In België is alles anders: Belgische simlock en iPhone 3G te koop bij Brussels Airlines

België viert vanavond feest, want onverwacht is vanaf vanavond tóch de iPhone 3G verkrijgbaar. Toch pakt België het anders aan: de simlock is Belgisch, mensen moeten geld storten om op een reserveringslijst te komen en de minister wil eindelijk wel eens van de koppelverkoop af.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Belgische iPhoneBelgië doet het altijd nét even anders. Tipgever Olga zag op de website van Switch.be dat de Belgische simlockvrije iPhone alleen met Belgische simkaarten te gebruiken is. Tipgever Jan meldt dat winkelketens zoals The Phone House en Belcompany voorlopig naast de iPhone 3G grijpen. Je zult dus naar de Mobistar Centers of de Apple Retailers moeten gaan. Of toch niet? Gek genoeg gaat Brussels Airlines de iPhone 3G óók verkopen, net als Sands waar ze graag eerst €100 op de rekening gestort willen zien.


Op de website van Switch.be is het volgende te lezen:

Zit er een SIM-lock op een Belgische iPhone? Werkt hij met elke SIM-kaart?
A. Je kan de Belgische iPhone met elke Belgische SIM-kaart gebruiken, maar niet met een buitenlandse. Je betaalt dan het gebruikelijke tarief voor bellen en SMS’en.

Tipgever Jan, die bij een Mobistar-verdeler zit, vertelt dat er aanvankelijk geen iPhone 3G’s aan The Phone House, Belcompany, Photo Hall en andere winkelketens zullen worden geleverd. De Mobistar Centers en de Apple Premium Resellers krijgen vanaf morgenochtend de primeur. Zodra de voorraad het toelaat zal Mobistar ook de andere verkooppunten voorzien van toestellen.

Toch is er een bedrijf dat deze regels heeft weten te omzeilen: Brussels Airlines. De B.Shop van deze vliegmaatschappij gaat allerlei multimediaproducten, gadgets en typisch Belgische producten te koop aanbieden. Vanaf maandag zal er ook de nieuwe iPhone 3G van Apple te koop zijn. Wettelijk is er volgens Brussels Airlines niets aan de hand en voldoen ze aan de wettelijke voorwaarden, maar Mobistar ziet dat anders: “Mobistar is in ons land de exclusieve verdeler van de iPhone. Brussels Airlines is niet legaal gemachtigd om de iPhone te verkopen.” Belgacom denkt nog na over verdere stappen.

Om de gekte rond de verkoop in goede banen te leiden heeft Sands.be een maatregel bedacht: om nepreserveringen te voorkomen moeten klanten €100 naar de winkel overmaken. Alleen dan komen ze op de reserveringslijst voor de iPhone terecht. Omdat Sands.be verwacht dat er gemiddeld zo’n 15 exemplaren per shop beschikbaar zullen zijn, zijn ze bang dat mensen in het wilde weg maar overal reservaties plaatsen en de gereserveerde toestellen nooit komen ophalen.

Vincent van Quickenborne, minister van Ondernemen en Vereenvoudigen, gaat een voorstel doen om het verbod op de koppelverkoop af te schaffen. Hij wil beginnen met de technologiesector en werd daardoor op het idee gebracht door de iPhone. De prijs van de iPhone 3G is in België namelijk aanmerkelijk hoger dan in andere landen, zoals we hebben gemerkt. Volgens Mobistar komt dit door het Belgische verbod op de koppelverkoop. De Belgische verbruikersunie Test-Aankoop is ook voorstander van afschaffing, maar onder voorwaarden. Zo mogen consumenten maar maximaal een jaar gebonden zijn aan een contract.

De iPhones die de Belgen kunnen kopen zijn ook op een ander punt uniek: om meteen te kunnen zien dat de iPhones simlockvrij zijn worden ze geleverd in een witte verpakking. De foto bij dit artikel is gemaakt tijdens de Mobistar-persconferentie, waar zo’n witte verpakking al te zien was.

Bedankt aan alle tipgevers: Olga, Jan, Geoffey, Koolenboer en Koen.

Dat van die witte Belgische iPhone-verpakkingen was natuurlijk maar een grapje: het gaat om de verpakkingen van de witte iPhone, die in een witte verpakking worden geleverd. Hieronder zie je hoe de zwarte en witte iPhones in een winkel van AT&T arriveren.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Reacties: 54 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.