Stepan Pachikov van Evernote

Hoe zit het nu met de ooit zo populaire notitieapp Evernote?

Jarenlang was Evernote uiterst populair. Iedereen kende de app wel. Maar sinds de makers een overstap hebben gemaakt naar de zakelijke markt, is het stil. Toch is Evernote nog springlevend en in een interview vertellen de makers wat we kunnen verwachten in de komende jaren.

Evernote: een korte geschiedenis

Wat misschien maar weinig mensen weten is dat Evernote al veel langer bestaat dan de mobiele app. Die verscheen 10 jaar geleden en betekende de definitieve doorbraak van Evernote. Maar het idee ontstond al in de loop van 2002. Toen was het alleen een Windows-app, gemaakt omdat bedenker Stepan Pachikov (zie foto) alsmaar dingen vergat. Hij besloot daarom een programma te ontwikkelen dat alles zou kunnen onthouden. Officieel begon de ontwikkeling van de app in 2002, maar de Windows-app is nooit populair geworden. Op het hoogtepunt had de app zo’n tachtigduizend gebruikers. Het valt allemaal te lezen in een nieuw interview met de makers.


Stepan Pachikov, bedenker van Evernote
Rechts op de foto: Stepan Pachikov, de bedenker van Evernote. Op het Evernote-blog en in deze Medium-post is ook veel over de historie van Evernote te vinden.

Op het moment dat Apple de beslissing nam om de App Store ook voor derden te openen, werd Evernote ineens uiterst populair. Sterker nog: binnen afzienbare tijd had de app tientallen miljoenen gebruikers. De meeste mensen gebruikten de gratis versie van de app, maar om geld te verdienen verschenen er ook extra diensten voor zakelijker gebruikers. Dat laatste zorgde ervoor dat Evernote zich meer en meer op de zakelijke markt ging richten. Momenteel is dat dan ook de focus van Evernote. Op korte termijn ligt de nadruk op het verder uitbouwen van nieuwe functies voor bedrijven, zoals Evernote Spaces, dat eerder dit jaar van start ging.

Spaces laat zien waar Evernote naartoe wil: beter samenwerken binnen teams en efficiënter vergaderen. Zo kunnen collega’s real-time notities delen en elkaars notities bewerken. Ze kunnen ook foto’s en audio-opnames daaraan toevoegen, om zo een compleet overzicht van vergaderingen te maken. Voor Evernote zal in de toekomst vooral de nadruk op dit soort functies liggen. Evernote is van een lieveling van consumenten nu vooral een zakelijke app geworden. Maar ook dat biedt genoeg mogelijkheden: in de toekomst hoopt het bedrijf bijvoorbeeld AR-functies toe te voegen, zodat mensen ook virtuele notities op hun omgeving kunnen plakken. Een virtueel koelkastbriefje, om maar een voorbeeld te noemen.

Het is nog maar de vraag of Evernote ooit nog iets voor consumenten zal doen. De 225 miljoen geregistreerde gebruikers zijn vooral zakelijke klanten, die geld opleveren, waardoor de app kan blijven voortbestaan. Consumenten gebruiken vooral de basisfuncties, zoals een digitaal boodschappenbriefje, waar je genoeg gratis apps voor kunt vinden. Zoek je nog een alternatief voor Evernote? Kijk dan naar onze applijst of naar ons overzicht van beste notitie-apps voor iOS.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 augustus 2018, 15:47
Bron Bron Fast Company
Categorie Apps
Onderwerp evernote
12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.