Galaxy Note 8

Zes Galaxy Note 8-functies die je (nog) niet op de iPhone vindt

De Samsung Galaxy Note 8 bevat een aantal functies die we nog niet op de iPhone hebben. Reden om jaloers te zijn? Wij hebben de belangrijkste punten uitgelicht, zodat je zelf kunt beslissen of het voor jou iets toevoegt.

Samsung heeft vandaag de Galaxy Note 8 aangekondigd, een toestel waarvan veel details vooraf al waren uitgelekt. Het lijkt Apple wel! Behalve dat de Galaxy Note 8 over een aantal functies heeft die we (nog) niet op de iPhone kunnen gebruiken. Maar niet getreurd: misschien komt daar in september verandering in.

Galaxy Note 8

Galaxy Note 8

Voor Android-fans was vandaag een belangrijke dag: de Galaxy Note 8 werd gepresenteerd. Het toestel zal op 15 september in de winkels liggen voor een adviesprijs van 999 euro. Voor dat toch vrij forse bedrag krijg je een toestel met 6,3-inch OLED-scherm, een dubbele camera aan de achterkant en een Exynos 8895-processor aan de binnenkant. Die processor is gelijk aan die in de Galaxy S8-modellen. Wel heeft de Note 8 meer werkgeheugen, namelijk 6GB RAM. Dat laatste is niet meteen iets om jaloers op te worden als iPhone-gebruiker, want Apple heeft herhaaldelijk laten zien dat ze hun hard- en software zo goed op elkaar kunnen afstemmen dat ze met minder werkgeheugen toe kunnen. Bovendien wil Apple niet altijd de eerste zijn. Wat zijn de punten waar we eventueel wel jaloers van kunnen worden?

Samsung Galaxy Note 8 product

#1 Snelladen en draadloos opladen

Je kunt de Note 8 draadloos supersnel opladen. Bij de iPhone is dat nog niet mogelijk, al zijn er wel geruchten dat de volgende modellen draadloos opladen ondersteunen. De grote vraag daarbij is Apple voor open standaarden kiest of de draadloze opladers voorziet van eigen technologie, zodat je er speciale Apple-accessoires voor nodig hebt. Snelladen via een kabeltje is bij Apple ook nog niet mogelijk.

#2 Randloos scherm

De Galaxy Note 8 heeft een gigantisch groot Super AMOLED-scherm dat de hele voorkant beslaat. Ook fijn is dat je niet te maken hebt met een inkeping, zoals Apple met de iPhone 8 van plan lijkt. Door de thuisknop achterwege te laten en de interne componenten wat te verplaatsen is het Samsung gelukt om de schermranden extreem smal te maken.

#3 Dubbele foto’s maken

Apple heeft al de iPhone 7 Plus met dubbele cameralens, maar Samsung heeft daar nog iets nieuws aan toegevoegd. De functie Dual Capture houdt in dat je twee verschillende foto’s kan maken van hetzelfde onderwerp. De ene wordt met de groothoeklens gemaakt, de andere met de telefoto-lens. Zo kun je dus overzichtsfoto én een ingezoomde foto maken. Uiteraard kan de Note 8 ook foto’s met diepte-effect maken, maar er is een verschil met de iPhone: bij Samsung kun je ook nog achteraf de achtergrond onscherp maken. Samsung’s dubbele camera heeft een resolutie van (twee keer) 12 megapixel, dus identiek aan de iPhone. In beide camera’s is trouwens optische beeldstabilisatie aanwezig, en op dat punt scoort de Note een extra puntje ten opzichte van Apple.

#4 Irisscanner

De Galaxy Note 8 beschikt over een irisscanner waarmee je supersnel je oog kunt laten scannen, om toegang te krijgen tot je phablet. De irisscanner werkt ook als je brildragend bent, al vragen we ons af of het ook werkt als je een zonnebril op hebt. Misschien hoeven we hier niet echt jaloers op te zijn, want Apple’s 3D-scanner voor gezichtsherkenning schijnt mijlenver voor te lopen op de concurrentie en werkt ook in het donker (en waarschijnlijk ook met zonnebrillen).

#5 Desktop-functies

Als je (vanaf 23 augustus) een pre-order plaatst voor de Galaxy Note 8 krijg je daarbij gratis een DeX Station, waarmee je de Note 8 kunt aansluiten op een beeldscherm. Zo zorg je ervoor dat de smartphone fungeert als pc. Je zet de Note 8 in het DeX Station en kunt verder werken op de computer. Dit werkt volgens eigen zeggen erg soepel, ook al draait alles op Android.

Toch hebben we die desktopfuncties op de iPhone misschien wat minder nodig, want met Handoff kun je altijd verder werken op de Mac, zonder dat je steeds een extra dock bij de hand moet hebben.

Samsung Galaxy Note 8 pennetje

#6 Het Pennetje

Jammer dat de Apple Pencil niet op de iPhone werkt. Bij Samsung hebben ze dat beter geregeld en er zitten bovendien wat handige functies op. Zo kun je (net als op de iPad) notities maken op het scherm terwijl het toestel is vergrendeld. Ook kun je screenshots maken en bewerken (komt ook in iOS 11) en allerlei handige functies uitvoeren met de software die Samsung meelevert op de Note 8. Denk bijvoorbeeld aan het markeren van tekst, om het vervolgens meteen te laten vertalen.

Jaloers? Naah…
De vraag is natuurlijk of je jaloers moet zijn op deze nieuwe functies, die nog niet op de iPhone te gebruiken zijn. Dat moet iedereen voor zichzelf beslissen. Wij zijn op de iCulture-redactie in ieder geval meer benieuwd naar wat Apple met de iPhone 8 gaat aankondigen en wat we wél krijgen, dan dat we ons druk maken over dingen die we toch niet hebben. En Apple kennende zijn de functies die in de iPhone 8 te vinden zijn net wat slimmer uitgevoerd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 augustus 2017, 20:39
Categorie Apple
Onderwerpen galaxy, samsung, samsung galaxy

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.