Aandelen-app in macOS Mojave

Apple ‘vergeet’ Aandelen-app op Nederlandse Mojave-pagina

Volgens de Apple's webpagina over macOS Mojave krijgen we in Nederland geen Aandelen-app. Er zullen maar twee van de vier beloofde apps de overstap maken van iOS naar macOS, beweert Apple. Toch kun je de app gewoon gebruiken - maar dan onder een andere naam.

Geen Aandelen op de Mac
Hoera, macOS Mojave komt eraan! Apple heeft de pagina met nieuwe Mojave-functies inmiddels ook in het Nederlands beschikbaar gesteld. Maar daarbij krijg je de indruk dat we lang niet alle apps krijgen. Zo ontbreekt op de pagina de Aandelen-app die de overstap van iOS naar macOS zou maken. Houden Nederlanders niet van beleggen of is er iets anders aan de hand?


Het was een van de grote aankondigingen tijdens de WWDC 2018 keynote: Apple gaat maar liefst vier apps overzetten van iOS naar macOS en demonstreert daarmee hoe makkelijk het is om bestaande apps aan te passen. Het is de bedoeling dat andere ontwikkelaars het voorbeeld gaan volgen.

Als je de pagina van Mojave in het Engels bekijkt zie je dat er inderdaad vier nieuwe apps aan zitten te komen: Apple News, Aandelen, Dictafoon en de Woning-app. Apple schrijft:

Ready for their big‑screen debut.
Four apps people love on iOS are ready to shine with new Mac versions. You can read curated news, follow your stocks, record a lecture, or turn down the AC, all without leaving your desktop.

Aandelen-app in macOS Mojave

Maar als je naar dezelfde pagina in het Nederlands gaat blijken er opeens twee apps te ontbreken:

Mojave-apps in het Nederlands

Het bijschrift luidt:

Voor het eerst op het grote scherm.
Twee populaire iOS‑apps zijn nu ook beschikbaar voor Mac. Je kunt een college opnemen of de airconditioning aanzetten, gewoon met je Mac.

Geen Apple News in Nederland
Het is wel te begrijpen waarom de Apple News-app ontbreekt, want die is sinds de aankondiging in 2015 alleen in de VS, Groot-Brittannië en Australië verschenen. De app is om onduidelijke redenen nog steeds niet in andere landen verschenen. Laatst legden we uit hoe Apple’s nieuwswidget in Nederland werkt en hoe het komt dat je wel allerlei nieuwtjes in je Berichtencentrum ziet en hoe dan de selectie wordt gemaakt. Het zou een kleine moeite zijn om die nieuwsberichten ook in een aparte Apple News-app te zetten, maar zover is Apple nog niet gekomen.

Overigens kun je ook in Nederland Apple News gebruiken door je regio te veranderen naar VS. Maar daar gaat het hier niet om.

Nou dachten we dat dit ook de reden zou zijn waarom Apple de Aandelen-app niet in de Nederlandse versie van macOS Mojave stopt. Die app bevat vanaf dit najaar namelijk ook nieuwsberichten vanuit Apple News en dat lukt niet als de dienst nog niet officieel van start is. Toch blijkt de app gewoon aanwezig in de Nederlandse Mojave, maar onder de niet-vertaalde naam: Stocks.

Aandelen Mojave welkomstscherm

Na het welkomstscherm past de app zich ook aan het donkere thema van Mojave aan:

Mojave Aandelen-app

De Aandelen-app komt overigens ook naar iOS 12 op de iPad en dan staan er ook financiële nieuwsberichten in.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 29 juni: Herstel -> de app is in de beta aanwezig onder de naam Stocks (en niet Aandelen). Raar dat Apple de Aandelen-app totaal niet noemt op de macOS Mojave-pagina.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 juni 2018, 18:03
Categorie Mac & macOS
Onderwerp aandelen
Devices Mac, MacBook
9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.