Apple-logo blauw

Apple reageert op vragen Europees Parlement over belastingdeals

Apple en vier andere grote bedrijven zijn woensdag uitgenodigd om voor de belastingcommissie van de Europese Parlement te verschijnen. Zij willen tekst en uitleg over de afspraken die Apple heeft op het gebied van belastingdeals in Europa. Apple heeft inmiddels gereageerd.
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

Apple-logo blauw

Het Europese Parlement wil dat Apple, Google, McDonalds en IKEA tekst en uitleg geven over de belastingafspraken die de bedrijven in Europa getroffen hebben. De belastingcommissie van het Europese Parlement wil meer uitleg over de belastingdeals, die de bedrijven hebben gesloten, zodat ze maatregelen kunnen nemen om te zorgen dat ze in de toekomst meer lokale belastingen gaan betalen.


Update 16-03 13:00: Apple heeft tijdens de bijeenkomst antwoord gegeven op de vragen van de belastingcommissie van het Europese Parlement. Hoewel Cathy Kerney, vicepresident Europese zaken van Apple, bereid was om te zeggen dat het bedrijf ‘de grootste belastingbetaler ter wereld’ is, werden er geen cijfers vrijgegeven die specifiek over Europa gaan.

“In 2015 heeft Apple 13,2 miljard dollar aan belastingen wereldwijd betaald, wat neerkomt op een belastingpercentage van 36,4%”, aldus Kerney. De Europese en Ierse cijfers zijn echter vertrouwelijk en werden niet gedeeld. “Wanneer we verplicht de gegevens van afzonderlijke landen moeten geven, zullen we daar uiteraard op reageren.” Daarnaast heeft Kerney volgens Bloomberg aangegeven dat Apple vindt dat ze iedere cent aan belastinggeld aan Ierland betaald hebben, en dat de Ierse regering deze mening deelt.

Origineel bericht: Volgens Reuters is Apple een van de vier bedrijven die woensdag voor deze commissie moeten verschijnen. Hoewel deze groep geen straffen of eisen kan opleggen, toont het wel aan dat Europa zich steeds vaker zorgen maakt over de belastingdeals die grote bedrijven in Europa hebben gemaakt. Afgelopen november werden Google, het financiële concern HSBC en het drankenconcern Anheuser-Busch InBev en nog acht andere bedrijven op een soortgelijke manier ondervraagd.

Europese Commissie is bang voor oneerlijke concurrentie

De Europese Commissie onderzoekt daarnaast of er regels overtreden worden door EU-landen die bedrijven speciale deals verstrekken op het gebied van belastingen. Dit is verboden omdat het voor oneerlijke concurrentie kan zorgen.

De kwestie rondom Apple’s belastingzaken in Europa is al lange tijd aan de gang. Zo zou Apple bewust een Europees hoofdkwartier in Ierland gevestigd hebben, omdat ze in dit land de minste belasting over hun omzet hoeven te betalen.

Nederland speelt ook een rol in het verhaal. Veel bedrijven werken met een constructie die ‘Double Irish with a Dutch Sandwich’ wordt genoemd (bekijk deze infographic van de New York Times). Daarbij vloeit het geld via Ierland naar Nederland, om vervolgens weer via een Iers dochterbedrijf te worden verwerkt. Door een maas in de Ierse wetgeving hoeft het bedrijf vervolgens geen belasting te betalen. Dit komt omdat het Ierse dochterbedrijf wordt geleid door buitenlands management, bijvoorbeeld op de Caribische eilanden of een ander belastingparadijs.

In Ierland zijn bovendien subsidies te halen voor het stimuleren van de werkgelegenheid. Apple’s Europese hoofdkwartier is dan ook in Ierland gevestigd. IKEA doet het op een andere manier: zij sluizen inkomsten via een Nederlands bedrijf door naar landen zoals Luxemburg en Liechtenstein. Volgens de bedrijven werken ze allemaal netjes binnen de Europese belastingregels.

Revisiegeschiedenis:

  • 2016 - 16 maart: Apple heeft tijdens de bijeenkomst antwoord gegeven op de vragen van het Europees Parlement.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 maart 2016, 20:04
Categorieën Achtergrond, Apple
Onderwerpen belasting, europa
3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.