google-fotos

Google Foto’s: onbeperkt foto’s opslaan voor iOS

Google Foto's is een nieuwe fotodienst van Google, met onbeperkte online opslagruimte en een iOS-app om de foto's te beheren.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Google heeft vanavond Google Photos aangekondigd, een nieuwe fotodienst waarmee je een onbeperkt aantal foto’s kan opslaan. De iPhone-app is later vandaag te downloaden vanuit de App Store. De app sorteert foto’s op ongeveer dezelfde manier als je van de Foto’s-app op de iPhone gewend bent. Daarmee deelt Google een gevoelige klap uit naar Apple, waar het opslaan van foto’s beperkt is tot een paar gigabytes.


google-fotos

Google Foto’s is Apple’s Foto’s… maar dan onbeperkt

Google vertelt in een blogposting dat we steeds meer foto’s maken, die verspreid zijn over allerlei apparaten en online opslagdiensten. Het geheugen van je toestel raakt vol of de opslagruimte van de online opslagruimte is op. Wil je die ene foto terugvinden, dan is dat een heidens karwei. En dan moet je ook nog maar net de juiste app (Instagram?) en de juiste inloggegevens bij de hand hebben. Met Google Foto’s is dat verleden tijd, want je kunt een onbeperkt aantal foto’s opslaan. Google bewaart ze in hoge kwaliteit in de originele resolutie tot maximaal 16 megapixels en 1080p voor video.

Onbeperkte opslag? Toch niet helemaal

Maar… het loont de moeite om de kleine lettertjes te lezen. Standaard slaat Google de foto’s namelijk op in ‘hoge kwaliteit’ (tot 16MP). Dit is goed genoeg om te printen, maar ze worden daarbij wel gecomprimeerd. Deze oplossing is ideaal voor foto’s die met een simpele dslr-camera of smartphonecamera zijn gemaakt. Heb je foto’s in betere kwaliteit of schiet je foto’s met een DSLR die absoluut in de originele kwaliteit bewaard moeten blijven, dan kan dat ook. Maar in dat geval geldt er wel een maximum van 15GB opslag, de hoeveelheid gratis opslagruimte die je bij je Google-account krijgt.

Bij Apple krijg je 5GB opslag gratis. Wil je meer, dan ben je al snel meer kwijt: 20GB voor €0,99 per maand, 200GB voor €3,99 en 500GB voor €9,99. Voor de echte grootverbruikers is er een 1 terabyte-abonnement van €19,99 per maand.

Google Foto’s maakt automatisch een back-up van al je foto’s, zodat je er zelf niet aan hoeft te denken. Ook sorteert de app jouw foto’s automatisch op basis van mensen, plaatsen en dingen. Zelf tags of labels toevoegen hoeft niet. Albums maken ook niet. Als je een bepaalde foto zoekt, kun je op basis van trefwoorden snel alle foto’s van honden of verjaardagsfeestjes boven water krijgen. Google analyseert blijkbaar alle inhoud van de foto’s, zoals ze ook bij e-mail doen. Maar ze beloven dat alles privé blijft, zodat niemand kan achterhalen dat jij een gigantische collectie hondenfoto’s hebt.

Simpele fotobewerking

Google Foto’s is natuurlijk geen Photoshop. Maar je kunt er wel simpele bewerkingen mee uitvoeren. Google heeft dat zo simpel mogelijk gemaakt: met één tik op het scherm kun je de kleuren, belichting en het object verbeteren. Via de plusknop kun je ook nog collages en animaties maken. Of zelfs een filmpje met achtergrondmuziek.

Ben je onhandig met foto’s, dan is er de Assistent, die je op weg helpt met suggesties wat je met de foto’s en video’s kunt doen. Deze Assistent helpt je bijvoorbeeld om een collage of een reisdagboek te maken. Natuurlijk zitten er ook allerlei opties in om te delen, bijvoorbeeld op Twitter, WhatsApp of Google Hangouts. Wat Google daarbij extra handig heeft gemaakt, is het delen van een grote hoeveelheid foto’s. Je kunt een link aanmaken, waarmee je honderden foto’s tegelijk deelt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
29 mei 2015 om 0:35
Onderwerpen
,
Categorie
Apps
18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.