Hobbyproject: Electric Imp waarschuwt als wasmachine klaar is

Electric Imp is een Wi-Fi-module waarmee je allerlei zaken kunt automatiseren. Zo kun je zorgen dat de chip waarschuwt zodra de wasmachine klaar is. Maar makkelijk is het niet te realiseren.

electric impZou het niet handig zijn als de wasmachine op je iPhone waarschuwt wanneer de was klaar is? Dat soort huisautomatisering is met wat handigheid te realiseren met kleine chips zoals Arduino of Electric Imp. Ze passen in een ontwikkeling die de ‘Internet of Things’ wordt genoemd. Ars-redacteur Cyrus Farivar besloot het zelf uit te proberen: hij wilde Electric Imp beter leren kennen en wilde meteen een praktisch probleem. De Electric Imp is een Wi-Fi-apparaatje ter grootte van een SD-geheugenkaartje, die je aan allerlei elektronische sensoren kunt koppelen. Momenteel wordt het nog vooral gebruikt in hobbyprojecten, zoals waarschuwen wanneer de muizenval is dichtgeklapt. Maar je kunt er ook serieuze toepassingen mee realiseren, zoals lichtschakelaars automatiseren of wetenschappelijke experimenten uitvoeren zonder menselijke tussenkomst.

Bij de wasmachine is vrij eenvoudig te meten wanneer het wasproces klaar is: als de trommel niet meer ronddraait en dus ook geen trillingen meer veroorzaakt. Via een iPhone-app (ook verkrijgbaar voor Android) kun je berichten van de Electric Imp ontvangen. Cyrus doet in een uitgebreide blogposting verslag van zijn ervaringen met Hannah-variant van Electric Imp en het automatiseren van zijn wasmachine-notificaties. Je gebruikt een scripttaal met de naam Squirrel, waarmee je aangeeft wat de Electric Imp moet doen. Squirrel is een variant van C++, dus het is aan te raden om wat programmeerkennis te hebben voordat je hiermee aan de slag gaat. Helemaal foutloos ging het aanvankelijk niet: er waren veel valse positieven (de was was nog niet klaar) en veel valse negatieven (de Electric Imp waarschuwde niet). De conclusie van het experiment is dan ook, dat het best lastig is om met Electric Imp iets te realiseren. Plus dat alles zich nog in een vroeg stadium bevindt. Misschien leuk om tijdens de komende vrije dagen eens mee aan de slag te gaan. We zijn benieuwd of lezers van iPhoneclub er al eens mee aan de slag zijn geweest – en wat ze hebben gemaakt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 november 2012, 17:30
Categorie Achtergrond
Onderwerpen auto, wasmachine

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.