Aandenkens in iOS 10

Oeps, foto’s kwijt! Maak een backup voordat je iOS 10.3 installeert

Voordat je iOS 10.3 installeert moet je een backup maken. iOS 10.3 gebruikt een ander bestandssysteem waarbij je kans hebt dat foto's kwijtraken.

iOS 10.3 is er. Na meerdere betaversies voor ontwikkelaars en publieke betatesters staat de nieuwste versie van iOS klaar om gedownload te worden. Maar wees verstandig en maak een backup voordat je iOS 10.3 installeert, want deze nieuwe versie introduceert een nieuw bestandssysteem. De kans dat er iets misgaat is niet zo groot, maar als na de update blijkt dat je foto’s kwijt bent kun je jezelf wel voor de kop slaan. Daarom: liever een backup maken dan achteraf spijt krijgen.

Aandenkens in iOS 10

iOS 10.3 gebruikt nieuw bestandssysteem

iOS 10.3 bevat diverse nieuwe functies, waaronder het gebruik van een nieuw bestandssysteem. Apple gaat het 29 jaar oude bestandssysteem HFS+ vervangen door het nieuwe Apple File System (APFS). We hebben er eerder over geschreven, maar misschien heb je daarbij de consequenties over het hoofd gezien.

Bij het installeren van iOS 10.3 zal je iPhone of iPad automatisch de overstap maken naar APFS. Gaat er iets mis, dan zit je met een probleem omdat beide bestandssystemen niet compatibel met elkaar zijn. Je zou wel terug kunnen gaan naar een oudere versie van iOS, maar daarmee krijg je je verdwenen foto’s niet terug. Reden genoeg om gewoon even een backup te maken via iCloud of iTunes.

Apple File System is een grote verbetering ten opzichte van HFS+ en biedt onder andere optimaliseringen voor flashgeheugen en sterkere encryptie. Bij Apple File System is rekening gehouden met de hedendaagse eisen en de stand van de technologie. In 1998 hadden de makers van HFS+ er natuurlijk nog geen benul van hoe we in 2017 met iPhones en iPads zouden omgaan. Het is te verwachten dat APFS op termijn ook op Macs, Apple Watches en Apple TV’s gebruikt gaat worden.

Hoe je een backup maakt van je iPhone of iPad is niet zo moeilijk:

Het voordeel van backups via iCloud is dat je geen computer in de buurt hoeft te hebben. Het voordeel van backups via iTunes is dat er minder vaak iets mis gaat.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 maart 2017, 19:13
Categorie iOS
Onderwerpen backup, ios 10

iOS 10

iOS 10 is de grote update voor iPhone en iPad, die in september 2016 verscheen. In dit overzicht lees je meer over de functies, voor welke toestellen de update geschikt is en wat de grootste vernieuwingen waren.

iOS 10

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.