facebook-videochatten

Facebook Messenger voegt videochatten toe

Facebook Messenger heeft videochat toegevoegd in België en zo'n 20 andere landen. Nederland zit er nog niet bij. Messenger wordt concurrent van FaceTime.

Facebook heeft een nieuwe functie toegevoegd aan de Messenger-app: videobellen. Vanaf nu kun je via het mobiele netwerk of het draadloze netwerk thuis gratis met je Facebook-vrienden bellen. Normaal bellen met spraak was al langer mogelijk. Bovenaan een conversatie zie je nu een video-icoontje, waarmee je de videochat start. Daarmee wordt Facebook Messenger een geduchte concurrent van Skype, Hangouts en FaceTime.

facebook-videochatten

Videobellen is beschikbaar in een nieuwe versie van Facebook Messenger, die vanavond of vannacht beschikbaar komt voor iPhone-gebruikers. De belfunctie is beschikbaar in de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk en 15 andere landen. België zit er wel bij, Nederland (nog) niet. Het lijkt een willekeurig bij elkaar gegraaid groepje landen: Oman en Polen staan erin, Uruguay en Kroatië ook. Nigeria, Frankrijk en Noorwegen doen mee, maar Duitsland en Italië bijvoorbeeld niet. Facebook belooft dat de nog ontbrekende landen zoals Nederland de komende maanden worden toegevoegd.

Videochatten met Messenger kost niets

Het idee is dat mensen makkelijker met elkaar in contact komen, zelfs als je met snelle dataverbinding in België zit en wilt bellen met iemand die op een krakkemikkige 3G-verbinding in Nigeria zit. Interessant is trouwens, dat Facebook al eerder de mogelijkheid bood om te videochatten. In 2011 introduceerden ze samen met Skype de mogelijkheid om te videobellen op de desktop. In 2015 zal Skype spijt hebben van die samenwerking, zeker nu Facebook een eigen infrastructuur heeft gebouwd. Er zijn nu 600 miljoen Messenger-gebruikers die elkaar op termijn kunnen videobellen via Facebook Messenger. Skype had in 2010 al 600 miljoen wereldwijde gebruikers.

Facebook heeft geen plannen om geld te gaan vragen voor bellen en videobellen. Het bedrijf wil het vooral gebruiken als lokkertje voor klanten, die vervolgens blijven hangen in de Facebook-nieuwsfeed, waar ze miljarden aan advertentie-inkomsten mee binnenhalen (Facebook’s jaaromzet in 2014 was ruim 12 miljard dollar).

facebook-messenger-iphone-android-videochat

Praktisch: videobellen met Facebook messenger

Is de videochat-fucntie beschikbaar op jouw iPhone, dan zie je een videocamera-icoontje bovenin de chat. Tap erop om een gesprek aan te vragen. De ontvanger accepteert het verzoek en verschijnt in beeld. De app zal standaard de frontcamera activeren, maar je kunt ook naar de camera aan de achterzijde gaan, om anderen te laten zien waar je mee bezig bent. De kwaliteit van de beeldverbinding wordt aangepast, als je een slechte verbinding hebt. Je kunt vanuit het gesprek ook makkelijk naar een audiogesprek gaan. Vooral bij een tegenvallende verbinding kan dat handig zijn. Bel je via Wi-Fi, dan kost het niets. Gebruik je de databundel van je mobiele provider, dan kost dat uiteraard wel data (en dus geld).

Tot zover is er dus eigenlijk weinig verschil met Facebook. Wel heeft Facebook een slimmigheidje bedacht: je kunt de videoverbinding van de ene persoon uitschakelen, zodat de beeldkwaliteit van de andere persoon verbetert. Handig! Vooral in situaties waarbij één van de gesprekspartners eigenlijk niet in beeld hoeft te zijn. Bijvoorbeeld: de ene persoon wil laten zien dat ‘ie op vakantie in een prachtig natuurgebied staat, terwijl de andere persoon gewoon thuis zit. Beelden van de persoon thuis voegen dan eigenlijk niet zoveel toe. Voor de toekomst wordt gedacht een groeps-videochats en betere beeldstabilisatie tijdens het videochatten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 april 2015, 20:47
Categorie Apps
Onderwerpen facebook, messenger, videochat

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.