iOS 5 beta 4: de veranderingen op een rij

Apple heeft iOS 5 beta 4 aan ontwikkelaars beschikbaar gesteld. In dit artikel een overzicht van de wijzigingen en vernieuwingen.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

ios5Gisteravond heeft Apple de vierde beta (build 9A5274d) van iOS 5 aan ontwikkelaars beschikbaar gesteld. iOS 5 is de vijfde versie van Apple’s iOS-besturingssysteem met meer dan 200 nieuwe functies, zoals vernieuwde notificaties en Berichtencentrum, Twitter-integratie en draadloos synchroniseren met iTunes. In dit artikel zetten we de wijzigingen, vernieuwingen of anderszins interessante ontwikkelingen op een rij.

Over-the-air update

Belangrijkste vernieuwing is dat beta 4 de eerste beta is die Apple over-the-air beschikbaar stelt. Gebruikers van iOS 5 beta 3 kunnen vanuit iOS (via Instellingen > Algemeen > Software-update) een zogenaamde delta-update downloaden, die alleen de wijzigingen bevat en niet het complete besturingssysteem. De delta-update voor beta 4 is afhankelijk van je apparaat tussen de 129 en 136 MB groot, in plaats van 700 à 800 MB voor het complete besturingssysteem.

Uit verschillende meldingen blijkt dat de update automatisch is gedownload en geïnstalleerd op apparaten waarop reeds de derde beta was geïnstalleerd. Volgens Apple kan de update bovendien foto’s verwijderen, al lijkt dat niet bij iedereen het geval te zijn. Het lijkt overigens niet erg waarschijnlijk dat gebruikers van iOS 4 straks door een over-the-air update naar iOS 5 kunnen upgraden.

Badge geeft aan of er software-updates zijn

Wanneer er een update klaar staat, wordt er op het Instellingen-icoon een badge getoond (zie afbeelding boven). Eerder werd al duidelijk dat de update via een 3G-netwerk gedownload kan worden. Wie zijn apparaat niet met een voedingsbron (stopcontact, USB-poort etc.) verbonden heeft, moet een acculading van tenminste 50% hebben om de update te kunnen installeren. In onderstaand filmpje wordt een demonstratie van de nieuwe functionaliteit gegeven.

Volgens @MuscleNerd van iphone-dev.org en maker van de redsn0w-jailbreaktool kunnen gebruikers met een (tethered) jailbreak de over-the-air update naar iOS 5 beta 4 niet installeren. Volgens de hacker controleert Apple of de map ‘Applications’ een echte map is en dat is bij een jailbreak niet het geval. “Een cadeautje van Apple”, aldus MuscleNerd. De nieuwe beta van iOS 5 is voor ontwikkelaars ook in het iOS Dev Center te downloaden.

Draadloos synchroniseren met iTunes nu ook voor Windows-gebruikers

Vanaf de tweede beta van iOS 5 heeft Apple de mogelijkheid om draadloos (via Wi-Fi) met iTunes te synchroniseren geactiveerd, maar dit werkte vooralsnog alleen voor Mac-gebruikers. Met ingang van beta 4 is de functionaliteit ook actief voor Windows-gebruikers. Daarvoor is wel beta 4 van iTunes 10.5 benodigd. Die is beschikbaar in het iOS Dev Center.

De functionaliteit moet daarnaast eerst in iTunes worden ingeschakeld. Daarvoor moet de iPhone, iPod touch of iPad eenmalig via de USB-kabel met iTunes verbonden worden en dient de optie ‘Sync over Wi-Fi connection’ op het tabblad ‘Summary’ aangevinkt te worden (zie onderstaande afbeelding). Mac-gebruikers dienen minimaal over Mac OS X 10.6.8 of Lion (10.7) te beschikken.

iTunes-synchronisatie via Wi-FI

Documenten en gegevens-optie in iCloud

Documenten en gegevens in iCloudApple heeft in de vierde beta van iOS 5 nieuwe functionaliteit van iCloud geactiveerd. iCloud gaat dit najaar MobileMe vervangen en biedt gebruikers gratis synchronisatiediensten voor onder meer contacten, agenda’s en foto’s. In de laatste beta heeft Apple documenten en gegevens geactiveerd, waarmee applicaties die dat ondersteunen documenten en gegevens op de iCloud-servers kunnen bewaren. De functionaliteit kan desgewenst ook via het mobiele netwerk worden gebruikt, zoals te zien is op de afbeelding hiernaast.

Overige vernieuwingen/opmerkingen

  • Beta 4 voelt sneller en stabieler aan;
  • Er zijn weer veel bugs verholpen. Nieuwe bugs betreffen met name het weergeven van meldingen op het toegangsscherm;
  • Voiceroaming uit beta 3 is in b4 weer verdwenen en vervangen door ‘Dataroaming’;
  • Statistieken zoals gesprekstijd en datagebruik hebben voortaan een eigen categorie (Algemeen > Gebruik > Gebruik mobiele netwerk). De gegevens hier zijn vooralsnog in het Engels;
  • De manier om in een schermvullende applicatie het Berichtencentrum (2 x naar beneden swipen) te activeren is verder doorgevoerd in andere apps;
  • Draadloos synchroniseren heet voortaan ‘iTunes-synchronisatie via Wi-Fi’;
  • Wi-Fi tethering werkt niet in iOS 5 b4, ook al is Persoonlijke hotspot ingeschakeld;
  • De 24-uursklok in de Agenda-applicatie werkt weer naar behoren;
Vooralsnog zijn dit de wijzigingen die zijn ontdekt. Zodra er meer bekend wordt, zullen we dit artikel bijwerken. Als je zelf iets hebt ontdekt, wat hier ontbreekt, dan horen we dat graag via de reacties op dit artikel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 augustus 2011, 17:02
Categorieën Apps, iOS
Onderwerpen ios 5, ontwikkelaars

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.