iPhone met water op scherm

Ultrasone techniek maakt iPhone geschikt voor bediening in de regen

Misschien heb je wel eens geprobeerd om met natte handen je iPhone-scherm te bedienen. Dat werkt niet zo heel erg goed. Een nieuwe ultrasone techniek gaat ervoor zorgen dat je scherm de aanraking beter herkent. Misschien ook handig voor onder de douche?

iPhone gebruiken in de regen

Je mag uiteraard niet met je iPhone onder de douche gaan staan, maar bij gebruik buitenshuis kan het best eens gebeuren dat je vingers wat nat zijn van de regen. Een toekomstige versie van de iPhone zou beter in staat kunnen zijn de aanraking te herkennen op een nat scherm. De vinding van Apple kan beter onderscheid maken tussen vingeraanraking en een regendruppel op het scherm. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van ultrasone akoestische herkenning. De iPhone zelf is gaandeweg waterbestendiger geworden, maar dat geldt niet voor het scherm. Een waterdruppeltje kan worden herkend als een aanraking, waardoor er een ongewenste actie plaatsvindt. Onder water is het scherm helemaal niet te bedienen. In een patentaanvraag van Apple is te lezen hoe dit opgelost kan worden met een Ultrasonic Polarizer.


Het idee draait om een of meer omzetters (tranducers) die gekoppeld zijn aan het oppervlak van het toestel. Deze kunnen ultrasone golven over het oppervlak versturen naar andere omzetters. Hoe dit precies werkt is technisch nogal ingewikkeld, maar het komt er in ieder geval op neer dat een object dat het scherm aanraakt (bijvoorbeeld een vinger) de golven onderbreekt. Een waterdruppen wordt niet herkend als een fysieke aanraking.

Apple-patent met akoestische filtering

Bij de iPad heb je zogenaamde ‘palm rejection’ waarbij je met de handpalm op het scherm kunt leunen tijdens het tekenen, zonder dat dit als aanraking wordt herkend. Op een soortgelijke manier zou de iPhone kunnen beschikken over ‘water rejection’, waarbij waterdruppels worden genegeerd. Apple dient natuurlijk wel meer patenten in. Het gaat om tientallen per week, waarvan we maar een aantal in concrete producten terug zullen zien. In dit geval is het wel een heel nuttige toepassing.

Apple-patent met akoestische filtering

En dit is niet het enige patent dat Apple voor natte omgevingen heeft aangevraagd. In oktober 2018 kwamen er twee patentaanvragen boven water, waaronder ‘Finger tracking in wet environment’. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een manier van filtering om te bepalen of een aanraking bedoeld of onbedoeld is geweest. Apple zou akoestische en ultrasone technieken ook kunnen gebruiken om een Touch ID-sensor onder het scherm te kunnen aanbrengen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.