Hackers hebben het gemunt op Windows-gebruikers met een iPad

Windows-gebruikers met een iPad lopen het risico dat ze een nep-update van iTunes binnenhalen. Deze bevat een Trojaans paard.

windows ipadHackers proberen via een zogenaamde iPad-update ervoor te zorgen dat Windows-gebruikers kwaadaardige code op hun computers installeren. De meldingen wekken de indruk dat er een update van iTunes voor de iPad beschikbaar is, aldus securitybedrijf BitDefender. Gebruikers krijgen een waarschuwing dat het belangrijk is om de nieuwste update te installeren zodat je beste prestaties, functies en beveiligingsmaatregelen krijgt. Vervolgens is het de bedoeling om op een iTunes-downloadlink te klikken.

Je komt dan op een website waar het bestand itunessetup.exe voor je klaarstaat. Dat is uiteraard geen echte iTunes-update, maar een Trojaans paard dat een achterdeur voor hackers openzet. De malware heet Backdoor.Bifrose.AADY en probeert ook licentiesleutels van geïnstalleerde software en accountgegevens van chat- en maildiensten te achterhalen. Windows-gebruikers met een iPad vinden het niet zo vreemd om bericht van Apple te krijgen dat er een update klaarstaat. Op zich is de aanpak daarom slim, denkt senir antivirusspecialist Catalin Cosoi van BitDefender. Toch zou je je als ervaren gebruiker wel achter de oren gaan krabben: iTunes-updates verschijnen in Windows zelf of bij het opstarten van iTunes, niet via e-mail.

Cosoi verwacht dat de impact klein is: de meeste antivirustools herkennen deze trojan en Mac-gebruikers lopen geen gevaar omdat ze het exe-bestand überhaupt niet kunnen installeren. Alleen naïeve Windows-gebruikers met een iPad en geen beveiligingssoftware lopen daardoor gevaar. BitDefender geeft het (voor de hand liggende) advies om iTunes-updates alleen van de Apple-website te halen. Je zou misschien denken dat het aantal Windows-gebruikers met een iPad nog wel meevalt en dat de iPad voorlopig een speeltje voor Mac-fanaten is, maar dat blijkt niet zo te zijn: 50% van de iPad-gebruikers heeft minstens één Windows-pc thuis staan en gebruikt de pc ook actief.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 april 2010, 11:18
Categorie Achtergrond
Onderwerpen abonnementen, itunes, malware, refurbished, trojan, tweedehands, update, windows

iTunes

Lees alles over iTunes, de software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven?

iTunes

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.