Eindelijk onthuld: de iPhone

Steve Jobs heeft in een keynote tijdens MacWorld in San Francisco eindelijk de iPhone onthuld. Het is een combinatie van mobiele telefoon, iPod en internetapparaat geworden.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple iPhoneLang hebben we erop moeten wachten, maar nu is ‘ie eindelijk onthuld: de iPhone van Apple. Het is een combinatie van een mobiele telefoon, iPod en internetapparaat geworden. Apple beloofde in een commercial al dat de eerste 30 jaar van het bedrijf nog maar het begin waren. De hooggespannen verwachtingen werden waargemaakt: Apple heeft met de iPhone een mobiele telefoon gelanceerd die z’n gelijke niet kent. Qua netwerkverbinding loopt de telefoon niet helemaal voorop (alleen GPRS en EDGE, geen UMTS), maar de bijzondere gebruikersinterface maakt veel goed.


De iPhone zal vanaf juni in twee versies beschikbaar zijn: een 4 GB-variant voor $499 en een 8 GB-variant voor $599. Deze prijzen gelden bij afsluiteing van een 2-jarig contract bij de Amerikaanse mobiele operator Cingular. In Europa is de iPhone vanaf eind 2007 verkrijgbaar en in Azië vanaf 2008.

iPhone Hardware

 • 3.5 inch breedbeeld multitouch-scherm;
 • 11.6 mm dun;
 • 2 megapixel camera;
 • Quad-band GSM/GPRS/EDGE;
 • Wi-FI 802.11 a/b/g en Bluetooth 2.0;
 • Batterij gaat 16 uur mee bij gebruik als iPod en 5 uur bij spraak/video/handheldgebruik;
 • Sensoren voor nabijheid (scherm schakelt uit als je de iPhone bij je oor houdt), rotatie (accelerometer) en lichtsensor (past schermhelderheid aan bij omgevingsverlichting).

Software

 • De iPhone draait op aangepaste versie van Mac OS X;
 • Safari-browser net als op Mac OS X;
 • Ondersteuning voor widgets (worden al op de Dashboard van Mac OS X gebruikt);
 • E-mailprogramma met POP3 en IMAP, plus mogelijkheid om push-mail te ontvangen;
 • Programma om Google Maps te bekijken;
 • Programma om foto’s te beheren;
 • Conference calls met maximaal 3 deelnemers mogelijk;
 • Threaded SMS (berichten worden hierarchisch getoond).

Ruim tien jaar na de ondergang van de legendarische Newton durft Apple eindelijk weer een handheld/pda/organizer uit te brengen waarmee je kunt bellen en die tegelijk dienstdoet als mp3s-speler. Kortom: een iPod, een telefoon en een internetcommunicator in één apparaat. De iPhone draait op Mac OS X en heeft een scherm die bijna de hele voorzijde in beslag neemt. De bediening gaat dan ook niet via knoppen of een toetsenbord, maar met vingerbewegingen op het scherm. Apple noemt dit een multitouch-scherm, wat de indruk wekt dat je ook met twee of meer vingers tegelijk het scherm kunt bedienen. Over multi gesproken: de iPhone is in staat om te multitasken, dus muziek luisteren en e-mail ophalen kan gelijktijdig.

Tijdens zijn keynote-presentatie gaf Steve Jobs flink af op smartphones met onhandige plastic toetsenbordjes zoals de Treo en BlackBerry. Maar minimaal één functie heeft Apple toch wel degelijk van de Treo afgekeken: de handige mute-schuifknop waarmee je alle geluid snel kunt uitschakelen. Er zitten sensoren in de iPhone die detecteren wanneer je het scherm roteert of dichtbij je oor houdt. Bij rotatie draait het scherm automatisch mee en wanneer je oor in de buurt van het scherm komt schakelt het scherm automatisch uit om energie te sparen. De iPhone heeft behalve de mute-knop en de volumeknoppen aan de zijkant maar één andere knop: een ronde knop onder het scherm waarmee je teruggaat naar het homescherm. Onderaan het hoofdscherm staan schermknoppen voor Phone, Mail, Web en iPod.

Je kunt de iPhone als een gewone iPod gebruiken, maar ook als smartphone. De iPhone draait op een aangepaste versie van Mac OS X en wordt geleverd met de Safari-browser die je ook op Mac-computers vindt. De meegeleverde e-mailclient is geschikt voor POP3 en IMAP maar kan ook push-mail aan. Ook wordt een viewer voor Google Maps meegeleverd. Voor extra software-applicaties kun je gebruikmaken van widgets. Dit zijn kleine programma’s die al als desktopapplicatie werden gebruikt en die bijvoorbeeld de weersverwachting, de aandelenkoersen of een (valuta)calculator kunnen tonen.

Er is een adresboek opgenomen waarmee je contactpersonen kunt bellen. Dit adresboek kun je synchroniseren met de PC, Mac en een aantal internetdiensten. Bij het afluisteren van voicemail hoef je niet alle oude berichten eerst te beluisteren: Apple heeft Visual Voicemail toegevoegd, waarbij de berichten als muzieknummers in een lijst verschijnen. Je kunt dus luisteren in de volgorde die je zelf wilt. Apple levert ook een foto-applicatie mee waarmee je de foto’s die met de ingebouwde 2.0 megapixel-camera kunt beheren.

Volgens de keynote heeft Apple in 1984 met de Macintosh de personal computer op de kaart gezet. Hetzelfde deden ze in 2001 door met de iPod de mp3-speler opnieuw uit te vinden. Het is de bedoeling dat in 2007 de smartphone-markt wordt wakkergeschud.

Meer informatie vind je in het foto-overzicht die van de MacWorld-keynote is gemaakt en de QuickTime-film.

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.