Apple-Watch-start-workout

Hardlopen met de Apple Watch is nauwkeurig, ook zonder iPhone

Eerste ervaringen maken duidelijk dat de Apple Watch tijdens het hardlopen afstand, tempo en hartslag nauwkeurig meet, ook als je geen iPhone meeneemt.

Apple-Watch-start-workoutChristy Turlington liep gisteren de marathon van Londen, waarbij ze gesteund werd door Apple. Burlington hield de afgelopen weken ook een blog bij, waarin ze verslag deed van haar ervaringen met de Apple Watch. Ze vertelde onder andere, dat je prima kon hardlopen met een Apple Watch. De iPhone kan dan gewoon thuisblijven. Volgens het voormalige supermodel leert de Apple Watch je loopritme en is daarna behoorlijk nauwkeurig. Maar Turlington maakt deel uit van de PR-campagne van Apple en zal daarom alleen maar positieve dingen roepen. We zijn benieuwd wat echte mensen ervan vinden, zoals Facebook-engineer Hannes Verlinde, die de proef op de som nam.


Verlinde is iOS-ontwikkelaar en bovendien een gepassioneerd hardloper. Hij draagt normaal een Garmin Forerunner 610, een van de meest serieuze horloges die je als hardloper kunt dragen. Hij koppelde deze met een hartslagmeter met borstband en ging hardlopen. Op de foto’s hieronder is te zien dat de metingen van beide horloges behoorlijk goed overeenkomen.

Watch-vs-Garmin-Forerunner-610

Verlinde liep 11,3 kilometer. Dit zijn de metingen:

Meting Garmin 610 Apple Watch
Afstand 11,3 km 11,32 km
Tijd 1:00:03 uur 1:00:03 uur
Tempo 5:19/km 5:18/km
Calorieën 692 673
Gem. hartslag 155 156

De verschillen zijn verwaarloosbaar. Een duur sporthorloge met ingebouwde gps geeft dus vrijwel dezelfde metingen als een (eveneens dure) Apple Watch. Verlinde denkt dat het verschil in calorieën ermee te maken kan hebben dat hij bij Garmin nog zijn oude gewicht had ingevuld, terwijl de Apple Watch rekening houdt met zijn huidige gewicht.

Toch is er wel een reden om toch de iPhone mee te nemen tijdens het hardlopen: je kunt kan ook achteraf de afgelegde route zien. Neem je een iPhone mee tijdens het hardlopen, dan gebruikt de Apple Watch de gps-chip in de iPhone om je loopritme te kalibreren. Loop je daarna zonder iPhone door het bos, dan gebruikt de Apple Watch die informatie over je loopritme, om te kunnen berekenen welke afstand je hebt afgelegd. Dat leereffect gaat best snel: Verlinde ging op de tweede dag dat hij de Apple Watch in huis had 5 kilometer hardlopen met zijn iPhone en liep de volgende dag de 11,3 kilometer op de foto. Wetenschappelijk bewijs is het niet, zeker niet op basis van de ervaringen van één persoon, maar het laat wél zien dat je redelijk accurate metingen kunt verwachten.

Hartslagmeter klopt ook

apple_watch_sensorsDe Amerikaanse consumentenorganisatie Consumer Reports ging ook met de Apple Watch aan de slag. Eerder schreven we over de krastest, die ze uitvoerden op het scherm van de Apple Watch. Wat ze ook deden, was het meten van stappen en hartslag. Ze vergeleken daarbij met de hoogst gewaardeerde hartslagmeter, de Polar FT60. Het resultaat was dat de metingen redelijk goed overeen kwamen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch
14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.