Google brengt Apple Kiosk-concurrent uit begin 2014

Google komt met een Kiosk-concurrent voor iOS in het begin van 2014. In Google Play Newsstand kan je magazines kranten en nieuws lezen.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Google Play Newsstand iPhone iPadGoogle gaat de strijd met Apple’s Kiosk-app op de iPhone en iPad begin volgend jaar. De zoekgigant bracht vandaag Google Play Newsstand uit voor Android. De applicatie combineert de nieuwsapp Google Currents met een kiosk-functie van de magazines en kranten die in de Google Play Store verkrijgbaar zijn. Het is nog onduidelijk hoe Google geld wil verdienen aan de aankopen van magazines en kranten in iOS. Apple hanteert haar eigen in-app aankoopsysteem nog steeds als enige manier om digitale content aan te schaffen in apps.

Het zou kunnen dat Google een betaalvariant van haar Google Currents-abonnementsmodel introduceert. In Google Currents voer je gratis je nieuwsbronnen in waarvan je internetnieuws wilt lezen. Dat zou doorgetrokken kunnen worden naar betaalde content uit tijdschriften en kranten of het lezen van de hele bladen in de app zelf. Een mogelijkheid is bijvoorbeeld het Spotify-model, waarbij je een vast bedrag per maand betaalt voor een onbeperkte hoeveelheid content.

Google hanteert zo’n betaalsysteem voor Google Play Music, dat sinds vorige week te downloaden is op iPhone. Bij het aanmelden in die app, word je op de verzocht eerst de desktopsite van Google Play Music te bezoeken zodat je daar de betaling van de abonnementsdienst kan regelen. Zo omzeilt Google de verplichting om gebruik te maken van Apple’s eigen abonnementen via in-app aankopen en hoeven ze niet 30 procent van de opbrengst af te staan aan Apple.

In de Android-app zijn artikelen die in de Newsstand-app te lezen zijn, speciaal opgemaakt voor het tablet of de telefoon, met afbeeldingen, audio en video geïntegreerd. Dat meldt Engadget. De artikelen zijn bovendien offline te lezen, zodat je ook zonder internetverbinding verder kan lezen. Interessante artikelen kunnen ook bewaard worden om later terug te lezen.

Het is niet precies bekend of en wanneer Google Play Newsstand voor Nederlandse en Belgische gebruikers geschikt zal zijn. De nieuwe Android-app lijkt voorlopig speciaal ingericht voor de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië en Australië. Daar worden gebruikers gevraagd over te stappen van de Play Magazines-app naar de Google Play Newsstand-app.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 juli 2014, 15:56
Categorie Apple
Onderwerpen google, kiosk, kranten, magazine

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.