iOS jaaroverzicht 2012, 1e kwartaal: Apple Store Amsterdam, nieuwe iPad en veel tv-geruchten

2012 was een gedenkwaardig jaar voor Apple: drie nieuwe iPads, compleet vernieuwde iPods, de iPhone 5 en de eerste Nederlandse Apple Store. In dit jaaroverzicht kijken we terug op het eerste kwartaal van 2012. Wat waren de mijlpalen?
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

apple 2012December is de maand van de jaaroverzichten. De komende dagen kun je daarom op iPhoneclub lezen wat de hoogtepunten van 2012 waren. Er is veel gebeurd bij Apple: maar liefst drie nieuwe iPads, compleet vernieuwde iPhones en iPods, een nieuwe Lightning-connector en verkoopcijfers die opnieuw door het dak schoten. Het was voor Apple ook het eerste jaar zonder Steve Jobs. Financieel ging het Apple voor de wind, maar raakte Apple ook z’n magie kwijt? We gaan terug naar het eerste kwartaal van 2012, toen Apple een lang gekoesterde droom van Steve Jobs werkelijkheid liet worden: studieboeken opnieuw uitvinden, in digitaal formaat.

Januari 2012

Apple-event-19-januariJanuari 2012 stond in het teken van een groot media-evenement van Apple. De eerste geruchten circuleerden op 2 januari al. Kort daarop verzond Apple de uitnodigingen en maakte duidelijk dat het om een onderwijsevenement zou gaan. Apple kondigde iBooks 2 en vernieuwde studieboeken op 19 januari aan. iTunes U werd vernieuwd en er kwam een tool waarmee je zelf interactieve boeken kunt maken, iBooks Author.

Met Apple hoef je je nooit te vervelen, want op het moment dat het studieboekenmysterie was opgelost, diende zich alweer het volgende mysterie aan: hoe zou de Apple Store Amsterdam eruit gaan zien? We onthulden dat er een glazen trap en piramidedak aanwezig waren en dat de winkel vermoedelijk half februari open zou gaan.

itunes-match-logo-wolkIn januari verscheen iOS 5.1 beta 3 en maakte Apple bekend dat er in het voorgaande kwartaal 37 miljoen iPhones en 15 miljoen iPads waren verkocht – veel meer dan analisten hadden voorspeld. Er gingen 1,4 miljoen Apple TV’s over de toonbank.

Apple sloot in januari een overeenkomst met Buma/Stemra, zodat eindelijk iTunes Match mogelijk werd in Nederland. Op 16 januari kwam iTunes Match beschikbaar, terwijl het eerder al in België te gebruiken was. Helemaal probleemloos verliep de Nederlandse introductie niet: er werd geklaagd over match-problemen en vastlopende synchronisatie.

In China ging de iPhone 4S voor het eerst in de verkoop en dat leidde tot lange wachtrijen en vechtpartijen. Interessant detail: in Singapore kwam de iPhone 4S zonder camera op de markt.

john-browettIn januari was het vijf jaar geleden dat de iPhone werd aangekondigd. Op 9 januari 2007 was het zover: Steve Jobs beklom het podium en liet weten dat Apple een “widescreen iPod with touch controls”, een “revolutionary mobile phone” en een “breakthrough Internet communicator” zou uitbrengen, allemaal in één apparaat: de iPhone. Het heeft een enorme revolutie teweeg gebracht. Apple bevestigde in januari de aankoop van het Israelische technologiebedrijf Anobit en poogde wat maatschappelijke betrokkenheid te tonen door het publiceren van een lijst met toeleveranciers en een voortgangsrapportage over de afname van kinderarbeid. Komediant Mike Daisey beweerde dat hij een exclusief kijkje had gekregen in een Foxconn-fabriek om de werkomstandigheden met eigen ogen te zien, maar zijn reportage bleek later te zijn verzonnen. CEO Tim Cook reageerde later die maand op de werkomstandigheden. Apple kondigde eind januari aan dat John Browett (zie foto), voormalig CEO van Dixons Retail de nieuwe baas zou worden van de Apple Stores. Negen maanden later moest hij alweer het veld ruimen.

Waar hielden we ons in januari nog meer mee bezig? Een bug in iMessage en geluidsproblemen bij de iPhone 4S zo blijkt uit ons archief. KPN kondigde aan HD Voice aan te bieden in Nederland, maar helaas: die functie blijkt op de iPhone 5 (die het ondersteunt) niet eens zo goed te werken. Er was ook ophef over de beveiliging van WhatsApp: met een hacktool kon je de status van anderen zomaar wijzigen. WhatsApp deed er weinig aan, twee weken later was het lek nog steeds aanwezig. Samsung bracht met ChatON een alternatief voor WhatsApp uit, maar dat sloeg tot nu toe niet aan. Ook liet Samsung op de elektronicabeurs CES Samsung SwipeIt zien, waarmee je iOS-content kon streamen naar je Samsung Smart TV.

apple itvOpnieuw doken er geruchten op over een televisietoestel van Apple: Jonathan Ive zou al een prototypemodel in zijn ontwerplab hebben staan. Er werd gesproken over 42- en 50-inch modellen. Wie liever tastbaar speelgoed wilde kopen, kon terecht bij de AR.Drone 2.0 die in januari officieel werd aangekondigd.

In 2012 verscheen ook een nieuw boek over Apple: Inside Apple bespreekt de interne bedrijfscultuur van Apple aan de hand van gesprekken met insiders. Het boek verscheen ook in het Nederlands. Als nieuw accessoire werd de Nike+ Fuelband aangekondigd, een armband die je stappen telt en stimuleert om meer te bewegen.

NS Koninklijke WachtkamersInteressante nieuwe Nederlandse apps die best nog een keer in het zonnetje gezet mogen worden: Sp!ts krant, Boodschapp, NU Zakelijk, Afdaling, Roosters, OOR, BezorgBuddy, ZIEN, Altijd Vers Thuis, Bijbaan, WappZapp, NS Koninklijke Wachtkamers, My T-Mobile en Stop Heling. Ook verscheen de Nederlandse game

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 december 2012, 23:07
Categorie Apple
Onderwerpen jaaroverzicht, jaaroverzicht 2012