secret-x

Anonieme geheimenapp Secret stopt ermee

De geheimenapp Secret sluit binnenkort. De dienst groeit niet meer en veel medewerkers zijn al weggelopen. Stoppen lijkt de enige optie.

secret-xDe geheimenapp Secret gaat binnenkort verdwijnen, heeft mede-oprichter David Byttow aangekondigd. Geldgebrek zou niet het probleem zijn, wel het gebrek aan visie. Secret ontving 35 miljoen dollar investeringsgeld en gaat dat gedeeltelijk terugbetalen aan investeerders. De problemen ontstonden eind 2014, toen de Secret-app een nieuw design kreeg, waardoor het meer op concurrent Yik Yak ging lijken. Mede-oprichter Chrys Bader-Wechseler stapte op en ook andere sleutelfiguren binnen het bedrijf vertrokken. Het personeelsbestand zakte in korte tijd van twintig naar minder dan tien medewerkers.

Nieuw design was het einde van Secret

In een afscheidsbericht legt Byttow uit dat de Secret-app door 15 miljoen mensen werd gebruikt. Maar: “Secret staat niet meer voor de visie die ik had toen ik het bedrijf begon. Dus ik denk dat dit de juiste beslissing is mijzelf, onze investeerders en ons team.”

Lees ook: Geheimenapp Secret in Nederland: hoe werkt het?

SecretSinds het nieuwe design gebeurde er weinig meer bij Secret. Mogelijk hebben ook klachten over pestgedrag een rol gespeeld bij de neergang van Secret. Byttow noemt dat ook specifiek in zijn afscheidsbericht: hij gelooft in eerlijke open communicatie en creatieve expressie, die via anonimiteit goed te bereiken is. Maar het heeft ook een schaduwzijde.

Lees ook: Hoe gevaarlijk is Yik Yak, de nieuwste hype onder geheimenapps?

Pesten? Geen probleem

Met Secret kon je korte tekstjes of foto’s plaatsen. Vaak waren dat onthullingen, geruchten of bekentenissen. De naam van de persoon die het bericht publiceerde, bleef onbekend, maar je wist wel dat het iemand in je directe vriendenkring was. Begin 2014 was Secret een enorme hit, vooral in Silicon Valley, waar de app werd gebruikt om geruchten uit de techindustrie te verspreiden. De hype zorgde ervoor dat de twee oprichters, David Byttow and Chrys Bader-Wechseler elk met 3 miljoen dollar cash naar huis gingen, terwijl er nog moest worden nagedacht over een manier om geld te verdienen met de app. Concurrenten Whisper en Yik Yak maakten het moeilijk voor Secret om snel te groeien. Het ging langzamerhand mis, toen bleek dat Secret zich niet erg druk maakte over pestgedrag op het anonieme sociale netwerk. Ook bleek de beveiliging van de app niet helemaal goed, waardoor namen waren te achterhalen.

Vorige maand ontkende Byttow nog dt Secret zou stoppen. Hij benadrukte dat veel jongeren tijdens de voorjaarsvakantie er gebruik van hadden gemaakt. Maar de cijfers lieten iets anders zien: de app bevindt zich al een tijdje niet meer in de top 1000 van meest geïnstalleerde apps.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
30 april 2015 om 9:50
Onderwerp
Categorie
Apps
0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.