Eric Schmidt stapt op als CEO van Google

Google CEO Eric Schmidt stapt op. Zijn rol wordt overgenomen door Larry Page, een van de twee oprichters.

google schmidtOp iPhoneclub maken we ons vooral druk om onze ‘eigen’ topman Steve Jobs, maar belangrijke verschuivingen bij de concurrentie zijn ook van belang voor Apple. Eerder vandaag werd bekend, dat Google-topman Eric Schmidt stopt met zijn rol als CEO. Hij zal zijn werk overdragen aan Google-medeoprichter Larry Page. Eric Schmidt startte in 2001 als CEO van Google, nadat Apple-topman Steve Jobs geen interesse bleek te hebben. Schmidt begeleidde de beursgang van Google en stond daarna tien jaar aan het roer.

Schmidt was lange tijd bestuurslid bij Apple, maar stapte op nadat er steeds vaker een conflict ontstond tussen zijn werkzaamheden voor beide bedrijven. Google was op dat moment al bezig met Android en Schmidt was daarom al niet meer aanwezig bij vergaderingen waarin de iPhone ter sprake kwam. De Federal Trade Commission had ondertussen al een onderzoek lopen naar de rol van Schmidt.

Vanaf 4 april neemt Larry Page de rol van CEO over. Page ziet zijn nieuwe rol als CEO helemaal zitten en kijkt vol vertrouwen naar de toekomst, zo zegt hij in een berichtje op het Google-blog:

Google still has such incredible opportunity — we are only at the beginning and I can’t wait to get started.

Page zegt dat hij na tien jaar meekijken over de schouder van Schmidt klaar is om de leidende rol binnen Google op zich te nemen. Mede-oprichter Sergey Brin zal verder gaan als co-founder en gaat zich vooral richten op het ontwikkelen van nieuwe producten. Schmidt blijft wel aan Google verbonden: hij wordt Executive Chairman en zal zich focussen op technische partnerships en ‘thought leadership’.

De topmannen gaven ook een reden voor het vertrek: momenteel worden alle beslissingen genomen door het drietal Schmidt, Brin en Page. Dat is met de huidige omvang van Google niet meer werkbaar.

google auto
Larry Page is de nieuwe man achter het stuur bij Google. Eerder vandaag poseerden ze in een zelfrijdende auto op het bedrijfsterrein van Google.

Het is nog onduidelijk of de nieuwe topman ook andere accenten zal leggen. Page wordt gezien als voorstander van Android. Bij conflicten tussen Brin en Page ging het meestal om Chrome.

Meer info: Google-website

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 januari 2011, 23:44
Categorie Apple
Onderwerpen ceo, eric schmidt, google

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.