Gartner: iOS derde besturingssysteem voor smartphones in 2015

Het iOS besturingssysteem van de iPhone zal per jaar meer nieuwe eigenaren vinden, maar het marktaandeel van Apple op de smartphonemarkt zal afnemen. Dat verwacht onderzoeksinstantie Gartner, die denkt dat Microsoft en Android in 2015 beter zijn vertegenwoordigd op telefoons.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

iPhone iOS steeds kleiner marktaandeelHet onderzoeksbureau Gartner stelt in een nieuw rapport dat iOS het op twee na grootste besturingssysteem op smartphones wordt. Over het gehele jaar 2010 duldde het systeem dat de iPhone, iPod touch en iPad aandrijft, nog Android, Nokia’s Symbian en BlackBerry’s RIM voor zich. In 2015 moeten de kaarten anders zijn geschud. Symbian is dan volledig van het toneel verdwenen, Microsoft zou iOS passeren en Android zal de onbetwiste marktleider zijn met bijna de helft van de markt in handen.

Gartner verwacht dat het marktaandeel van Apples iOS-besturingssysteem elk jaar marginaal zal verkleinen. Dit jaar zal het marktaandeel met vier procent groeien naar 19,4 procent van de smartphonemarkt, maar voor 2012 is dat al een halve procent minder en de verwachting luidt dat het aandeel in 2015 gezakt is tot 17,2 procent van de markt.

De grote winnaar van de mobiele besturingssystemen? Android, meent Gartner. Tegen het einde van 2012 zal Googles operating system maar liefst 49,2 procent van de markt in handen hebben – en er wordt ook uitgelegd waarom. Android is nu al vaak de keuze van telefoonfabrikanten voor low-end toestellen en de verwachting is dat dat alleen maar zal toenemen. Omdat Apple haar prijzen niet verlaagt en vermoedelijk niet met goedkopere modellen komt, zal iOS niet bereikbaar zijn voor opkomende economieën. Zo laat Apple een groot marktaandeel links liggen.

Wereldwijd wordt de smartphone an sich alsmaar populairder. In 2015 zullen er op jaarbasis meer dan vier keer meer smartphones dan in 2010 verkocht zijn, schat Gartner. Dat maakt dat de iPhone vermoedelijk alleen maar beter zal verkopen. Hetzelfde scenario geldt voor RIM: die ziet het marktaandeel de komende periode per jaar slinken, maar verkoopt per jaar meer toestellen. De grootste onzekere factor uit het onderzoek is de positie van Microsoft op de smartphonemarkt. Gartner verwacht dat de gigant in 2015 19,5 procent van de markt in handen heeft – meer dus dan Apple met 17,2 procent. In 2010 was het marktaandeel van Microsoft nog 4,2 procent.

Lees ook het persbericht van het onderzoek.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 april 2011, 17:12
Categorieën Apple, iDevices
Onderwerpen android, blackberry, microsoft, smartphone

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.