iMac OS X El Capitan

Beveiligingsupdates OS X en Safari lossen kritiek beveiligingslek op

Apple heeft OS X beveiligingsupdates voor El Capitan en Yosemite uitgebracht, vlak voordat macOS Sierra voor iedereen beschikbaar komt.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iMac OS X El Capitan

Apple heeft een beveiligingsupdate uitgebracht voor gebruikers die El Capitan, Yosemite en Safari hebben geïnstalleerd. Het advies is om deze update zo snel mogelijk te installeren, als je jezelf wilt wapenen tegen de Pegasus-spyware waarmee overheden kunnen snuffelen in je privécommunicatie.

Update 22:00u: Apple heeft inmiddels aangegeven wat er in deze update zit.

OS X beveiligingsupdate

Het gaat om beveiligingsupdate 2016-001 voor El Capitan en 2016-005 voor Yosemite, beide te downloaden via de Mac App Store. Beide hebben te maken met een drietal beveiligingslekken die Trident worden genoemd. Deze lekken zorgen ervoor dat de Pegasus-spyware van een Israëlisch bedrijf kunnen doordringen tot je privégegevens, zoals telefoontjes en WhatsApp-berichten. Apple loste met iOS 9.3.5 dit beveiligingslek al op voor iPhones en iPads. Nu blijkt ook OS X gevoelig voor Pegasus.

Het is dus aan te raden om deze update zo snel mogelijk te installeren en niet op toegezonden linkjes te klikken, ook al lijken ze afkomstig van organisaties als het Rode Kruis. Installeren is simpel: ga naar de Mac App Store en installeer de update. Je kunt ook op het Apple-logo linksboven klikken en vervolgens op Over mijn Mac > Software-update.

Opvallend aan deze update is dat Apple het apart uitbrengt. Meestal zitten de verbeteringen in de beveiliging standaard in de eerstvolgende OS X-update. Maar die zal waarschijnlijk niet meer op korte termijn plaatsvinden, aangezien Apple op het punt staat om macOS Sierra uit te brengen, de nieuwste grote update voor het Mac-besturingssysteem. Daarmee verandert ook meteen de naamgeving van OS X naar macOS. Het is mogelijk dat Apple op 7 september geen aandacht besteedt aan Sierra en nieuwe Macs, maar daarvoor een apart media-evenement in oktober organiseert.

Revisiegeschiedenis:

  • 2016 - 02 september: Dit artikel verscheen op 1 september op iCulture. Vanwege de ernst van het beveiligingslek hebben we het opnieuw gepubliceerd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 september 2016, 9:05
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen beveiliging, el capitan, mac

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.