Facebook gaat nabije vrienden tonen in iPhone-app

Facebook gaat vrienden in de buurt tonen via de iPhone-app.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

nearby-friends-push-notificatieFacebook is vandaag gestart met een nabije vrienden-functie (Nearby Friends). De optie zal voorlopig alleen in de VS te zien zijn en zal de komende weken worden uitgerold. Je kunt zien welke vrienden in de buurt zijn, op voorwaarde dat beide personen de functie hebben ingeschakeld. Via de Facebook-app voor iOS kun je op de volgende manier zien welke vrienden in de buurt zijn: tik rechtsonder op het hamburger-icoontje. Vlak boven het al bestaande item ‘Plaatsen in de buurt’ komt de nieuwe optie voor vrienden in de buurt te staan. De kans op stalkers is minimaal, want de functie staat standaard uitgeschakeld.

Beide personen zullen zelf toestemming moeten geven om hun locatie zichtbaar te maken voor anderen. Schakel je het in, dan moet je aangeven welke vriendengroep je locatie mag zien, bijvoorbeeld alleen ‘Familie’. Je kunt er eventueel ook een aparte groep voor aanmaken. De functie laat alleen zien of vrienden in de buurt zijn en toont niet zozeer de exacte locatie. Je ziet op welke afstand de vrienden zijn (bijvoorbeeld 500 meter) en hoe lang geleden de locatie is vastgesteld (bijvoorbeeld 5 minuten geleden). Je kunt via de Facebook-app ook notificaties krijgen dat bepaalde vrienden in de buurt zijn, zodat je met ze kunt afspreken.

nearby-friends-schakelaarZie je de functie van nabije vrienden nog niet, dan kan dat kloppen: het is zoals gezegd nog niet meteen voor iedereen beschikbaar en wordt per regio ingevoerd. Is een vriend op grote afstand, bijvoorbeeld in een andere stad, dan krijg je algemene informatie over de verblijfplaats. Is iemand in de buurt, dan krijg je bijvoorbeeld ook de naam van de wijk te zien.

De functie voor nabije vrienden is vergelijkbaar met de Zoek mijn vrienden-functie die standaard in iOS zit. Je kunt bijvoorbeeld een notificatie krijgen als iemand een bepaald gebied betreedt of verlaat. Maar Facebook’s vriendenfunctie is slimmer: je krijgt bijvoorbeeld geen notificatie voor vrienden die altijd in de buurt zijn. Als je samen met een vriend ergens bent ingecheckt (bijvoorbeeld op een concertlocatie), dan krijg je ook geen notificatie te zien. Ben je aan het wandelen of reis je met een vervoermiddel, dan krijgen anderen ook niet zomaar een notificatie te zien. Dat is ook logisch, want als je bijvoorbeeld in de trein Utrecht passeert, dan wil je niet dat mensen die in Utrecht wonen een notificatie krijgen.

Update Facebook 9.0

De Facebook-app werd eveneens voorzien van een update naar versie 9.0. Het typenummer impliceert een grote update, maar het tegendeel is waar. De applicatie geeft je nu de mogelijkheid om direct te reageren op reacties op Facebook-pagina’s die die optie ondersteunen. Verder kunnen beheerders van Facebook-groepen berichten van groepsleden beoordelen en goedkeuren in de app.

Downloaden: Facebook (gratis, universeel, iOS

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 juli 2014, 22:27
Onderwerp facebook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.