Google Lens: restaurantbeoordeling bekijken

Slimme functies van Google Lens nu te gebruiken op iPhone en iPad

Google's visuele zoekfunctie Google Lens wordt vanaf deze week uitgerold onder iOS-gebruikers. De functie is te vinden in een update van de Google Foto's-app.

Google Lens is de slimme zoekfunctie waarmee je met kunstmatige intelligentie objecten kunt laten herkennen. Lens kan bijvoorbeeld bloemen, restaurants en visitekaartjes herkennen en weet wat je daarmee wilt doen. Bij een bloem wil je vast weten wat de naam is en bij een restaurant ben je waarschijnlijk geïnteresseerd in reviews. In een tweet kondigde Google de uitrol aan, die wel een paar dagen in beslag gaat nemen.


Google Lens is in de loop van de komende dagen vinden in de nieuwste versie van de Google Foto’s-app (3.15). Sommige mensen kunnen het nu al proberen. Met hulp van Google Assistant herkent de app allerlei objecten, zodat je er meer mee kunt doen. Richt je bijvoorbeeld de smartphone-camera op een historisch monument, dan zal de Assistant fungeren als reisgids: je krijgt in een overlay te zien wat er op de foto staat, wat het bouwjaar is en meer interessante informatie.

Ook kun je je camera richten op een visitekaartje en de contactinfo komt vervolgens in je adresboek te staan. Of richt de camera op een boek en je ziet reviews of een samenvatting.

Google Lens: zo werkt het

  1. Open Google Foto’s op je iPhone of iPad.
  2. Selecteer een foto.
  3. Tik op Google Lens.
  4. Afhankelijk van de foto kun je informatie bekijken of actie ondernemen.

Google geeft ook nog wat tips hoe je het meeste uit de Lens-functie haalt. Zo kun je meer informatie krijgen over bezienswaardigheden door op het Lens-icoontje te tikken. Of je kunt tekst op een foto kopiëren om er iets mee te doen. Je kunt ook naar websites gaan, navigatie opvragen, evenementen toevoegen aan de agenda, telefoonnummers bellen en andere acties ondernemen.

Aanvankelijk was de Google Lens-functie alleen aanwezig op de eigen Pixel-smartphones. Daarna volgden Android-toestellen en nu is iOS al aan de beurt. Google beloofde eerder al dat er ondersteuning zou komen, maar gaf geen concrete datum.

Net als Apple is Google ook erg geïnteresseerd in kunstmatige intelligentie en de mogelijkheden daarvan. Apple gebruikt de technologie ook voor allerlei fotofuncties, zoals het herkennen van mensen en het automatisch sorteren van foto’s. Zo kan Apple mensen, objecten en locaties herkennen. In ARKit 1.5 komen er ook meer functies voor beeldherkenning bij. Zo kunnen ontwikkelaars AR-toepassingen maken als je naar een filmposter of een boekomslag kijkt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.