Er zijn een half miljoen slimme thermostaten in Nederland

In Nederland hebben 600.000 huishoudens een slimme thermostaat. Vooral Toon, Nefit, Essent, Honeywell en Nest doen het goed.

De slimme thermostaat is aan een opmars bezig. Momenteel heeft 8 procent van de Nederlandse huishoudens zo’n slimme thermostaat aan de muur hangen. Het gaat daarbij om 600.000 stuks. Bijna de helft hiervan was is cadeau gekregen bij het afsluiten van een nieuw energiecontract. Dat blijkt uit een marktonderzoek van Multiscope onder meer dan 6.000 Nederlanders.


Slimme thermostaat, de app van Tado

Slimme thermostaten in Nederland

De meest gebruikte slimme thermostaat is Toon van Eneco (34 procent). Hiervan zijn 225.000 stuks verkocht, zo maakte de energieleverancier eerder bekend. De Nefit ModuLine Easy (14 procent), Essent E-thermostaat (9 procent), Honeywell EvoHome (8 procent) en Nest (4 procent) staan ook in de top 5. Het laat zien dat traditionele merken het goed doen in de Nederlandse huishoudens. De enige smart home/tech-bedrijf in het rijtje is Nest, onderdeel van Alphabet. De Nefit-thermostaat wordt eigenlijk gemaakt door Bosch.

Slimme thermostaat vooral voor gemak en comfort

Slimme thermostaat van BoschAlle genoemde thermostaten zijn met een app te bedienen en geven inzicht in het energieverbruik. Sommige modellen zijn zelflerend, zodat ze kunnen inspelen op de gewoontes van de bewoners. Het huis wordt dan opgewarmd voordat de bewoners thuiskomen.

De belangrijkste reden om voor een slimme thermostaat te kiezen is gemak en comfort, zo blijkt uit het onderzoek. Een lager energieverbruik is voor veel mensen ook belangrijk. Dat Eneco aan kop gaat is waarschijnlijk te danken aan de manier waarop de energieleverancier de Toon-thermostaat aan de man heeft gebracht. Bij Nefit, Honeywell en Nest moet je de thermostaat zelf kopen en het gaat daarbij vaak om meer dan 200 euro. De Toon hebben veel Nederlanders gratis gekregen bij een nieuw energiecontract van 4 jaar.

Producten die we niet in de lijst zien staan, omdat ze een verwaarloosbaar marktaandeel in Nederland hebben zijn Anna (NLE), ThermoSmart, Tado en Energieassistent (EON).

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 maart 2016, 11:13
Categorie Accessoires
Onderwerp thermostaat
13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.