Politie neemt computers van Gizmodo-blogger Jason Chen in beslag

De politie heeft de computers van Jason Chen in beslaggenomen, de blogger die de artikelen over het iPhone-prototype publiceerde.

jason chenJason Chen, de Gizmodo-blogger die het verhaal over het iPhone-prototype publiceerde, heeft bezoek van de politie gekregen. Zijn computers zijn in beslag genomen toen hij niet thuis was. Er werden meerdere computers en servers meegenomen, in opdracht van de rechter van het Superior Court in San Mateo. Chen ging ‘s avonds met zijn vrouw uit eten en kwam rond 21:45 uur weer thuis, waarna hij opmerkte dat de garagedeur half open stond. Op dat moment kwam een agent naar buiten met de mededeling dat er een huiszoekingsbevel was afgegeven.

De agenten bleken al enkele uren bezig te zijn met het verzamelen van bewijsmateriaal en het registreren van de spullen die ze zouden meenemen. Omdat Chen op het moment van de huiszoeking niet thuis was, werd de voordeur opengebroken. Chen werd niet gearresteerd en krijgt een schadevergoeding om zijn voordeur te laten repareren, maar zal het voorlopig zonder computers moeten doen. Gawker, de uitgever van Gizmodo, is van mening dat het huiszoekingsbevel niet geldig was volgens de wetgeving in Californië, die expliciet verbiedt dat er bij journalisten huiszoeking mag worden gedaan en/of apparatuur mag worden meegenomen.

Als de vondst van een iPhone-prototype inderdaad een PR-stunt van Apple was, waarbij een Apple-engineer, de ‘eerlijke’ vinder en zelfs Gizmodo in het complot zou zitten (zoals sommige mensen denken), kan het Apple wel eens duur komen te staan. De vraag is alleen of dat uit het politieonderzoek naar buiten komt, waarin vooral naar strafbare feiten en niet naar complottheorieën wordt gezocht.

Hieronder het relaas van Chen:
jason chen

Voor het volledige verhaal: Police Seize Jason Chen’s Computers (Gizmodo.com)

Tipgever: @Jorgdegroot

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 april 2010, 0:29
Categorie Achtergrond
Onderwerpen apple, gizmodo, prototype

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.