iPad Pro zakelijk met Evernote

Evernote verlaagt prijzen opnieuw, terwijl topmensen vertrekken

‘Bedrijf zit in dodelijke spiraal’

Evernote zou in zwaar weer verkeren. Meerdere topmensen zijn opgestapt en het bedrijf verlaagt voor de tweede keer de prijzen van Evernote Premium.

Evernote Premium voor $42 per jaar

Voor nieuwe gebruikers is het een mooie opsteker: in plaats van $70 betaal je nu maar $42 per jaar voor Premium. Eerder dit jaar was er een soortgelijke aanbieding. Het geldt alleen als je meteen voor het hele jaar betaalt. Maar ondertussen lijkt het te rommelen bij Evernote. Een paar weken geleden schreven we al over de stilte rondom Evernote, de ooit zo hippe start-up. Afgelopen maand blijken meerdere senior executies het bedrijf te hebben verlaten. Zo stapten CTO Anirban Kundu, CFO Vincent Toolan, CPO Erik Wrobel en HR-manager Michelle Wagner op. Waarom? Dat wil Evernote niet zeggen.


‘Dodelijke spiraal’
Een bron dichtbij het bedrijf vertelde TechCrunch echter: “Evernote zit in een dodelijke spiraal. Groei in betaalde en actieve gebruikers is de afgelopen zes jaar vlak en hun zakelijke product sloeg niet aan.” Evernote werd in 2004 opgericht door engineer Stepan Pachikov. Het was aanvankelijk bedoeld voor Windows-pc’s, maar brak pas echt door als smartphone-app. Het lukte Evernote om het grote publiek voor zich te winnen, om data in de cloud op te slaan. Het idee was dat je notities via de app opsloeg en dan via elk ander apparaat weer kon raadplegen. De toenmalige CEO Philip Libin werd dé cultheld onder lifehackers en productiviteitsfans. In applijstjes was Evernote steevast aanwezig, omdat de app zo veelzijdig was. Iedereen kon het voor iets nuttigs gebruiken, van scholier tot automonteur.

Evernote 8.0 app-update

Focus op zakelijk
Drie jaar geleden vertrok visionair Libin en sloeg het bedrijf een zakelijke koers in. Er moest meer geld verdiend worden en de functies voor niet-betalende consumenten werden ingeperkt. Vlak daarna vertrok de oprichter en CTO en verdwenen leuke extra’s zoals de accessoires. De ontwikkeling van de Food- en Skitch-apps werd stilgezet. Momenteel heeft Evernote nog slechts drie apps die actief worden onderhouden: Evernote en Scannable, voor het scannen van visitekaartjes. Skitch is nog wel verkrijgbaar in de App Store maar heeft sinds 2015 geen update meer gehad. Het is een wonder dat de app in iOS 12 nog steeds goed werkt.

Ondertussen zijn de Chinese activiteiten afgestoten en raakte het bedrijf korte tijd in opspraak toen nieuw privacybeleid werd ingevoerd. Dat maakte het mogelijk dat Evernote-personeel de notities van gebruikers konden inzien. De beslissing werd snel weer teruggedraaid.

iPad Pro zakelijk met evernote

Evernote biedt nu drie verschillende opties aan: gratis met beperkingen, Premium (tijdelijk $42 per jaar) en Business ($15 per maand). Voor veelgebruikers van Evernote kan het aantrekkelijk zijn om nu te upgraden naar Premium, maar tegelijk vind je dezelfde functionaliteit vaak gratis bij Apple’s iCloud, Google Keep, Microsoft OneNote en dergelijke. En het is de vraag hoe lang je van je Evernote Premium kunt genieten, als het echt zo slecht gaat met het bedrijf.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 september 2018, 8:47
Categorie Apps
Onderwerpen evernote, Zakelijk
15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.