iPhone 6

Datum 1 januari 1970 brickt 64-bits iOS devices

De datum van 1 januari 1970 kan iPhones doen vastlopen ('bricken') als je handmatig deze datum instelt. Dit ondervonden een aantal gebruikers, nadat ze het op een 64-bit toestel probeerden.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

1 januari 1970 is niet zomaar een datum: het is de Unix-tijd, het moment waarop de tijdrekening is begonnen voor Unix-systemen. De datum wordt veel gebruikt in Unix en afgeleide besturingssystemen, maar het kan op computers soms problemen geven, zo blijkt nu uit een discussie op Reddit. Als je de systeemtijd van je iPhone handmatig terugzet naar 1-1-1970 wordt je iPhone gebricked. Probeer dit dus niet zelf!


iPhone 6

Update 15 februari: Apple heeft aangegeven dat ze op de hoogte zijn en een iOS-update zullen uitbrengen om het probleem op te lossen.

Update 25 februari: Dit probleem zal in iOS 9.3 worden opgelost. In beta 4 van iOS 9.3 is dat al het geval.

Nu deze informatie op internet circuleert, is het belangrijk om je te realiseren dat je je iPhone niet zomaar uit handen moet geven aan ‘vrienden’ die een grap denken uit te halen. Mocht het toch gebeuren, dan is er gelukkig een oplossing: je moet de batterij van de iPhone helemaal leeg laten lopen en daarna een restore-fix uitvoeren. Staat je batterij op 100% dan kan dat erg lang duren, omdat de iPhone ondertussen niet actief wordt gebruikt.

1970-bug alleen vanaf iPhone 5s

De bug komt alleen voor op 64-bit toestellen, dus niet op de iPhone 5 en eerder. Je zou het op oudere toestellen dus kunnen uitproberen, maar daarbij zullen iMessage, FaceTime, App Store, iTunes Store en Apple Music wel tijdelijk worden uitgeschakeld. Als je naar een willekeurige oudere datum wijzigt, bijvoorbeeld 12 november 1955, zullen alleen de genoemde apps tijdelijk uitgeschakeld worden, maar het toestel blijft te gebruiken.

Het gaat dus om toestellen met een A7, A8, A8X, A9 and A9X chips. Het maakt niet uit welke iOS-versie erop draait.

Voor de goede orde:

  1. Je gaat niet naar Instellingen > Algemeen > Datum & tijd.
  2. Je zet niet de schakelaar bij Stel automatisch in uit.
  3. Je verandert niet de datum naar 1 januari 1970 (hiervoor moet je omhoog scrollen naar het jaar 2000, teruggaan en via de instellingen dit te herhalen tot je bij 1970 bent).
  4. Je gaat niet je toestel herstarten.

Bij een 64-bit toestel blijft deze op het Apple-logo steken (nogmaals: doe dit niet!). Overigens zijn er inmiddels ook al geluiden dat het probleem zou kunnen optreden bij andere jaartallen, zoals 1971, maar dit is nog onvoldoende bewezen om als waarheid te presenteren.

iOS 9.3 beta zonder tijdsaanduiding op het eerste scherm.

Het probleem werd ontdekt door iemand die zich stoorde aan een bug in iOS 9.3 beta 3, waarbij er geen tijdsaanduiding in de statusbalk verschijnt (zie screenshot). De persoon in kwestie probeerde het op te lossen door datum en tijd te wijzigen en te herstarten, maar dat leverde een bricked toestel op. Niet wetende dat het ook andere toestellen zou treffen meldde hij het probleem op internet, waarna andere mensen het ook probeerden en vervolgens ook met een bricked toestel zaten. Een reparatie bij de Genius Bar, waarbij de batterij wordt losgekoppeld kan het oplossen, maar daarvoor zul je wel het toestel open moeten schroeven.

Twee oplossingen voor 1970-bug

Een komende iOS-update zal het probleem oplossen, belooft Apple. Tot die tijd zijn er twee oplossingen die je kunt proberen. Dit zijn ook de oplossingen die medewerkers van de Genius Bar toepassen, zo blijkt uit reacties van mensen die met hun bricked iPhones naar de Apple Store zijn gestapt.

Dit zijn de twee oplossingen:

  • Ten eerste het loskoppelen en vervangen van de batterij. Hiervoor moet je de iPhone volledig herstellen, dus je moet vooraf een goede backup maken. Thuis doen is geen aanrader, maar je zou het wel door een reparatiebedrijf kunnen laten doen. Wel even oppassen dat je daarbij geen ‘error 53‘ oploopt.
  • Ten tweede kun je de iPhone in DFU-mode zetten. Dit werkt alleen als je geduldig bent. Mocht het herstellen daarna niet lukken, dan kun je het beste even een paar uur wachten. Na het herstellen zet je de backup terug.

Revisiegeschiedenis:

  • 2016 - 25 februari: Oplossing bug in iOS 9.3 beta 4 toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

27 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.