Diabetes-patiënt kan bloedglucose meten via iPhone en tatoeage

Een team van Northeastern University heeft een methode gevonden voor diabetes-patiënten om bloedglucose te meten, zonder te prikken. Het werkt met een iPhone en tattoo.

fluorescentieEen team van de Northeastern University heeft een oplossing gevonden om bloedglucose-niveau’s uit te lezen met een iPhone en een fluorescerende nanosensor-tatoeage. Nu is het nog zo, dat je bij diabetes een druppel bloed moet opvangen met een meetapparaat maar dat is voor de gebruikers niet echt prettig. Ze moeten constant een wondje prikken en lopen het risico op infecties. Bovendien is het geen pretje om voortdurend jezelf te moeten prikken. De oplossing is een nieuwe methode, die zich nog in een experimenteel stadium bevindt.


Het houdt in dat je je bloedglucoseniveau kunt meten door je huid te scannen met een iPhone. De iPhone is voorzien van een hoesje, waarin ledlampjes en een filterlens zijn verwerkt. De patiënten krijgen eerst een injectie met nanodeeltjes, die een fluorescerende kleurstof en sensor-moleculen bevatten. Hierdoor ontstaat een onopvallende tatoeage, die met speciale apparatuur kan worden uitgelezen. De moleculen hechten zich aan glucose, zodat de fluorescentie van de tatoeage maatgevend is voor de hoeveelheid glucose in het bloed.

Eerder wilde het team een groot apparaat gebruiken, in de vorm van een ‘doos’. Het bleek echter handiger om een iPhone te gebruiken. Er zijn nog meer toepassingen mogelijk voor de technologie.

Meer info: Northeastern University via Engadget

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.