Europese Commissie onderzoekt belastingafspraken Apple in Ierland [update]

Er komt naar verluidt een officieel onderzoek van de EU naar de vermeende belastingafspraken die Apple in Ierland maakte.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

AppleDe Europese Commissie start een officieel onderzoek naar de belastingafspraken die Apple in Ierland heeft gemaakt. Dat meldt de Ierse staatsomroep RTE. Verwacht wordt dat Eurocommissaris van Mededinging Joaquin Almunia het onderzoek woensdag officieel zal aankondigen. Het formele onderzoekt volgt op een informatietraject waarin de Commissie de belastingafspraken van verschillende grote multinationals in meerdere lidstaten tegen het licht heeft gehouden. Update: Apple reageert op de aantijgingen van de Europese Commissie.

Aanleiding hiervoor zijn de beschuldigingen van een Amerikaanse senaatscommissie dat Ierland aan Apple een speciale behandeling zou geven. Hierdoor zou Apple wereldwijd grote belastingsommen hebben kunnen ontwijken. Apple zelf ontkende dat er sprake was van belastingontwijking en pleitte daarentegen voor een hervorming van het belastingstelsel. Ook de Ierse regering ontkende dit ten stelligste. Die spreekt van een ‘open en transparant’ belastingsysteem dat zich aan de wet houdt.

Volgens de Britse krant The Guardian heeft Apple in Ierland meerdere dochterbedrijven die geen of bijna geen belasting betalen. Zij noemt als voorbeeld het dochterbedrijf Apple Operations International dat de administratie in de VS laat plaatsvinden. Noch in de VS noch in Ierland zou echter aangifte van winstbelasting gedaan worden. Dankzij deze constructie zou Apple geen of nauwelijks belasting verschuldigd zijn.

Als uit het onderzoek door de Europese Commissie blijkt dat Apple schuldig is, staat Apple mogelijk een forse boete te wachten.

Update 11 juni 2014:
Apple heeft gereageerd op de beschuldigingen van de Europese Commissie, die woensdag een officieel onderzoek instelde, naar vermeende belastingafspraken die Apple in Ierland voor enkele dochterondernemingen zou hebben gemaakt:

Apple betaalt elke euro een belasting die we verschuldigd zijn. We hebben geen speciale behandeling van Ierse overheidsfunctionarissen ontvangen. Apple moet zich aan dezelfde belastingwetten houden als andere internationale bedrijven die in Ierland opereren.”

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 juni 2014, 22:07
Categorie Apple
Onderwerpen belasting, europa, financieel

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.