rolex_daytona_watch

Export van Zwitserse horloges flink gedaald sinds aankondiging Apple Watch

De export van Zwitserse horloges is het afgelopen halfjaar dramatisch gedaald, blijkt uit cijfers van de Zwitserse horloge-federatie. Is dat toeval, zo gelijktijdig met de opkomst van de Apple Watch?

De Federatie van de Zwitserse Horlogeindustrie (FSWI) heeft statistieken vrijgegeven. Daaruit blijkt dat de export van Zwitserse horloges het afgelopen halfjaar flink is gedaald. In oktober 2014 (de aankondiging van de Apple Watch) zette de daling in en in april 2015 (het moment waarop de Apple Watch in de verkoop ging) is opnieuw een daling te zien. Het kan natuurlijk best zo zijn, dat er geen enkele impact is door de Apple Watch. De interesse in Zwitserse horloges kan om andere redenen plots zijn gedaald. Eén van die factoren is het feit dat vanaf januari 2015 de koers van de Zwitserse franc 30% steeg, waardoor het aanschaffen van een Zwitsers horloge minder aantrekkelijk werd. Apple en andere smartphone-makers zouden daarvan kunnen profiteren.

rolex_daytona_watch

Vooral de export naar Hongkong zakte in met 33,6%. Bij horloges van goud en staal was de grootste daling te zien: er werden 16,6% minder gouden horloges geëxporteerd vanuit Zwitserland en bij de stalen horloges was de afname 11,6%. Volgens een analist van de Zuercher Kantonalbank heeft de grootste daling sinds 2009 te maken met de koers van de Zwitserse franc, maar mogen we enige invloed van de Apple Watch ook niet uitvlakken.

horloge-export-cijfers

Ook opvallend is dat de grootste daling te zien is in de prijscategorie waar Apple zich op richt: bij horloges boven de 3.000 euro was de daling 14,2% en bij horloges tussen de 500 en 3000 euro was de daling 10,9 procent. Het gaat daarbij om een afname in geëxporteerde exemplaren; de totale waarde van de export nam ook af. De daling in mei 2015 wordt volgens de Federatie ook veroorzaakt door het feit dat er die maand minder werkdagen waren dan in mei 2014. Maar één ding is duidelijk: voor het eerst sinds 2009 is de export van traditionele horloges flink aan het dalen en dat komt vast niet omdat mensen opeens het dragen van horloges zat zijn.

horloge-export-materialen

horloge-export-landen

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 juni 2015, 16:12
Categorie Achtergrond
Onderwerpen apple watch, horloge

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.