safedrive

SafeDrive-app ontmoedigt iPhone-gebruik tijdens het autorijden

De SafeDrive-app laat je punten verdienen als je je iPhone niet gebruikt achter het stuur. Met de punten krijg je korting bij partnerbedrijven.

safedrive-icoon-grootAutorijden en je iPhone bedienen gaat niet goed samen. Het kan levensgevaarlijk zijn als je aandacht vooral op je iPhone-scherm is gericht, terwijl het verkeer ondertussen voortraast. De app SafeDrive | Drive. Earn. Play. wil daar iets aan gaan doen. De app beloont bestuurders die hun iPhone niet aanraken tijdens het rijden. Je schakelt de app in, rijdt weg en krijgt bij aankomst op je bestemming punten toegekend. Die punten kun je besteden bij partners. SafeDrive is gemaakt door een Nederlands bedrijf en ontving een paar dagen geleden een Edison Awards voor deze app.

SafeDrive is bedacht door de Roemeen Tudor Cobalas, die aan de Universiteit van Rotterdam heeft gestudeerd en nu mede-oprichter is van SafeDrive. Hij schakelde ontwikkelaar Eduard Alexandrian in om de app te laten maken.

Veiliger in het verkeer met SafeDrive

Het idee is simpel: zodra je harder dan 10 km/uur rijdt houdt SafeDrive in de gaten of je met je vingers van de iPhone af kan blijven. Hoe langer je het scherm niet aanraakt, hoe meer punten je verdient. Het scherm van de app ziet er met opzet sober uit, zodat je niet wordt afgeleid door mooie plaatjes als de iPhone bijvoorbeeld in een autohouder zit. Druk je op de Release-knop omdat je de iPhone toch even moet gebruiken, dan verlies je de punten die je hebt verdiend. Voordat dat gebeurt vraagt SafeDrive nog eens voor een tweede keer of je écht de iPhone wilt gaan gebruiken. Zodra je snelheid beneden de 10 km/h komt, krijg je op het scherm te zien hoeveel punten je hebt verdiend. Klaar met autorijden? Dan worden de punten bijgeboekt op je SafeDrive-account.

Het initiatief staat of valt natuurlijk met het aantal partners en de kwaliteit van de aanbiedingen die ze hebben. Omdat je in het begin nog weinig punten hebt, heeft SafeDrive nog een ander idee toegepast om mensen uit te dagen om mee te spelen: je kunt een andere bestuurder uitdagen. Degene die de beste rit rijdt, wint. Door vrienden over te halen de app ook te gaan gebruiken, loop je minder kans om punten kwijt te raken.

Lees ook: Apple Watch achter het stuur gebruiken, mag dat?

iPhone achter het stuur is gevaarlijk

Eerder deze maand zond de NCRV de documentaire In één klap uit, over de gevolgen van dodelijke ongelukken in het verkeer. Daarbij ging het onder andere over het gebruik van de telefoon achter het stuur.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 april 2015, 15:03
Categorie Apps
Onderwerpen veiligheid, verkeer

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.