Reacties voor: Phil Schiller over de nieuwe MacBooks: ‘Ervaring is belangrijker dan prijs’

Waarom zijn de nieuwe MacBooks zo duur? En waarom moesten we er zo lang op wachten? Daarop antwoorden Apple-topmannen Schiller, Ive en Federighi in een interview.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 44 reacties

  1. Ja ze zijn duur maar het zijn ook geweldige laptops met een perfect gecombineerd OS. Je windows laptop voor de helft minder zal zeker minder lang meegaan. Niet alleen de kwaliteit is (over het algemeen) minder maar ook het OS zal nooit zo goed geintegereerd blijven als bij Apple.

    Neemt overigens niet weg dat je voor 1000,- een prima windows laptop kan kopen.

  2. Over de prijs zet ik me binnen redelijke grenzen graag heen als er een apparaat voor wordt geleverd dat me als gebruiker “blij maakt”.

    De touchbar gimmick lijkt me wat waard, maar Apple heeft daartegenover de (briljante) MagSafe oplaadaansluiting, de (door mij en met mij velen dagelijks gebruikte) cardreader, en de veelgebruikte overige aansluitmogelijkheden verwijderd. Dat had ik bij een MBP niet verwacht. Helaas. Zo is de MacBook voor ons kwetsbaarder en met name ook minder bruikbaar geworden, omdat je met adapters moet gaan werken om hetzelfde te kunnen als voorheen.

    Wij hebben reikhalzend naar de introductie uitgekeken, maar het was dus een zelfs wat beangstigende teleurstelling. Een Apple katertje, alsof ze hun trouwste gebruikers in de kou zetten. En dan is de prijs toch wat hoog…

    Had ik gisterochtend niet verwacht, maar vanochtend wezen “windowshoppen” bij de concurrentie. In stille hoop dat Apple tijdig nog iets bijdraait voor haar gebruikers. Maar dat is heel erg wishfull thinking vrees ik. De koers lijkt duidelijk. We missen Steve….

  3. @Hans: Magsafe kan je toch gewoon weer gebruiken? Je zal dan een soort van adapter die ook voor de iphone te krijgen is in een thunderbold 3 poort moeten steken.

    4 gelijke poorten die van alles ondersteunen is de voorlopige toekomst waar we heen willen, weg met al die verschillende poorten. Het duurt nog wel even voordat de markt zover is, maar als niemand de stap maakt, blijven we hangen.

    Ik ben zelf erg enthousiast qua verbeteringen en vind touch op een laptop scherm of het nou macOS is of windows een gimmick. Dit lossen ze juist op deze manier op.

    Product is dus precies wat ik graag had willen zien maar de prijzen zijn toch wel erg hoog, eigenlijk te hoog.

    Jammer.

  4. De ervaring zou geweldig zijn maar de prijs is wel heel belangrijk.

    Vind hem wel heel duur persoonlijk.

  5. Even terug naar 2015, slechts 1 USB-1 aansluiting: https://youtu.be/KHZ8ek-6ccc, lachen.

  6. 2000,- voor een laptop is echt absurd. Apple begint steeds meer een elite product te worden.

  7. Origineel geplaatst door Hans
    Over de prijs zet ik me binnen redelijke grenzen graag heen als er een apparaat voor wordt geleverd dat me als gebruiker “blij maakt”.

    De touchbar gimmick lijkt me wat waard, maar Apple heeft daartegenover de (briljante) MagSafe oplaadaansluiting, de (door mij en met mij velen dagelijks gebruikte) cardreader, en de veelgebruikte overige aansluitmogelijkheden verwijderd. Dat had ik bij een MBP niet verwacht. Helaas. Zo is de MacBook voor ons kwetsbaarder en met name ook minder bruikbaar geworden, omdat je met adapters moet gaan werken om hetzelfde te kunnen als voorheen.

    Wij hebben reikhalzend naar de introductie uitgekeken, maar het was dus een zelfs wat beangstigende teleurstelling. Een Apple katertje, alsof ze hun trouwste gebruikers in de kou zetten. En dan is de prijs toch wat hoog…

    Had ik gisterochtend niet verwacht, maar vanochtend wezen “windowshoppen” bij de concurrentie. In stille hoop dat Apple tijdig nog iets bijdraait voor haar gebruikers. Maar dat is heel erg wishfull thinking vrees ik. De koers lijkt duidelijk. We missen Steve….

    Inderdaad, het weghalen van USB poort en Card reader is voor mij de hoofdreden (ook de prijs natuurlijk) om verder te doen met mijn huidige MacBook pro. Nadien denK ik dat ik voor een mac mini ga opteren ( als ze daar ondertussen ook niet alle aansluitingen afhalen).

  8. @Marc de Jong: Als jij gedacht had een MBP voor €1000-€1500 te kunnen aanschaffen ben je wel heel erg naïef

  9. 1449€ voor het instapmodel? Kan er iemand mij dan een link geven, want op de officiële Apple-site is de instapprijs 1699€. Gewoon ridicuul.

  10. Waar ik me meer over verbaas is dat de MagSafe connector voor het netsnoer weg is. Dit was imo echt een innovatie van Apple die het (laptop) leven makkelijk maakt. Nu dit weg is voelt het echt als een stap terug. Daarnaast was de MacBookPro voor mij het vlaggenschip van Apple met veel aansluitmogelijkheden. Dit is nu teruggebracht naar 3x thunderbolt. We worden nu gedwongen verloopstekkertjes e.d. erbij te nemen. Je moet zelfs een verloopstekkertje hebben om het standaard meegeleverde kabeltje van de iPhone7 te verbinden aan je MacBook. Met een hoop controverse hebben ze met de lancering van de iPhone7 afscheid genomen van de MiniJack. Allemaal met een goed onderbouwd verhaal, maar het is imo verbazingwekkend dat er dan geen lightning connector voor koptelefoons in de MacBookPro hebben zitten maar gewoon weer een miniJack??!? Dus ook het meegeleverde earplugs van de iPhone7 moet met een (weliswaar gratis meegeleverde bij de iPhone7) verloopstekker aan de MacBook aangesloten worden… Van een bedrijf dat altijd prat gaat op gebruiksvriendelijkheid en doordachte producten verbaas ik mij werkelijk waar over dit soort slecht doordachte zaken!

  11. @Frits: Dat zegt hij toch helemaal niet? (met je “heel erg naief”)

    On-topic: Ik vind het ook heel veel geld. In de herfst van 2014 een Macbook pro 256gb gekocht voor 1370 euro+ 70 euro bon kado. En dan heb je het nog niet eens gehad over het gebrek aan poorten, etc.

    Ik ben altijd Apple fan geweest, maar sinds gisteren slaat het bij mij om. De superlatieven over een macbook maakte me misselijk, de prijs maakte het nog een beetje erger.

  12. @Marc de Jong: Was het vroeger ook al en zal het altijd blijven.

  13. @Hans:

    MagSafe is inderdaad wel jammer, maar daar krijg je voor terug dat je in alle vier de poorten kunt opladen, wat ook geweldig is. Daarnaast valt het met de adapters ook wel mee. Het is nu misschien even lastig, maar in de nabije toekomst heeft alles gewoon USBc. Zeker nu bijna alle Apple MacBooks USB c hebben. Dit komt dus spoedig goed. We kunnen ook niet eeuwig in het oude blijven hangen omdat we anders misschien een keer een adaptertje nodig gaan hebben.

  14. Dringt nu pas tot me door dat er géén USB aansluiting op die peperdure nieuwe MacBooks zit..!! Zodat je je iPhone niet eens zomaar op je MacBook kunt aansluiten? Dat vind ik wel erg slecht. Moeten ze daar 2 jaar over nadenken. Er is dus absoluut niet nagedacht over wat de gebruikers willen. En dat er nog wel een mini-jack oortelefoonaansluiting op zit is ronduit lachwekkend. Dat was toch ‘100 jaar oude techniek’, Apple? Slecht over nagedacht. Blijft Apple dan ook de oude EarPods met mini-jacks maken voor gebruik bij de MacBooks. Wat slecht! Ook de prijs van de nieuwe modellen zal veel velen – vooral jongeren en studenten, maar ook voor anderen – echt een brug te ver zijn. Mijn zoon zegt al een tijdje: “Apple is van ‘t padje af” en ik ben het helaas steeds vaker met hem eens.

  15. Ik wacht rustig even op de reviews en ga er dan zelf mee spelen bij een apple store.

    De eerste indruk is terughoudend. De prijs is fors, maar voor kwaliteit betaal ik graag.

  16. (Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.

  17. volgens Schiller wordt Apple niet geregeerd door de kalender. Het gaat om innovaties in de Mac-lijn, niet om het feit of het alweer oktober is

    Dit is op de iPhone en iPad lijn blijkbaar niet van toepassing.

  18. ‘Ervaring is belangrijker dan prijs’, aldus Phil Schiller. Als ik zijn salaris zou hebben, dan zou ik deze mening wellicht ook wel zijn toegedaan.

  19. Ze zijn de weg kwijt .. (of Is Tim Cook de nieuwe Steve Ballmer? )

    opvolger een 13″ macbook pro heeft minder I/O poorten, cpu downgrade. en het is ook nog duurde geworden.
    (“pro” met 2 usb-c aansluiting. wat een grap)

  20. Apple moet een naheffing van €13.000.000.000 betalen. Nu weten hoe ze dat gaan doen. 🤔

  21. Vooral de enorme hoeveelheid superlatieven beginnen echt te storen in die presentaties. Dat alle poorten verdwijnen kan ik nog mee leven, maar zo prat gaan op een stukje glas waar je functies op toe kan wijzen is een beetje overdreven.
    Ook ik snap de prijzen niet helemaal meer. Het lijkt da ze echt verschil gaan maken tussen websurf laptops en werk laptops. Ik als websurfer zal dus geen pro meer kopen.
    Ben alleen bang dat ze een beetje op een hellend vlak zijn en de vraag is wordt het berg af of op?

  22. @Robert Janssen: gelijk heb je hahah. Sommigen onder ons moeten toch wel flink sparen voor apple producten..

  23. Ik heb de keynote nog niet bekeken maar de alleen de prijs weerhoudt mij daar al van. Natuurlijk nog steeds één van de mooiste laptops op de markt en de Touch Bar is een mooie vinding maar de prijs/kwaliteit verhouding is echt helemaal zoek. Voor 2700 euro mag je toch al het beste van het beste verwachten qua processoren en een hele dikke SSD krijgen. De prijzen zijn drastisch gezakt voor SSD chips. Maar nee hoor Apple stopt er dan mager 256 GB kaartje in en vraagt absolute onzin prijzen voor meer opslagcapaciteit. Een MacBook Pro full options kost 5 ruggen 😮

    Volgens mij heb je dan alle realiteitszin verloren. Natuurlijk is er nog steeds een markt maar met zoveel kritiek op de aansluitingen en de lauwwarme reacties op de Touch Bar gaat het een ‘tough cookie to sell’ worden.

  24. Ik heb in 2011 een 15″ macbook pro gekocht voor 1400 euro, dit was een demo model. Nieuw was deze net boven de 1600 dacht ik mij te herinneren.
    Nu, 5 jaar later moet je er even 1000 euro bovenop gooien.

    Sorry maar 2700 voor een instap model – hoe high-end ook, is ronduit belachelijk.

  25. Origineel geplaatst door brem
    1449€ voor het instapmodel? Kan er iemand mij dan een link geven, want op de officiële Apple-site is de instapprijs 1699€. Gewoon ridicuul.

    Er is er nog een he, if heb he de keynote niet gezien??

  26. Ik ben zeker de enige in NL die het helemaal niks kan schelen dat al die aansluitingen verdwijnen! Mijn iPhone/iPad heb ik nog nooit aan de iMac of macbook gehangen. Backuppen van de iPhone, iPad en Pro doe ik gewoon via de cloud.
    Alles wordt in de toekomst toch draadloos (wifi, cloud) dus je kunt er maar beter meteen aan wennen!

  27. Mijn MBP gaat straks zijn 7e jaar in. Is het dan een dure “laptop”?? Als ik Windowsmeuk had gehad zoals vroeger had ik er 3 nodig gehad. En mijn MBP draait nog als een zonnetje… USB gebruik ik alleen voor een stick, CD-sleuf is nog nooit gebruikt, SD kaar sleuf is nog nooit gebruikt, alles gaat draadloos. Alleen heb ik de harde schijf vervangen door een SSD, nieuwste MacOS draait geweldig.
    Dus het blijft prima spul. Ik ben het met iedereen eens dat je eerst een smak geld op tafel moet leggen. Maar het verdiend zichzelf terug, zelfs nu zal ik hem nog prima kunnen verkopen. Windows kan na 2 jaar de vuilnisbak in, want daar geeft niemand meer wat voor!!

  28. Als de ervaring belangrijker is dan de prijs kan de prijs wel wat lager.

  29. Apple producten zijn duur, Ik bestel ze uit Engeland veel goedkoper door de valuta £/€
    12″ MacBook gold, model 2015 voor €1000 nieuw met seal en garantie.

    Het verbaast mij nogsteeds hoe en laptop zo stil kan zijn, video editing kan prima met iMovie en hij is klein, licht en portable.
    Wat ik probeer te zeggen is dat vorige jaars laptop kan prima als jij 30% korting krijcht.

  30. Origineel geplaatst door Ashcat
    Ik ben zeker de enige in NL die het helemaal niks kan schelen dat al die aansluitingen verdwijnen! … Alles wordt in de toekomst toch draadloos (wifi, cloud) dus je kunt er maar beter meteen aan wennen!

    Nee hoor! Ik ben net als jou enorme voorstander van draadloos. Ik ben sinds de zomer een nieuw huis gaan betrekken en heb meteen maar besloten alle bekabeling in de meterkast te houden en alles draadloos te maken en alles werkt moeiteloos en flexibel.

    Ik kan dan ook heel goed begrijpen dat Apple de stap heeft gemaakt om aansluitingen weg te laten. Techniek ontwikkelt zich alleen maar. Als ze bij oude techniek blijft hangen houden ze zich zelf ook tegen in het ontwikkelen van nieuwe intuitive apparaten en dat is toch wat we van Apple verwachten… maar stapje voor stapje… besef dat Apple in de labs al jaren vooruit denkt en loopt.

  31. Wie koopt anno 2016 nog een laptop? 🙂

    Wacht eens! iPad Pro lijn = next PC volgens Apple Marketing machinę.

  32. Waarom hoor ik op tv dat MBP in UK met 20% duurder is geworden omdat ze uit EU zijn gestapt. Nog steeds is een
    MBP van 2700 euro duurder in NL dan UK! Snappen jullie het nog??

  33. Een laptop van €4999,- …… is Apple gek geworden? Ok, dan heb je de duurste, maar zelfs de instapmodellen met lage specs zijn belachelijk duur. Wonderlijk dat het instapmodel van begin 2015 nu na 2 jaar nog steeds in het assortiment zit tegen dezelfde prijs als bij de introduktie. Beetje ongeloofwaardig als je dan verkondigt dat de ervaring belangrijker is dan de prijs. Apple prijst zichzelf nu echt uit de markt.

  34. @Martin: je kunt je bij de iPhone 7 geleverde EarPods niet op de nieuwe Macbooks aansluiten met het gratis meegeleverde mini-jack naar lightning kabeltje. Je hebt nl het omgekeerde nodig: een lightning naar mini-jack kabeltje. En dat maakt Apple (nog) niet…

  35. @Patrik: Blijf dat vooral jezelf wijsmaken als je dat nodig hebt, maar dring anderen ajb niet je vooroordelen op – want dat zijn het.

    Ooit, lang lang geleden, gold dat wellicht voor het toenmalige windows. Windows 10 is echter (bewezen) nog prima bruikbaar op aanzienlijk oudere laptops dan jij roeptoetert, bv een B-merk laptopje uit 2006. Welke MacBook van die leeftijd kan de laatste macOS versie nog aan?! Mijn toen al 2 á 3x zo dure MB uit 2008 iig al lang niet meer 😠
    _

    Origineel geplaatst door Martin… maar het is imo verbazingwekkend dat er dan geen lightning connector voor koptelefoons in de MacBookPro hebben zitten maar gewoon weer een miniJack??!?

    Verbazingwekkend?! Grapje hoop ik? Lightning heeft echt helemaal niets op een Mac te zoeken.

    Wel benieuwd of de 3,5mm poort op de nieuwe pro’s wel nog gecombineerd digitaal optisch en analoog electrisch is. Erg knullig nl dat die op de 12″ en Air (al een tijdje) alleen nog analoog is.
    _

    Ben ik de enige bij wie die Phil S. aan een stripfiguur doet denken? Wat hij verkondigt is toch eigenlijk gewoon “geld speelt geen rol” (voor een ‘heer van stand’, dwz met uiterst comfortabel vermogen) 😁

  36. Ik geloof niet dat Apple zich ook maar 1 moment druk maakt vanwege een paar centenneukers in Nederlands die ze sowieso niet tot de doelgroep voor de nieuwe MBP hadden gerekend

  37. Wat een smak geld zeg, Apple gaat het voelen in de portemonnee.

  38. @Frits: En jij denkt dat Nederlanders de enigen zijn die hun bedenkingen hebben?

  39. Ik kocht m’n eerste MacBook pro 17 voor 3500€ en die gaat nog steeds mee na 7 jaar en runt sierra (wel met patch maar t werkt echt soepel) en ssd van €100 vorig jaar geïnvesteerd, hij kan echt nog wel 5 jaar mee fso.
    Nou
    3600:12 = 300€ per jaar, das niks voor zon beest

  40. @Tim: Behalve dan dat je een forse rekenfout maakt; als je MBP 7 jaar oud is, waarom dan delen door 12? 😉
    3600/7=514,29 per jaar.

  41. Ik ga mijn oude MacBook Pro 15″ uit 2011 steeds meer waarderen. Elk jaar blijkt hij in vergelijking met nieuwere MBP’s namelijk méér mogelijkheden te hebben in plaats van minder..! Ik hoop dat hij nog een tijd meegaat!!

  42. Origineel geplaatst door Buur
    @Tim: Behalve dan dat je een forse rekenfout maakt; als je MBP 7 jaar oud is, waarom dan delen door 12? 😉

    3600/7=514,29 per jaar.

    Omdat hij in zijn reactie aangeeft dat hij nog wel 5 jaar langer mee gaat. Dus huidige 7 + 5 =12. 😉

    Terug on-topic:

    De adapters zijn nu nodig omdat Apple altijd de eerste wil zijn met invoeren van een nieuwe standaard. Zodra straks alles USB-c is hoor je niemand er meer over en is het ook niet meer nodig.
    (Dit wel niet zeggen dat het mij niet vreselijk irriteert dat je op dit moment overal een adapter voor nodig hebt…)

    Ze hadden de iPhone 7 sowieso moeten leveren met een USB-c -> lightning. Dat vind ik echt een gemiste kans die ik jammer genoeg al van mijlen ver aan had zien komen met het hedendaagse Apple.

    De MacBooks zijn verder wel weer enorm innoverend. De cpu is niet de nieuwste, (Intel heeft zijn deadlines niet gehaald). Maar die ssd alleen al, die heeft gewoon een lees snelheid van 3200mb/s echt serieus wtf!! Ik vond de ssd in mijn 2014 model al snel. Er is nu gewoon niks op de markt dat vergelijkbaar is.

    Ik kan er persoonlijk slecht tegen als mensen die miljoenen per jaar verdienen je gaan vertellen dat ze niet ontwikkelen op prijs maar op ervaring. De Apple gebruikers zorgen immers voor jou salaris vriend… Ze moeten het spul wel kunnen kopen.

    De prijs zorgt er nu voor dat ik deze ervaring aan mij voorbij laat gaan. Ik blijf de komende jaren nog gebruik maken van mijn MacBook pro uit 2014. Niet de nieuwste, maar werkt nog perfect! Zodra deze over een jaar of 5-6 niet meer mee kan komen zal ik eens kijken met wat voor spul Apple op dat moment komt. Voor nu lopen ze weer een aankoop mis.

  43. Serieus en even los van (hoge) prijs etc.
    Apple die zo prat gaat op gebruiksvriendelijkheid.

    Ik koop een iPhone 7.
    En heb een stekkertje nodig om mijn huidige headphones op aan te sluiten. (mini-jack –> lightning).

    Ik koop een nieuwe macbook pro.
    En heb een stekkertje nodig om mijn iPhone op aan te sluiten (usb –> usb-c).
    En heb nog een stekkertje nodig om mijn apple earphones op aan te sluiten (lightning –> mini-jack)

    LOL.
    Ik droom weg en probeer me de reactie van Jobs voor te stellen.
    Nu sta ik op het grasveld voor Infinite Loop 1. Plotseling hoor ik glasgerinkel en zie een Macbook Pro (die ik nog niet kende) naar buiten vliegen. En kort daarna hoor ik geschreeuw. Hé, daar vliegt Jony Ive. Als laatste zie ik Steve uit het raam hangen die met veel gevloek nog een handvol stekkertjes en adaptertjes achter Jony aangooit en vervolgens over het campusgrasveld schreeuwt:
    “WTF were you thinking Jony. Seriously. This took you 2 freaking years and you come up with this!!!??? Have you completely lost your mind!!! You call this user friendly AND affordable design!”
    Zoiets…..

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.