Google Cloud Save synchroniseert appdata tussen iOS en Android

Google Cloud Save is een nieuwe dienst van Google, die lijkt op een combinatie van Apple's Handoff en CloudKit. Maar het werkt voor iOS, Android en web.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

google-cloudGoogle vertelde gisteren tijdens de Google I/O conferentie over de diverse clouddiensten die ze aanbieden. Een daarvan is Cloud Save, waarmee je data tussen iOS- en Android-apps kunt synchroniseren. Stel dat je een spelletje begint op een Android-toestel en daarna verder speelt op de iPad, dan kun je gewoon verder gaan waar je bent gebleven. Het klinkt een beetje als Handoff en dat is niet zo vreemd: Google kondigde gisteren wel meer dingen aan die erg deden denken aan de WWDC-keynote die drie weken eerder in hetzelfde conferentiecentrum plaatsvond. Het grote verschil: Apple was een wervelwind van 90 minuten, terwijl de bezoekers van de Google-keynote na twee uur klagen begonnen te klagen dat het allemaal wel erg langdradig werd. En vervolgens ging het nóg een uur door.


Wat die aankondigingen betreft: Android Auto is eigenlijk CarPlay, Google Fit is Apple Health, Android TV wordt een concurrent van Apple TV en Cloud Save is een soort Handoff. Maar dan iets beter, want het werkt ook als je apparaten van verschillende merken gebruikt: het is geschikt voor iOS, Android en in webbrowsers. En het werkt zowel bij games als bij andere apps. Ontwikkelaars kunnen Cloud Save API’s gebruiken om appdata op de servers van Google op te slaan. Vervolgens kunnen ze die data synchroniseren met apps, zonder dat ze zelf servercode hoeven te schrijven. Dat doet wel wat denken aan een andere aankondiging van Apple, van begin deze maand: CloudKit. Daarmee kunnen ontwikkelaars voortgang en andere specifieke data van apps opslaan op een server, zonder dat ze zelf iets hoeven te ontwikkelen. Het grote verschil is natuurlijk dat het alleen voor Apple-producten werkt.

Het zou trouwens wat flauw zijn om Google te beschuldigen dat ze Google Save hebben afgekeken van CloudKit en Handoff, want eigenlijk werd Cloud Save een jaar geleden al aan gekondigd. De nieuwe aankondigingen waren vooral Cloud Debugger en Cloud Trace. Hiermee kunnen ontwikkelaars de data van apps in Cloud Save in de gaten houden. Ze kunnen bijvoorbeeld een ‘watchpoint’ zetten bij een regeltje code, zodat ze een waarschuwing krijgen zodra de code in actie komt. Met Cloud Trace kunnen ontwikkelaars de latency van apps in de gaten houden (latency is het tijdsinterval tussen dataverzoek en respons). Cloud Monitoring is nog een vierde clouddienst die Google gisteren aankondigde. Deze dienst checkt welke diensten je gebruikt en maakt daar een passend dashboard van. Google werkt daarvoor samen met Stackdriver. Als de app te weinig geheugen krijgt, waarschuwt Cloud Monitoring dat er iets aan de hand is.

Maar daarmee was Google nog niet klaar, want er was nog een vijfde clouddienst, Cloud Dataflow. Dit is een hulpmiddel voor ontwikkelaars om grote datapijplijnen te visualiseren. Diensten van derden kunnen er ook gebruik van maken.

Om te laten zien dat het niet alleen maar wijsheden op papier zijn, vertelde Google dat de geheimenapp Secret gebruik maakt van al die Google-clouddiensten. Dankzij Google waren ze in staat om in korte tijd een duizendvoudige groei door te maken, zonder dat de app lange tijd offline is geweest. Ook Snapchat maakt er gebruik van.

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.