Scoor met fotofilters een hit op Instagram en Flickr

Je hebt nu ook een wetenschappelijk excuus om je foto's van een hippe filter te voorzien: het heeft duidelijk invloed op het aantal bezoekers en likes.

Instagram filtersEen digitale foto van een sepia-filter voorzien is meer dan een trucje om je kunstzinnig voor te doen. Uit onderzoek blijkt dat je foto’s er ook echt beter door scoren op het internet.

Researchers van Yahoo Labs hebben een wetenschappelijk onderzoek gehouden om te zien of foto’s met een filter ook daadwerkelijk meer kijkers opleveren. Verschillende leden van Flickr en andere fotografen werden geïnterviewd om te zien of ‘gefilterde’ foto’s invloed hadden op het aantal views en interacties van het publiek.

’21 procent meer bezoekers’

Wat bleek: gefilterde foto’s hebben maar liefst 21 procent meer kans om bekeken te worden en zorgen 45 procent vaker voor een reactie van de kijker. Het is dus veel meer dan een manier om oneffenheden of foutjes te verbloemen, al moet je wel oppassen welke filter je precies gebruikt.

Beste fotofilter apps iPhone Instagram filtersNiet alles zorgt namelijk voor een positief effect, zo beweren de onderzoekers. Zo zorgen warmere kleuren voor een actievere houding van de bezoeker, terwijl je dit gedrag met koelere kleuren weer minder versterkt. Ook het verhogen van contrast en de correcte belichting kan wonderen doen om je foto op te laten vallen en in een hoger tempo likes te laten verzamelen.

Verschillende filters zorgen dus voor verschillende gradaties van interactie, al zijn de onderzoekers het er over eens dat een met filter bewerkte foto in alle gevallen beter scoort dan een standaard kiekje.

Carrière maken als online fotograaf? Kijk dan ook een naar onze lijst met tips voor Instagram.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 mei 2015, 11:29
Categorie Achtergrond
Onderwerpen flickr, fotofilters, instagram, yahoo

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.