GYOYO-reisapplicaties: opnieuw fraude met Amerikaanse iTunes-accounts

De Chinese ontwikkelaar WiiSHii heeft fraude met iTunes-accounts gepleegd. Slachtoffers zagen dat ze ongevraagd tientallen versies van de GYOYO-reisapplicaties hadden aangeschaft.

wiishiiVorig weekend hoorden we voor het eerst over een ontwikkelaar die de ranglijst van iTunes had gemanipuleerd door het plunderen van iTunes-accounts. Apple vertelde dat slechts 400 accounts waren getroffen, maar het probleem is nog niet helemaal opgelost. In de reissectie van de App Store zijn meerdere GYOYO-applicaties te vinden, die opmerkelijk goed worden verkocht. Ze kosten $2,99 en $3,99 per stuk en zijn gemaakt door WiiSHii Network uit China. De reisapplicaties zien er allemaal hetzelfde uit, maar zijn gewijd aan verschillende gebieden in China. Omdat er zoveel reisapplicaties zijn, komen ze niet meteen in de top 10 voor waardoor de fraude minder opvalt.

Maar kijk je naar de apps die ‘Hot’ zijn in de reissectie, dan vallen ze wel op:

itunes gyoyo

[EN]GYOYO Shanghai Travel Helper en [EN]GYOYO Beijing Travel Helper haalden nummer 7 and 8 in de toplijst van bestverkochte betaalde reisapplicaties in de Amerikaanse App Store. De Chineestalige [CN]GYOYO Beijing Travel Helper haalde nummer 10. De gidsen zijn inmiddels al door Apple uit de App Store gehaald; op AppShopper zijn ze op moment van schrijven nog wel te vinden.

Een lezer van Ars Technica bleek door het probleem te zijn getroffen: er werden 34 applicaties van WiiSHii in rekening gebracht, zonder zijn toestemming. Hij was daardoor $168,89 kwijt aan een combinatie van Engelse en Chinese reisgidsen:

itunes_hacked_receipt

Het lijkt vooralsnog te gaan om Amerikaanse iTunes-accounts, waarvan de inloggegevens wellicht door phishing in verkeerde handen zijn gevallen. Apple is volgens een vacature van een paar dagen geleden nog op zoek naar een iTunes fraudespecialist.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 juli 2010, 10:14
Categorieën Diensten, Mac & macOS
Onderwerpen fraude, itunes

iTunes

Lees alles over iTunes, de software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven?

iTunes

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.