klompen-joana-kruse

Kwart van Nederlandse smartphonebezitters heeft een iPhone

Een kwart van de Nederlandse smartphone-bezitters heeft een iPhone, blijkt uit de nieuwste cijfers. Vooral het smartphone-bezit onder ouderen stijgt momenteel snel.

Er zijn steeds meer Nederlanders met een iPhone. De afgelopen maanden is het percentage Nederlandse iPhone-bezitters gegroeid naar 25% van het totale aantal smartphone-bezitters. Dat blijkt uit het halfjaarlijkse Dutch Smartphone User-rapport van Telecompaper, waarbij 12.000 mensen zijn ondervraagd. Het onderzoek vond plaats in de maanden januari t/m maart 2015. Het aantal smartphones stijgt nog altijd snel in Nederland. In een jaar tijd werd een groei van 9 procentpunten genoteerd. Ook doen we steeds meer activiteiten waarvoor mobiel internet nodig is.


klompen-joana-kruse

De jongeren zijn in Nederland de kampioen smartphone-gebruik. In de leeftijdscategorie 12 tot 19 jaar heeft maar liefst 97% een smartphone. Verder geldt: hoe ouder de gebruiker, hoe kleiner de kans dat hij een smartphone heeft. Wel heeft de groep in de leeftijd van 65 tot 80 jaar het afgelopen jaar een opmerkelijke inhaalslag gemaakt: het smartphonebezit steeg van 40% naar 54%. Ook bij de groep van 50 tot 64 jaar is het smartphonebezit nog sterk stijgende. Het is te zien in onderstaande grafiek:

smartphone-bezit-nederland-voorjaar-2015

Al die nieuwbakken smartphone-gebruikers kiezen vaak voor een iPhone of een Samsung-toestel. Samen hebben deze merken nu meer dan 70 procent van de Nederlandse smartphone-markt in handen. Sony, LG, Huawei en HTC maken samen nog eens 19 procent vol. De resterende 9 procent is verdeeld over kleinere merken zoals Nokia, BlackBerry, Alcatel en Honor.

Nederlanders gebruiken hun smartphone vooral voor het maken van foto’s en het versturen van sms. Activiteiten waar een internetverbinding voor nodig is, stijgen in populariteit. Het gaat dan bijvoorbeeld om het versturen en ontvangen van e-mail, chatten, mobiel bankieren en navigeren. Vooral iPhone-gebruikers zijn erg actief met allerlei toepassingen bezig. Uit het rapport blijkt verder nog, dat simpele telefoons vooral via fysieke winkels worden gekocht, terwijl smartphones in bijna de helft van de gevallen online worden gekocht. Steeds meer mensen kopen een aparte smartphone en sluiten daar een sim-only bij af.

Hoeveel iPhones in Nederland?

We krijgen op de redactie van iCulture regelmatig de vraag hoeveel iPhones er in Nederland in omloop zijn. Dat is lastig exact te bepalen, want de providers (en Apple!) geven daarover geen cijfers vrij. Wel zou je met de cijfers uit dit rapport een ruwe schatting kunnen doen. In het eerste kwartaal van 2015 bleek 81 procent van de Nederlandse bevolking te beschikken over een smartphone. Als van de 17 miljoen Nederlanders zo’n 14 miljoen oud en wijs genoeg zijn om een smartphone te kunnen aanschaffen, zijn dat 11 miljoen smartphone-gebruikers. Daarvan heeft 25% een iPhone, dus rond de 3 miljoen iPhones in gebruik zijn. Het werkelijke aantal iPhones in Nederland zal nog iets hoger zijn, omdat mensen nog oude iPhones hebben liggen die niet meer actief in gebruik zijn.

Het Hollandse iPhone-hoesje op de foto hierboven koop je bij Fine Art America.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.