fotobolletjes-facebook-messenger

Facebook geeft geen vriendendata meer aan externe apps

Facebook geeft ontwikkelaars van externe apps minder toegang tot data van vrienden, zoals locatie, inchecks en interesses. Facebook en privacy? Je kan het bijna niet geloven.

fotobolletjes-facebook-messengerFacebook gaat iets doen waar de ware Facebook-hater blij van wordt. Ze gaan geen gegevens van vrienden meer doorgeven aan allerlei apps. Het was altijd al wat vreemd, dat Facebook jou de mogelijkheid gaf om status-updates, check-ins, locaties en hobby’s van vrienden door te sturen naar externe apps. Het idee is misschien dat een app persoonlijker op jouw behoeften reageert, maar in de praktijk is het een privacy-nachtmerrie. Hopelijk komt er nu een einde aan de praktijk, nu de programmeerinterface (API) die appmakers konden gebruiken, vanaf 30 april op slot gaat.


Facebook kondigde op de F8-conferentie in 2014 al aan dat met ze de API zouden stoppen. Het geeft je in ieder geval meer zeggenschap over je eigen data. Je bepaalt nu zelf wat je wilt delen met de wereld en bent niet overgeleverd aan het exhibitionistische gedrag van vrienden. Maar het kan ook betekenen, dat sommige apps niet meer goed werken. Als de ontwikkelaar geen zin heeft om de app aan te passen, zul je een andere app moeten zoeken. Eén van de partijen die het bijltje erbij neergooit is Job Fusion. Hiermee kon je de werkzaamheden van vrienden raadplegen en dat koppelen aan een interessante vacature. Goedbedoeld natuurlijk, maar misschien zit je helemaal niet te wachten op een nieuwe baan.

Facebook vereist ook dat alle externe apps het nieuwe inlogsysteem gebruiken, waarin nauwkeuriger controle is over de data die ze met ontwikkelaars delen. Voorheen had je te maken met twee schermen: eentje voor het delen van persoonlijke info en en andere voor het geven van permissies om op Facebook te posten. Er komt nu een langere checklist in beeld, zodat je meer werk eraan hebt, maar ook beter kunt aangeven wat je wel en niet wilt. Het gaat dan bijvoorbeeld om je vriendenlijst, likes, e-mailadres en toestemming om op de nieuwsfeed te posten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.