanner voor de iPhone te laten ontwikkelen. Deze bevindt zich onder het scherm. Dat claimt Economic Daily News.

Apple zou in contact zijn met de Taiwanese touchscreen-fabrikant GIS om een ultrasone vingerafdrukscanner te laten maken, die onder het scherm zit. Het zou al volgend jaar in de iPhone 2020 moeten worden toegepast. Apple zou van plan zijn om Qualcomm’s technologie voor ultrasone vingerafdruksensors te gebruiken. In ieder geval één model van 2020 zal erover beschikken, zeggen bronnen. Er is echter kans dat het plan moet worden doorgeschoven naar 2021. Eerder schreven we al eens over een andere ultrasone techniek die de iPhone geschikt maakt voor bediening in de regen.


Het nieuwste gerucht komt niet zomaar uit de lucht vallen. Analist Ming-Chi Kuo, Bloomberg en analisten van Barclays beweerden ook al iets soortgelijks. Apple zou plannen hebben om een iPhone uit te brengen die zowel Face ID als een vingerafdrukscanner onder het scherm bevat. Dit zou moeten gebeuren in 2020 of 2021. Kuo denkt dat Qualcomm en GIS samenwerken aan de productie.

Scherm van 2020 iPhone zonder notch.

Qualcomm levert al de ultrasone vingerafdruksensoren voor de Samsung Galaxy S10 en Note 10. Voor de iPhone zou er echter een meer geavanceerde versie in de maak zijn, met nieuwere technologie. Qualcomm liet tijdens Mobile World Congress in februari van dit jaar weten, dat het bedrijf plannen heeft om grotere sensoren te maken, die uiteindelijk op het hele scherm werken.

Apple maakt op de huidige iPhones gebruik van optische sensoren, die met lichtbundels een 2D-afbeelding van de vingerafdruk maken. Ultrasone varianten zijn iets geavanceerder; ze kunnen op een hoge frequentie geluid produceren en daarmee een 3D-beeld van de vingerafdruk maken. Omdat de ultrasone technologie alleen werkt met OLED-schermen zal Apple het waarschijnlijk alleen in de duurste modellen toepassen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.